Ayın Sitesi: dijitalhaklar.org
Bugün kullandığımız birçok popüler web hizmeti kullanıcı sözleşmelerine sahip. Ancak genellikle sözleşmeler oldukça uzun, karmaşık ve anlaşılması zor olan metinlerden oluşuyor. Bu sebeple kullanıcılar genelde sözleşmeleri okumadan “okudum, kabul ediyorum” diyerek sistemi kullanmaya başlıyorlar. Sahi, en son ne zaman bir kullanıcı sözleşmesini okudunuz?
Bu duruma dikkat çekmeye çalışan popüler birkaç site mevcut. İngilizce dilinde yayın yapan “Terms of Service Didn’t Read” sitesi kullanıcı sözleşmelerindeki en dikkat çekici ve kullanıcılar için önemli kısımları ön plana çıkarmayı amaçlayan bir site. Buradan ilham alarak hazırlanmış dijitalhaklar.org platformu başta Google, Apple, Facebook ve Twitter olmak üzere birçok sosyal medya servisinin, ayrıca Türkiye’de yayın yapan önemli medya hizmetlerinin kullanıcı sözleşmelerini inceliyor ve gerçekten önemli olan maddeleri gösteriyor.
Mesela Google ile ilgili olumsuz olarak “Hesabınızı ve içeriğinizi silseniz dahi Google, verilerinizi saklamaya devam edebilir” maddesinin yanı sıra “Google, hizmetlerinin çoğunda sunucularla aranızdaki veri transferini şifreler” gibi olumlu maddeleri de sıralıyor. Bu sayede kullandığınız servisler hakkında, özellikle okumadan onayladığınız kullanıcı sözleşmelerine dair malumat sahibi olabiliyorsunuz.
Bilinçli ve etkili bir internet kullanıcısı olabilmek için dijital haklarımızın farkında olmalıyız. Okumadan onayladığımız her koşul dijital haklarımızdan feragat ettiğiniz anlamına gelir, aman dikkat!