Her şey Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan birkaç gönüllüyle başladı. Neler yapabiliriz sorusunun cevabı olarak kitap ayraçları süsleyip elde ettikleri gelirle katarakt tedavileri gerçekleştirdiler. Şimdi ise daha büyük projeler için İyilikhane’yi kurdular ve dernekleştiler. Tüm bu faaliyetlerin en başından beri yürütücüsü olan Merve Çirişoğlu Çotur ile İyilikhane hakkında konuştuk. Buyrun:
ncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben Merve Çirişoğlu. 1990 yılında Kastamonu’da doğdum. Lisansımı Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümünde tamamladım. Şimdi animasyon ve karikatür alanlarında çalışmalar yapıyorum. Ve İyilikhane’de üretilen iyiliklerin planlanması ve uygulanması aşamalarında hayra ortak olmaya çalışıyorum.
İyilikhane nedir, nasıl başladı çalışmalarınız?
İyilikhane’nin temellerini üç yıl önce Kitap Ayracı Projesi ile attık. Kendi çizdiğimiz karikatürlerle süslediğimiz kitap ayraçlarının tanıtımı ile başlayan hikayemiz, Türkiye’de 64 şehirde pek çok üniversiteden gönüllü arkadaşlarla yürüttüğümüz çalışmalarla geniş bir kitleye yayıldı ve 21 kişinin katarakt ameliyatının yapılmasına, 130 yetim çocuğun yetim sponsorluk sistemine katılmasına, Malavi’de 46 kişilik bir yetimhane ve Patani’de 360 çocuğun eğitim göreceği bir okul inşa edilmesine vesile oldu. Tüm bu çalışmaların sonunda, iyilik hareketimizi daha da genişletip daha fazla ‘planlı iyilik’ üretmek amacıyla İyilikhane Yetimlerle Dayanışma Derneği’ni kurduk.
Geçtiğimiz ay İyilikhane açılışı gerçekleşti. Dernek olmanın ne gibi katkıları olacak?
İyilikhane’yi ‘yetim’ konusunda uzmanlaşan, gençliğin dilini yakalayan, ihtiyaca yönelik sürdürülebilir projeleri hayata geçiren ve vizyon üreten bir STK olması niyetiyle kurduk. Kısa, orta ve uzun vade planlarla yetim çocukların problemlerinin sebeplerine ve çözümlerine yönelik çözümler sunmak için çalışıyoruz. Ülkemizdeki STK’ların da artık uluslararası saygınlığa sahip raporlar sunması gerekir diyor ve bu istikamette profesyonelliği öğrenmeyi ve öğretmeyi arzuluyoruz.
Hedeflediğiniz yeni projelerden bahsedebilir misiniz?
Kısa vadede yetim çocukların temel hayatî ihtiyaçlarını gidermeye yönelik iki çalışmamız var: Yetimhane projesi ve Yetim Sponsorluğu Halkaları projesi. Yetimhanemiz 160 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık yedinci ülkesi olan Bangladeş’te, 296.000 € bütçeyle inşa ediliyor. Yetim Sponsorluk Halkaları projesi ile hayırseverler 10, 20, 30, 50 veya 90 TL ile bağış ile organize ettiğimiz bir halkaya dahil olarak birkaç kişi ile birlikte bir yetime sponsor olabiliyorlar. Bu iki proje dışında orta vadede ARGE çalışmalarımız ile araştırma ekiplerimizin sunacağı veriler ışığında yetim çocuklara dair kütüphane oluşturmayı, onların karşılaştıkları tehdit ve tehlikeleri, eğitim durumlarını ve eğitim sonrası topluma katılımlarını raporlamayı ve bu alanda periyodik olarak stratejik planlar yapmayı hedefliyoruz.
İyilikhane projelerinde gönüllü olarak faaliyetlere katılmak isteyenler ne yapmalı?
İyilikhane’de gönüllü olarak vaktinden ve emeğinden infak etmek isteyenler; yetimhanemizi finanse etmek için ürettiğimiz ürünlerimizin tanıtımına yardımcı olabilirler, yetim sponsorluk halkaları oluşturabilirler, kermes-stant-seminer organize edebilirler, araştırma ekiplerimize dahil olabilirler, sosyal medya ekiplerimize katılabilirler, çeviri yapabilirler. Ve internet sitemiz üzerinden bizlerle irtibata geçerek ne yapabilecekleri noktasında daha detaylı bilgi alabilirler: www.iyilikhane.org.tr
Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Çalışmalarınızda GENÇ olarak başarılar dileriz. Allah muvaffak etsin.
İlginiz için biz teşekkür ederiz. Allah sizlere de çalışmalarınızda muvaffakiyetler versin.