• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Söylenmeler
  • Dizili Gençlik Hareketi Bildirgesi

Dizili Gençlik Hareketi Bildirgesi

15.08.2013 20:12
Söylenmeler
3985
Ayşegül Genç

Ruhî durumlarımızı, sosyal ihtiyaçlarımızı dizilere göre şekillendirmek asli vazifemizdir, eğitim ve faaliyetlerimiz dizilerin tahrip gücü ile alakalı olarak değişim gösterse de değişmeyen tek şey popüler kültüre meftun gençlerin her zaman ve mekanda pasif kalabilme yeteneğidir. Pasif olmak en önemli özelliğimizdir.

1- Bu hareketi lise gençliği, üniversite gençliği ve çalışan gençlik bir araya gelerek oluşturmuştur. Koordinasyon ve organizasyon biçimleri dizilerin saatlerine göre değişmekteyse de prime-time hareketin yapılanma sürecini belirlemede rol oynayan zaman birimidir. Zamanın üzerimizden bir anne eli gibi saçlarımızı okşayıp saç rengimizi değiştirmeden geçeceğini umuyor, zamanın sahibi, karz-ı hasen, mukabilindeki benzetmeleri peşinen reddediyoruz.

2- Hareketimiz ahde vefa, aklı selim, adanmışlık, salih amel, ilahi aşk gibi bizi var eden unsurlardan uzaklaşarak potansiyellerimizi eritme, varoluş sebebimizi kaçırma yolunda bizden sonraki nesle bayrak taşıma amaçlıdır. Televizyon karşısında ne kadar sık buluşursak, bayrağı o kadar sıkı kavramış oluruz.

3- Önderlerimiz dizilerin kahramanlarıdır. Onların değerlerimizin ve hassasiyetlerimizin yozlaşmasında gösterdikleri emek yadsınamaz. Bu yüzden onların izinde yürüyerek, onlar gibi severek, gerekirse onlar gibi döverek onların bu manalı vazifelerine katkı sağlamayı bir borç biliriz. Hayatın figüran kadrosunu doldurmak, bizim gibi “seyirci” kulların varacağı nihai noktadır. Bu kadroya layık olacağız boşuna uğraşılmasın.

4- Ruhî durumlarımızı, sosyal ihtiyaçlarımızı dizilere göre şekillendirmek asli vazifemizdir, eğitim ve faaliyetlerimiz dizilerin tahrip gücü ile alakalı olarak değişim gösterse de değişmeyen tek şey popüler kültüre meftun gençlerin her zaman ve mekanda pasif kalabilme yeteneğidir. Pasif olmak en önemli özelliğimizdir.

5- Gençlik dönemleri insanların ideolojilerine ve değerlerine en sıkı ve en sağlam bağlandıkları ve en üretken oldukları yıllardır. Bu bağımlılıktan kurtulmak, etkenlikten edilgenliğe geçmekle mümkündür. Bu yüzden günde dört beş saatimizi hiç kımıldamadan dizi izleyerek geçirerek ve kapitalist yaklaşımların üzerimize boca edeceği kalıpları kapışmadan oturduğumuz yerden alarak onurlu bir yaklaşım sergilediğimizi düşünüyoruz.

6- Dine mesafeli dizilere mesafe koymamız beklenemez. Bizler öğrenme, öğretme ve uygulama alanlarında harcayacağımız vakti okullara havale ediyor, özel yeteneklerimizi, varoluş nedenlerimizi yaşlılığımıza EFT ediyor, kendi özümüzden mesafe mesafe uzaklaşarak yozlaşmış bir dine doğru yol alıyoruz. İşte bu gerçeğin gerçekliğinden kaçınmak için bu harekette varız.

7- Yüce kitabımızın bizi salihlerin ve sıddıkların yoluna çağırdığını biliyoruz. Lakin dizilerin bir sonraki bölümünü merak ettiğimiz için bu yola rötarlı dahil olabilir, kara taş üzerindeki kara karıncanın intikam ve hırs ile bezenmiş filmi çekilinceye kadar bu meselenin ciddiyetini kavramayabiliriz. Bu nokta da her türlü yardıma hareketimiz açıktır. Prime-time dışında veya reklam aralarında bu mevzuyu konuşabileceğimiz zaman dilimleri oluşturmaya çalışıyoruz.

8- Fikri açıdan bizi geliştirebilecek kanaat önderleri, şahsiyetler aramak miskin yapımızla çeliştiği için dizilerin sunduğu basit ve hızlı tüketilebilen modelleri kabullenmemiz olağan hale gelmiştir. Toplumsal nitelik kazanmaya başladığımız bu yıllarda kof bir cinsellik ve fantastik şiddet gösterilerine kapılmamız an meselesidir. Lakin bu tür tehlikeleri “keyif” potasında eritmemiz yine bu gençlik hareketi sayesinde mümkündür. Bu yüzden mesut ve de mesruruz.

9- Bizi muhafazakar insanlar yönetiyor söylemi de bize göre geçersizdir. Bizi bal gibi de dizi karakterleri ve onların bitmek bilmez egoları yönetiyor. Siyasetle ilgimiz de işte bu kadardır.

10- Mağlubiyet dizilerin gölgesi altında küçülürken, karakterler imaj çılgınlığı tentesi altında ayrıntıya dönüşürken; teslimiyeti koltuğa teslim olmaya indirgemiş olabiliriz, tüm dizileri aynı anda izlemenin insanı seme horoz, bön tavuğa çevirdiğini biz de biliyoruz. Selamete ermemiz için lütfen bize dua edin. Dua edin ki tüm güzel filmler aynı güne denk gelmesin.

11- İş bu bildirge dizili gençlik hareketinin umuma takdimidir. Günde beş saat dizi izleyen genç arkadaşlar otomatikman tek tipleşerek harekete dahil olurlar. Tek sorun bu hareketin harekete geçmesi halinde olacaktır. Şimdilik gençlerin üçlü koltuktan, ergonomik kanepeden ve cips kasesinden ayrılmaları mümkün görünmediği için hareket sıhhatli bir şekilde durduğu yerde ilerlemektedir.

12- Ülkenin en büyük gençlik hareketi olma yolunda ilerlerken bizi yalnız bırakmayan ve katkılar sunan medya elemanlarına, popüler kültür ikonlarına, durmaksızın yenisi üretilen rol-modellere, kültür dayatmacılarına teşekkür ederiz. Sayenizde kendini kaybederek bizi bulan genç sayısı ivedilikle artmaktadır.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Ayşegül Genç

Konya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Öykü ve yazıları HeceÖykü, İtibar, Dergah, Aşkar, Cins, Okur gibi dergilerde yayımlandı. Kuğu Boynu romanı ile Eskader yılın romanı ödülüne layık görüldü. 2007 yılından beri Genç Dergi’de yazan Ayşegül Genç, evli ve iki çocuk annesidir. ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Bir Kalp Katmışlar İçimize
Bir Kalp Katmışlar İçimize
Ortada bir savaş var. Çek...
Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte
Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte
Bir önem sırası olmayanın...
Boşluğu Selamlamak
Boşluğu Selamlamak
Geçenlerde Orhan Pamuk`un...
Hayat Ne Yana Düşer Usta, İbrahim Ne Yana?
Hayat Ne Yana Düşer Usta, İbrahim Ne Yana?
Ey kimin milletindensin s...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431401

Bagamoyo Afrika... 4919247

Kasım Sayımız Çıktı! 3498151

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187621

Bkz: Doğu Türkistan 480173

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287551

10 Soruda Sen Kimsin? 276035

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS