Üç arkadaşın on üç yıl önce Amerika’da kurduğu bir internet sitesi: YouTube. Hatırı sayılır bir başarı hikayesine sahip zira kurulduğu sırada yaşanan ekonomik yetersizlikten dolayı ilk videolarını yayınlamaları bile hayli zaman almış. Şimdi ise bu akıllı yatırım dünyada en çok tıklanan web sitelerinin başında yer alıyor. Hatta o kadar büyüdü ki kendine has bir meslek dalı bile icat etti: ‘YouTuber’lık.
Youtube dünyadaki değişimi okuyabilen vizyon sahibi bir ekibe sahip. Kazan kazan politikası ile kullanıcılarına tıklanma başına belli bir ücret vaat edip hatırı sayılır bir başarıya ulaştı. Hem kendi kazandı hem de yeni bir iş alanı inşa etti. Artık YouTuberlar hayatımızın bir parçası. Fakat çoğu insan için bu mesleğin henüz tam bir tanımı yok çünkü hem çok yeni hem de standartların dışında.
Kadim meslek gruplarının yanında aykırı bir duruşa sahip olan YouTuberları bir doktor veya mühendis gibi belli kisvelerle ifade etmek zor çünkü öyle bir muhteviyatları yok. Peki birbirinden bu denli farklı insanları ortak paydada buluşturup YouTuber yapan şey ne? Birkaçı ile tanışıp biraz da araştırınca işte ortaya çıkanlar.
KALIPLARA SIĞMAYAN
Bir YouTuberı asla kalıplara sokamazsın. Yaş, cinsiyet, din, ırk, eğitim gibi unsurlar bu iş için kıstas olmadığı gibi aksine yelpazeyi genişleten güzelliklerden.
KENDİNE HAS
Her YouTuberın kendine has bir dünyası ve üslubu var. Özgün ve farklı olanlar bu sektörde bir adım önde. Dakikada 400 saatlik video yüklenen bir sitede sıradan olana maalesef yer yok.
SAMİMİ
Hemen hemen her insanın içinde yapmacık olanı saptayan bir reseptör var. Bu reseptör çevredeki samimiyetsizlikleri geri püskürtüyor ve buna youtuberlar da dahil. Durum böyle iken samimi olmayanların bu meslekte hiç şansı yok.
KENDİNİ YENİLEYEN
Popüler kültürün hızla üreten ve akabinde yine hızla tüketen yapısına uyum sağlayabilmek için YouTuberların da sürekli olarak kendini tazelemesi gerek. Trendleri yakalamayan bir YouTuberın tıklanması neredeyse bir hayal.
DİSİPLİN SAHİBİ
Belli bir izleyici kitlesine ulaşan YouTuberlar tıklanma oranlarını aynı seviyede tutabilmek için devamlı olarak video yayınlamak zorunda. Aksi takdirde kaygan bir zemine sahip olan bu mecrada silinip gitmek an meselesi. Yani disiplinli çalışma olmazsa olmazlardan.
Zeynep Yörük
Türkiye’de 2010 - 2015 yılları arası kredi kartı artışı yüzde 90 oranında arttı. Yapılan harcamalar incelendiğinde giyim sektörünün başı çektiği tespit edildi. Öyle ki kültürel faaliyet, eğitim ve hatta sağlık sektörleri bile listede aşağı sıralarda. Sence de birilerinin çıkıp hayatlarını tıka basa dolduran bu insanlara bir şeyler söylemesi gerekmiyor mu ?
Zeynep Yörük. Aslında akademisyen olmak isteyen genç bir edebiyatçı. Fakat sadelik odaklı bir yaşam tarzına sahip olması ona bambaşka kapılar araladı. Minimalizmle ilgili kitapları, belgeselleri takip etti. Sonunda ise “Minimalist yaşam danışmanı” olarak hizmet vermeye başladı. Aynı zamanda Hayatını Hafiflet isimli bir youtube kanalının da kurucusu. Sadece benim küçük harcamalarımla mı koca bir düzen değişecek diye düşünmeden önce Zeynep Yörük videolarını izlemeni şiddetle tavsiye ederim.
Nouman Ali Khan
Bazen kafanın almadığı karışık bir mesele olur ve birinin gelip onu en sade haliyle sana anlatmasını istersin. İşte bu iş için biçilmiş kaftan; Nouman Ali Khan.
1978 Berlin doğumlu bir vaiz, Nouman Ali. Amerika’da yaşıyor fakat Pakistan asıllı. Hayatının erken dönemlerinde Kur’an çalışmalarına ve bunun getirisi olarak Arapçaya karşı bir tutku oluşturduğunu söylüyor. Gayesi ise Kur’an farkındalığını yaymaya çalışmak. Bunun için sosyal ağları ve özellikle YouTube kanalını aktif olarak kullanıyor. Özellikle günümüz gençlerinin dini soru ve sorunlarına ile ilgili isen doğru adrestesin.