
Suriye iç savaşı başladığından beri ülkemizden oradaki kardeşlerimize olan destekler hiç eksilmedi. Bu yardımlar içerisinde adı gibi kahraman olan Kahramanmaraş’ın yiğit çocukları, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ihtiyaç sahibi kardeşleri için “Merhamet ve Nezaket Okulları” projesi başlığıyla ilham verici bir projeye imza attı. Projenin öncüsü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Hasan Balbaba ile çalışmalarını konuştuk...
Merhamet ve Nezaket Okulları projesi nasıl, hangi amaçlar doğrultusunda başladı?
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, 15 Temmuz Şehitleri anısına 99 yardım tırı hedefiyle başladığımız Suriye Yardım Tırları Organizasyonu’nda okullardan öğrencilerimizin katkılarını görünce, “çocuklarımız büyüklerden daha dertli” dedik. Yardım tırlarını, vicdanlı, merhametli, hayrın ve iyiliğin öncüsü nesiller yetiştirmeye nasıl vesile kılabiliriz sorusuna karşılık olarak çocuklarımızın bu duygularını yaşamalarını istedik. İstedik ki, gençlerimiz kendi imkânlarının, nasıl güçlü bir ülkede yaşadıklarının, kendi dünyaları dışında özellikle ümmet coğrafyasında neler olup bittiğinin farkına varsınlar, garip ve mazlumların dertleriyle dertlenmeleri gerektiğini hissetsinler. İmanlı, dertli ve şuurlu bir gençlik hayali ile geleceğimiz için gençlerimize, üstlenmeleri gereken misyonu hatırlatmaya ve yaşatmaya çalıştık.
Proje kapsamında neler yapıyorsunuz? Bu zamana kadar yapılan çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?
Dört aydan bu yana, bir taraftan 70 okulda “Ümmet Coğrafyası” konulu konferanslarla 10 bin öğrenciye hitap ettik. Gençlerimize Suriye ve Afrika’da yaşadığımız deneyimleri görsel olarak anlattık. Bu konferanslarda Afrika’da ve Suriye’de yaşanan “susuzluk, kıtlık, açlık ve misyonerlik” kavramlarına dikkat çekmeye çalışıyoruz. Afrika’da açılan su kuyularından, yeni Müslüman olan gençlerin eğitimi için oluşturulan Davet Merkezleri’nin imkânlarından bahsediyoruz. Yine Afrika’nın ve Suriye’nin eğitim ve sağlık imkânlarını Türkiye’nin imkânları ile mukayese ederek anlatmaya çalışıyoruz. Afrika’da yetim olmayı, misyonerlerin nasıl çalıştıklarını anlatıyoruz. Osmanlı’dan sonra Afrikalı insanların Osmanlı’nın evlatlarını, yani bizleri beklediklerini anlatarak, gençlerimize gelecekte yüklenecekleri sorumluluklarını hatırlatıyoruz.
RABBİMİZİN 99 ESMA’ÜL HÜSNA’SI BEREKET OLDU
Bir taraftan da, anlattığımız bu duyguları yaşatmak için, Kahramanmaraş’ta bir yıl içerisinde, yaklaşık 200 okulda Suriye yardım kampanyasını, ortalama 50 bin ile öğrenci yürüttük. Yardımların toplanması, tasnifi ve yüklenmesini tamamen genç kardeşlerimizle yaptık. Gençlerimizin bu emeği, 150 yardım tırının oluşmasına vesile oldu. Hedef olarak koyduğumuz Rabbimizin 99 Esma’ül Hüsna’sı ile, hayalimizin ve dualarımızın ötesinde ciddi bir bereket gördük.
Böylesine bereketli bir hizmet, Rabbimizin bizlere ve gençlerimize bir lütfu oldu. Bunun için Rabbimize çokça şükrediyoruz. Ayrıca, bizleri böylesine güzel bir hizmet içerisinde yüreklendiren, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Beyefendiye, özellikle de genç kardeşlerimize, onların ailelerine ve öğretmenlerine teşekkürü bir borç biliyoruz.
Projenin devamıyla alakalı ne gibi planlarınız, çalışmalarınız var? Belki tüm yurda yayılan bir sistem olabilir...
İnşallah diyelim. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin Milli Eğitim Müdürlüğü ile Değerler Eğitimi Projesi kapsamında bir protokolü var. Çalışmalarımızı bugüne kadar bu minvalde yürüttük.
Öncelikle bir müjde vermek istiyorum. Allah nasip ederse, Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde, Ramazan ayında yine okullarımızda “Somali Açlıktan Ölmesin, Somali için 1 TL” kampanyasını başlatıyoruz. Rabbim hayırlara vesile kılsın.
İYİLİĞİN ÖNCÜSÜ: MERHAMET TİMLERİ
Merhamet ve Nezaket Okulları Projesi kapsamında, bir sonraki aşamada, okullarımızda “Merhamet Timi” çalışmasını yürütmek istiyoruz. Merhamet Timleri, okulunda, sokağında, apartmanında, bulunduğu şehirde “Hayrın ve İyiliğin Öncüsü” olsunlar. Merhamet Timleri’nin, ihtiyaç sahibi aile ziyaretleri, şehit cenaze hizmetleri, hasta ziyaretleri vb. organizasyonlarda ön plana çıkmalarını sağlamaya çalışacağız.
Yerelde yürüttüğümüz bu projeyi, ulusal bir proje haline getirmek istiyoruz. Bu anlamda belediyelerimize sorumluluklar düşüyor. Özellikle de Afrika’dan kardeş ülkelerimiz, şehirlerimiz olsun istiyoruz. Genç kardeşlerimizin, öğretmenlerimizin kardeş şehirlerimize ziyaretler yapmalarını sağlayarak, yaşadıkları deneyimlerin genç kuşaklara anlatılmasını arzu ediyoruz.
Kahramanmaraş’ta gördüğümüz bu bereketin tüm şehirlerimize yayılması duası ile hassasiyetlerinden dolayı Genç Dergisi ve ekibine çok teşekkür ediyoruz.