Aile zoruyla namaz kılarak namazını ucuzlatanlarla oyalanma kardeşim. Onlardan sana yeni bir kapı açılmayacak! Namazın tazeleştiriciliğini hissedebilecek olanlara bir selam vermeyi dene. Bayat insanların namazı da bayat oluyor. Kışın soğuğunda sabah soğuk suyla abdest alırken kalbinin ateşini ferahlandıracakları ara!
Sabah Namazı Bizim Merkezimizdir!
Türkiye’de Müslümanca hassasiyetlerin gençler arasında zayıflamasının bir tarihi varsa, ki var; bunun tarihine biraz bakmaya çalışmak bile bize çok şey fark ettirebilir.
20. yüzyıla kadar Darul İslam beldelerinde yani bizim topraklarımızda genciyle, çocuğuyla, yaşlısıyla, kadınıyla bütün toplum namazla barışık. Nasıl barışık? Namazın hayatın merkezinde olduğu bir toplum hayatı mevcut Darul İslam’da. Gün sabah namazı ile başlıyor, esnaf dükkanını sabah namazından sonra açıyor. Tarlaya sabah namazı daha girerken gidiliyor. Toplumun dokusunda bir bütünlük var. O bütünlüğü sağlayan en temel unsurlar da tevhid ve namaz. Camilerde namaza gittiğimizde kimin hangi safta duracağı ile ilgili bir protokol bölümü yok hala.
Bizde Bütünlük Esas!
Değerli sanatçımız ve irfan adamımız Hasan Aycın ile bir gün 70 kuşağı ile 90 kuşağı arasındaki farklardan biri de şu diyerek bir mevzuu konuşuyordum. Hasan Aycın ağabeyin unutamadığım bir çıkışı oldu: “Bizde 70 kuşağı, 80 kuşağı gibi kuşaklar yok. Bunlar soldan öğrenilmiş şeyler. Biz Müslümanlarda bütünlük esastır. Toplumu kuşaklara ayırıp onları birbirinden ayrıştırmak, birbirlerini farklı görmeleri, birbirlerinin tecrübelerini inkar etmeleri bizde yoktur. Bize gelen bir bütün olarak gelir.”
En Zoru Değil, En Güzeli
Bazen karşımıza namaza bir türlü başlayamadığını söyleyen arkadaşlar çıkıyor. Bu arkadaşlara “ya şimdi zor olur” filan diye düşünmeden en çok da sabah namazının güzelliğini anlatmak lazım bence. Sekülerlikten, laiklikten fazlaca etkilenmiş televizyon Müslümanlarında, merhum Zarifoğlu’nun deyişi ile “Muhallebi Müslümanları”nda namazı kaçırmak vakayı adiyeden bir durum iken tutup da namaza başlayamayan, hiç namaz kılamamış birine namaza başlamasını tavsiye edebilmek fazlaca lükse kaçıyor gibi görünebilir. Zor olan onların namaza başlaması değil; bizim onların namaza başlayabileceğini düşünmemiz. Bunun için bir girişimde bulunmamız.
Kendini Sınırlama Çağı!
Geçenlerde ilk gençlik çağında düzenli buluştuğumuz gençlerle Bulgurlu Bayrampaşa Camii’nde sohbet ediyoruz. Kararlaştırdığımız bir vazifeyi ihmal eden gençlerden üç dördüne bir ceza vermek gerekti. 10 seçeneklik bir ceza galerisi sundum kendilerine. İsteyen istediğini seçebilecekti. Maddelerden biri bir ay içinde iki arkadaşının namaza başlamasına vesile olmak idi. Biri Müslüman olmayan bir gencin Müslüman olmasına vesile olmaya çalışmak idi. Biri de 70 ayetten az olmayan bir sûreyi meali ile beraber okumaktı. Gençlerin çoğu en kolay bulduklarını; bir sure okumayı seçtiler. Bir arkadaşlarını namaza başlatmak için gayret etmek veya bir gayrı müslimi Müslümanlığa davet etmek gayet imkansız göründü bu imkanlar çağında kendilerine.
“Camide Namaz Benim de Hakkım!”
Etrafımızdaki insanlarla sırf onları namaza başlatabilmek için arkadaşlık başlatabiliriz. Kendimize bir karar alabiliriz: “Benim tüm arkadaşlarım sabah namazını kaçırmamaya gayret edenlerden oluşmalı! Hatta onlarla her sabah namazında mahallemizdeki camide buluşmalıyız” diye karar alma zamanı geldi geçiyor. Namazdan sonra camide kıymetli bir eserden şöyle iki sayfa okuyabilmek benimde hakkım” diyebiliriz.
Buna başlamak zor değil ama çok çok zor bir yandan da.
Çağı değiştirecek olanlar bunu yapabilenler olacak.Buna inanıyorum.
Sanal iktidarı yıkacak bir Musa âsâsı sabah namazı. Muhallebi Müslümanlığından bizi kurtaracak olan sabah namazıdır.
Sayın Başkan Namaz!
Ne diyor Nuri Pakdil Usta:
“Yine bir namaz kurtuluşunu çağıralım. Dostumuz namazı takımımızın başına geçirelim. Kalemimizi namazın ilkelerine göre açtık. Sayın Başkan Namaz, ebedi saygı sana!”
“Biz namaz devletinin üyeleri olunca sınır taşlarını birer birer eritiriz.” Aile zoruyla namaz kılarak namazını ucuzlatanlarla oyalanma kardeşim. Onlardan sana yeni bir kapı açılmayacak! Namazın tazeleştiriciliğini hissedebilecek olanlara bir selam vermeyi dene. Bayat insanların namazı da bayat oluyor. Kışın soğuğunda sabah soğuk suyla abdest alırken kalbinin ateşini ferahlandıracakları ara!
Allah’ım beni sabah namazına aşık gençlerle arkadaş et!