• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Spor
  • Eski Provokasyonlar Komedi Oldu

Eski Provokasyonlar Komedi Oldu

18.09.2011 21:23
Spor
5531
Bülent Şirin

Türkiye eski Türkiye değil artık. Eskiden bu gibi meselelerde kitleleri tahrik edip istenilen sonucun alınması son derece kolaydı. Şimdi öyle değil. Türkiye o gibi olayları yaşaya yaşaya, kafası gözü yarıla yarıla belli bir olgunluk düzeyine ulaştı.

eçtiğimiz aylarda Türk futbolunda iki ilginç hadise yaşandı. Türk futbolunda dediysek saha içinde değil, saha dışında… Önce İstanbul’da bir deplasman maçı oynayacak olan Trabzonspor taraftarları, İstiklal Caddesi’nde ÖDP’li bir grupla tartıştı ve başta Trabzonlular olmak üzere bütün Türkiye’nin tüylerini diken diken eden “Ogün Samast!” tezahüratları yükseldi. Bir süre sonra da Bursaspor-Trabzonspor maçının ardından Bursaspor televizyonunda görev yapan bir hanım spikerin söyledikleri ve ardından gelişen (daha doğrusu gelişemeyen) hadiseler.

Her iki olayda da Trabzon isminin geçmesi son derece normal, çünkü bilumum sebeplerden ötürü içinden Trabzon etiketli her haber mutlaka “sattırır” bu ülkede.

Birinci olayda medya mal bulmuş Mağribi gibi haberin üzerine çullandı. Trabzon ve Ogün Samast isminin geçtiği bir haber, adamın köpeği ısırması kadar ilginçti çünkü. Olaydan birkaç gün sonra görüştüğüm Trabzonspor taraftar grubu Gurbetçi Gençler’in lider kadrosu, Ogün Samast lehinde tezahürat yaptıklarını kesin bir dille reddederek, bağıran küçük bir grubu “bizim silahsız birini arkadan vurmuş bir katille ne işimiz olabilir?” diyerek kendi usulleriyle çok kısa bir süre sonra susturduklarını söylediler. Halbuki çok da uzak olmayan bir geçmişte aynı grup tribünlerde koro halinde o katilin ismini türkü etmiş çağırıyorlardı.

İkinci olay daha da komik. Komik diyorum, çünkü daha münasip bir sıfat bulamadım. Bursaspor’un internet üzerinden yayın yapan televizyonunda, bir hanım spiker artık mahalle kahvelerinde bile tedavülden kalkmış olan bir üslupla Trabzonlu ve Trabzonsporlulara ağır itham, hakaret ve kışkırtmalara bulundu. Hepsi bir yana da, Trabzonsporlulara “heykele gelin de endamınızı görelim” mealinde yaptığı kışkırtma dikkat çekiciydi gerçekten. Heykel’in kimin heykeli olduğu malûm… Orada çıkacak muhtemel bir kargaşada ne  yaptığını çok iyi bilen bir el bir taş fırlatır o heykele, ondan sonra vaziyet özellikle Trabzonlular için kesinlikle içinden çıkılmaz bir hâl alır.

Bursaspor yönetimi, derhal Trabzonspor camiasından özür dileyip, mezkûr spikerin işine de son vererek üzerine düşeni yaptı. O kritik saatlerde sanal alemde “Gurbetçi Gençler filan gün filan saatte Heykel’e gidiyorlar” şeklinde mesajlar dönmeye başlayınca, adı geçen grup vakit geçirmeden bunu yalanladı ve böyle bir organizasyon düzenlemediklerini açıkladı. Sonuçta önemli bir tatsızlık  çıkmadan kriz atlatılmış oldu.

Her iki olayda da işin boyutları zarar verici mahiyete ulaşmadan yangın söndü(rüldü). Pekâlâ, neyin nesiydi bu olaylar ve nasıl oldu da bu kadar kolay bertaraf edildi? Cevabı basit: Türkiye eski Türkiye değil artık. Eskiden bu gibi meselelerde kitleleri tahrik edip istenilen sonucun alınması son derece kolaydı. Şimdi öyle değil. Türkiye o gibi olayları yaşaya yaşaya, kafası gözü yarıla yarıla belli bir olgunluk düzeyine ulaştı. Sosyal hayatın aynası olması hasebiyle futboldan örnek verdik.

Futbolda takım taraftarlığı alabildiğine abartılır ve kışkırtılır bizim ülkemizde. Dolayısıyla taraftar şımarıktır. Ne kadar çok taşkınlık yaparsa takımını o kadar çok seviyor demektir. Yakın zamana kadar bu böyleydi ve biz vatanımızı da o şekilde seviyorduk, dikkatinizden kaçmamıştır. Kurşun atan da kurşun yiyen de onore ediliyordu yakın zamana kadar. Öyle kabul edilince elinde silah olan canının istediği yere doğrultuyordu, çünkü vatanını en çok o seviyordu.

Kısa süre önceye kadar gerek dost sohbetlerinde gerekse taraftar forumlarında döner bıçaklı maceralarını övünerek anlatan, şiddeti kendi varlık sebebi kabul eden taraftar gruplarının, tribünde ismini slogan yaptıkları bir kişinin silahsız birini arkadan vuran katil olduğunu kabul etmesi ve “Heykel daveti” gibi provokasyonları boşa çıkarabilmesi Türkiye’de bir şeylerin olumlu yönde değiştiğine işarettir ve son derece memnuniyet vericidir.

Kabul etmek gerekiyor ki, bazı şeyler eğitimle değil yaşayarak öğreniliyor. Yaşanan sürecin de hasar düzeyi ne yazık ki sizin belirleyebileceğiniz bir şey olmuyor.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Bülent Şirin

23 Kasım 1967 Trabzon doğumlu. İlk ve ortaokulu memleketinde bitirdikten sonra ailesiyle İstanbul’a yerleşip sırasıyla Kabataş Erkek Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Trabzon merkezli yerel Günebakış gazetesinin 7 yıl İstanbul temsilciliğini yaptı. Taraf gazetesinde 6 yıl spor yazıları yazdı. Halen Trabzonspor Resmi Dergisi editörü ve köşe yazarı, aynı zamanda karadenizmanset.com haber sitesinin imtiyaz sahibid...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Dostluk Yok, Nizami Şarj Var
Dostluk Yok, Nizami Şarj Var
Futbolda dostluk, kardeşl...
40 Fırın Ekmek Yememiz Lazım...
40 Fırın Ekmek Yememiz Lazım...
Şampiyonluk yarışında old...
Futbolu Kimse Bilmez
Futbolu Kimse Bilmez
Futbolu bizim kastettiğim...
Futbolu Ne Kadar Biliyoruz?
Futbolu Ne Kadar Biliyoruz?
Bir televizyon kanalından...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431320

Bagamoyo Afrika... 4919182

Kasım Sayımız Çıktı! 3490762

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187335

Bkz: Doğu Türkistan 449296

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287488

10 Soruda Sen Kimsin? 275904

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS