
Taha Süren / Abdullah Güner
Üniversiteli gençleri ve yeni mezunları iş dünyasıyla tanıştıracak olan Türkiye’nin yeni insan kaynakları platformu kariyerGENC (www.kariyergenc.com), ekonomik krizle iş bulma derdi daha da büyüyen gençler için fırsat oluşturacak altyapısı ve muhtevası ile genç yetenekleri dünyanın ve Türkiye’nin lider şirketleriyle buluşturuyor. kariyergenç’in arkasında farklı üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi alan 19 kişilik bir ekip bulunuyor. Şirketin kurucusu ise Nurettin Özdoğan, Zaman gazetesi ile başlayan yazı hayatına şimdilerde Sabah’ın “İşte genç” ekindeki “kariyergenç” yazıları, ZTV’deki kariyergenç programı ile devam ediyor. İşe girişte gençlerin kafasını kurcalayan CV’ler ve iş bulma sıkıntılarına bir çıkış yolu sunan kariyergeç’in kurucusu ve genç yaşta kariyerinde çok fazla artısı bulunan Nurettin Özdoğan ile kariyergenç’i konuştuk.
Bu proje nasıl çıktı?
Katıldığım e-fikrim girişimcilik yarışmasında bu projeyle birinci oldum. Bir de Boğaziçi Üniversitesinin Elvinka Vakfı ile yaptığı yenilikçi düşünceler/yeni fikirler yarışmasında derece aldım. O yarışmalarda aslında benim girişimci olmak istediğimi anladım. Ama ne yapacağım ne edeceğim diye düşündüğümde acaba bir şirkette mi çalışacağım yoksa medya da mı çalışacağım konusunda kararsızdım. O girişimci yarışmaları sırasında ben girişimci olmalı, kendi hayallerimin peşinden koşmalı ve kendi fikirlerimi hayata geçirmeliyim diye düşündüm ve böyle bir fikir buldum: kariyergenç. Buldum derken dünyada uygulanan bir sistemdi ve ben de uygulanan ülkeleri inceledim. Birçok genç bu yolla iş sahibi olurken Türkiye gibi genç nüfusu fazla bir ülkede bunun olabileceğini/uyarlanabileceğini fark ettim.
Kariyergenç ne zaman oluştu neler var içeriğinde?
Şubat ayında şirketimizi kurduk bir ay sonra kariyergenc.com ana platformumuzu oluşturduk. Gençler orada CV’lerini dolduruyor ve CV bankamız olan genç yetenek havuzuna otomatik olarak kayıt oluyorlar. Birlikte çalıştığımız 70 kadar şirket var. Şirketler iş ilanlarını koyuyorlar, gençler de o iş ilanlarını görebiliyorlar. CV’sini kaydeden gençlere, şirketler genç yetenek havuzundan bir takım kriterler girerek ulaşabiliyorlar.
Kariyergenç’in amacı nedir?
Amacımız genç yetenekleri şirketlerle buluşturmak, köprü vazifesi olmak. Üniversite öğrencilerine genç yeteneklere staj bulmak, onlara iş fırsatları yaratmak, tam/yarı zamanlı işler için şirketlerle buluşmalarını sağlamak. Şirketler tarafından baktığımız zaman ise onlara nitelikli gençler bulmak, buradaki köprü biziz sadece. Bu ikili bir yerlerde var ama ortak noktada buluşamıyorlar bu noktada sıkıntı yaşıyorlar. Biz buluşmalarını sağlıyoruz.
Öğrencilerle işverenlerin buluşamadıkları nokta neresi?
Bir şirkete binlerce iş başvurusu geliyor ama şirket yöneticisi diyor ki burada benim işime yarayan insan yok. Mülakata çağırabileceği 5-10 kişi bile olmadığından yakınıyor. Aslında o 5-10 kişi var fakat şirket doğru kanallardan o kişilere ulaşamamış. Yetenekli yetkin gençler de o şirketleri bulamayabiliyor. Bu iki yerin birbiri ile buluşması, birbirini anlaması gerekiyor.
Diğer CV bankalarından farkınız nedir?
Kariyergenç’teki CV formatı sadece gençlere yönelik. Çünkü klasik işe alım portallarında bir CV formatı vardır ve bu tecrübe odaklı bir CV formatıdır. Bunda tecrübelerini gösterirsin, o ön plandadır. Ama o benim gibi sıfır kilometre mezun da aynı CV formatını dolduruyor, 17 yıllık iş tecrübesi olan bir müdür de aynı CV’yi dolduruyor. Haliyle bu çok adil bir olay olmuyor. Üniversite öğrencilerinin yetkinliğini o CV formatlarında göstermenin imkanı yok çünkü bu adamların daha tecrübesi yok ki! Biz o noktada yeni bir CV formatı geliştirdik. Üniversitelilere, yeni mezunlara yönelik bir CV formatı… Bu anlamda onlardan tamamen farklıyız.
Girişimcilik sizce ne demek?
Bana göre bir fikrin hayata geçirilmesi; biraz fedakârlıkla, özveriyle alakalı, acı çekmekle ilgili. Mesela ben her hayalin bir bedeli olduğunu düşünüyorum. Kendimden örneklersem ben girişimciliği tercih ettim ama iki kurumdan bir gazeteden, iki çalıştığım şirketten -ki geleceğim parlaktı- vazgeçtim. Bence girişimcilik özveridir. Çünkü inandığın bir iş var, proje var onun için bazı şeylerden vazgeçiyorsun. Bunu yapanlar da bence özel insanlardır. Zaten herkes yapsaydı herkes girişimci olurdu.
Son zamanlarda sosyal sorumluluk projeleri olsun, kulüp çalışmaları olsun, bunlar herkes için bir standart haline gelmiyor mu?
Katılmıyorum buna. Bence çok azınlık insanlar buna aktif olarak katılıyor. Buradaki arkadaşlar yetkinliklerini çok iyi artırıyor belki bir konferans düzenliyor, oraya 100 kişiyi çağırıyor ve o yüz kişiyi toplamak insana acayip bir yetkinlik kazandırıyor. Bu anlamda çok önem kazanıyor gençler için kulüp çalışmaları ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları.
Üniversitedeki arkadaşlarla ortak çalışmalarınız oluyor mu?
Üniversitedeki kulüplerle ciddi bir çalışmam var. Zaten ekibimizin hepsi kulüp yöneticisi. Bizim 13 üniversitede ekibimiz var, onun dışındakileri de dışlamıyoruz tabiî ki. Anadolu’yu çok geziyoruz, oradaki üniversitelerde programlarımız oluyor. Konya, Afyon, Ankara, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir şimdilik gittiğimiz iller. Çalıştığımız şirketleri oraya da götürüyoruz. İnanılmaz bir ilgi var kariyergenç’e. Çalıştığımız şirketlerin çoğu İstanbul ağırlıklı ama Anadolu’da da temsilciliği, şubesi var o yüzden Türkiye’nin dört bir yanında oldukları için Anadolu’da da iş yapıyoruz. Bundan dolayı bayağı CV başvurusu geliyor.
Gelecek açısından gençleri ne bekliyor iş hayatında?
Benim eski patronum Murat Yeşildere’nin çok güzel bir sözü vardı: “Alet çantasına bir şeyler eklemek.” Aslında her zaman bu gözle bakmamız gerekiyor. Dil öğrenmek de staj yapmak da alet çantana bir şey eklemektir. Ya da konferans düzenlemek/gitmek, seminerde bir uzmanla akademisyenle 15 dakika sohbet etmek alet çantana bir şeyler eklemektir. Benim aklımda hep o söz vardır; çalışma ve girişimcilik hayatımda her gün “acaba bugün alet çantama bir şey ekledim mi?” diye kendime çok sordum. Biz de CV işi yapıyoruz ama şunu itiraf etmem gerekiyor: CV kağıt parçasından öteye gitmiyor. Şunu da çok karıştırıyoruz içerisi çok dolu olsun diye doldurmak değil, alet çantana bir şeyler eklemek aslında olay. CV mülakata getiren bir süreçtir, bir araçtır, bir eleme sürecidir sadece. Asıl mülakatta iş bitiyor, senin orada ne kadar güvenli bir duruş sergilemenle alakalı biraz da.
“Nereye gidiyoruz”a gelirsek, dünya çok hızlı değişiyor ben de bazen şaşırıyorum. Ben biraz erken (üniversitenin ikinci senesinde) iş hayatına girdim. Kahramanmaraşlıyım ve Kahramanmaraş’tan İstanbul’a geldiğimde hayalim boğaz manzaralı plazaların birinde ofisimin olmasaydı. Bir yandan “ben buralara gelemem benden daha iyiler vardır” gibi, Anadolu’dan gelmiş bir gencin bakış açısı vardı. Ama üniversitenin ikinci sınıfında bana bir oda verdiler, odam boğaza bakıyordu, bir gazetede yazmaya başlamıştım. Yazı tecrübem çok olduğundan değil, sadece yazmak istiyordum. Tecrübelerimi yazarım ama 40 yaşında yazarım diye düşünürken 21 yaşında yazmaya başladım. 40 yaşında kurmayı hedeflediğim şirketimi 22 yaşında kurmayı başardım. Ama bana iki yıl önce deselerdi sen şirket kuracaksın ya da farklı bir şey yapacaksın, “yürü git derdim!” inanamazdım. Hayat çok hızlı o yüzden hangi fırsatlar senin karşına gelebileceğini düşünemiyorsun. Ve her kapıda bir başka kapıyı “kapı kapıyı açıyor gibi” açıyor ben buna inanıyorum. Önemli olan ilk adımı atmak, ilk adımı attıktan sonra karşına fırsatlar geliyor ya da o fırsatları sen oluşturuyorsun. Ondan sonra da o fırsatları değerlendirip değerlendirmemek senin elinde. Bir yanda şans ve kısmet var tabii ki.
“Bence girişimcilik özveridir. Çünkü inandığın bir iş var, proje var onun için bazı şeylerden vazgeçiyorsun. Bunu yapanlar da bence özel insanlardır. Zaten herkes yapsaydı herkes girişimci olurdu.”
İletişim İçin:
www.kariyergenc.com
E-posta: bilgi@kariyergenc.com