Milli Tehlike Ölür
Beatles`ın ünlü şarkıcısı Jhon Lennon kariyerinde yeniden yükselmeye başladığı bir dönemde, Beatles hayranı olduğunu iddia eden ve akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen biri tarafından, 1980`de New York`ta kaldığı otelin önünde öldürülür. Sıra dışı konuşmaları ile ünlenen şarkıcı Nixon yönetimi sırasında milli tehlike olarak hedef gösterilmiş ve sınır dışı edilmek istenmişti. Çünkü Lennon, insanları her daim barışa çağırıyor, Vietnam Savaşı`nı sorgulatıyordu.
Kaddafi Bu…
Mustafa Akkad`a kucak açarak çekeceği filmi destekleyen Kaddafi İslâm dünyasına "Çağrı" gibi büyük bir destanın kazandırılmasına vesile olduktan sonra, 1980`de de yine Akkad`ın yönetiminde çekilen "Çöl Arslanı"nı da finanse etmiştir. Böylelikle adını o tarihe kadar yalnızca Libyalıların ve az sayıdaki Arap tarihçinin bildiği bedevî mücahit Ömer Muhtar`ı bütün dünyaya tanıtmıştır. Duyduğumuza göre Kaddafi yeni bir film için start vermiş ve senaryosunu kendi yazıyormuş.
Galibi Belli Olan Savaş
İran-Irak Savaşı 1980 yılında başlamış 1988 yılına kadar sürmüştür. Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, 150 milyar dolar maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak`ın zaferleri ile başlayan savaş, İran`ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır. Aslında o yıllar ABD Irak`ı desteklemiştir ve o savaş bu günki sonuçları doğurmuştur. Böylece savaşı yine ABD çıkarları kazanmıştır.
Okundukça Konuşulan Adam
Ali Şeriati`nin sosyoloji, özellikle İslam sosyolojisi alanında önemli çalışmalarının bulunduğu İslam Sosyolojisi 1980 yılında Ali Şeraiti`nin ölümünden üç yıl sonra Türkçeye kazandırılmıştır. 1980 yılı sonlarında İslamcı gençliğin en fazla okuduğu ve fikirlerini benimsediği düşünürler arasında gelen Ali Şeraiti hem çok eleştirilmiş hem de en fazla kabul gören yazarlar arasına girmiştir.
Bankerler Ülkesi
4 Bankerin Türkiye`yi iç ettiği bir dönem. Banker Kastelli, Banker Bako, Banker Servet ve Banker Yalçın`ın başını çektiği herkesin borçlu herkesin sıkıntılı olduğu bir dönem. Değişen faiz oranlarına ayak uyduramayan bankerler yurt dışına kaçınca olanlar oldu. Bu bankerler Turgut Özal`ın ekonomi bakanlığından istifasına sebep olmuştur. Bu zamandaki olaylarla dalga geçmek için çekilen Banker Bilo filmi olayın iç yüzünü mizahi bir dille az çok anlatıyor.
Kudüs`ü Kurtarma Yürüyüşü
Milli Selamet Partisi taraftarları Konya`da Kudüs`ü Kurtarma Yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşte partiyle alakası olmayan bir grup İstiklal Marşı okunmasını protesto etti. Gruplar arasındaki tartışmalar güçlükle önlendi, yürüyüş amacı dışına çıktığı için büyük bir kesimin alanı terk etmesiyle noktalandı.
Yıldız Savaşları: İmparator
Yıldız Savaşları serisinin beşinci filmi olan İmparator 1980 yılına damgasını vuran bir film. İlk çıktığı günler film hakkındaki olumlu ve olumsuz eleştiriler medya organlarında bir harp haline gelir. Yılsonuna doğru halen gösterimde olan film, yıldız savaşları serisinin en iyi filmi olarak kabul görür ve özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde hâsılat rekorları kırar. George Lucas`ın senaryosunu yazdığı film gelmiş geçmiş en iyi filmler listesinde en başlarda yer almakta.
İmparator filmi gişe rekorlarının yanında sinema teknolojisine ve endüstrisine getirdiği yeniliklerle de adından hâlâ söz ettiriyor. Özellikle stop-motion tekniği, bugünkü bilim kurgu hi-tech filmlerin atası niteliğini taşımakta ve kullanılabilirliğini uzun bir süre daha devam ettireceğe benziyor.
Sezai Karakoç`un Aldığı Tek Ödül
Milli Türk Talebe Birliği 1980 yılında kapatılır. Günümüzün birçok akademisyeni, yazarı, şairi, siyasetçisi zamanında MTTB yönetiminde veya çalışmalarında bulunmuş kişilerdir. Prof. Dr. Erman Tuncer, Prof. Dr. Mustafa Ünaldı, Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Fehmi Koru, Akif Gülle, Mevlüt Ceylan, Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ocaktan, Arif Ay, Ekrem Kızıltaş, Mesut Uçakan, Salih Diriklik, Ramazan Dikmen, Adem Turan, İlhan Kutluer, Nurullah Genç gibi. Ayrıca Sezai Karakoç`un kabul ettiği ilk ve tek ödül de MTTB`ye aittir. Üstat, 48. dönemde ve İsmail Kahraman`ın başkanlığı zamanında düzenlenen MTTB`nin fikir ve sanatta “Milli Hizmet Armağanı” ödülünü kabul buyurmuştur. O yılların en büyük ve en etkili talebe teşkilatı olan MTTB, 62 vilayette ve Kıbrıs`ta üniversiteye giriş deneme sınavı yapmış, milli eğitim bakanlığı ve emniyet ile iş birliği yaparak ehliyet vermiş, üniversiteden mezun olanlar için yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmüştür.
Görünmeyen Üniversite
Mehmet Zahit KOTKU hazretleri 1980 yılında hayata gözlerini kapamıştır. Bursa Pınarbaşı`nda doğan ve İstanbul`da cami derslerine ve vaazlara devam eden Mehmet Zahit Kotku 1920`de Gümüşhânevî Tekkesi`ne giderek şeyh Dağıstanlı Ömer Ziyâeddin Efendi`ye intisap etmiştir. Derslere devam ederken bir yandan da hafızlığını tamamlamıştır.
Tekkelerin kapatılması üzerine bir süre Bursa`da köy imamlığı yapar 1952 yılı Aralık ayında Gümüşhânevî Dergâhı`ndan Abdülaziz Bekkine`nin vefatı üzerine Ümmü Gülsüm Mescidi`ne nakledilir. Vefatına kadar ise Fatih İskenderpaşa Camii`nde görev yapar. 13 Kasım 1980`de İstanbul`da vefat etmiş ve pek çok vakıf ve hayır kurumunun tesisine vesile olmuştur.
Vazife yaptığı camilerde her pazar ikindi namazının ardından Râmûzü`l-ehâdîs dersleri vermiş cuma vaazları ve önemli günlerdeki konuşmaları yanında özel sohbetleriyle de halkı eğitmeye çalışmıştır. Ekonomik politik, kültürel ve sosyal problemlerle ilgili görüşlerini sunmasıyla bilhassa üniversite öğrencileri üzerinde etkili olmuştur. Ersin Gürdoğan’ın Görünmeyen Üniversite adlı kitabında Mehmet Zahit Kotku`nun dinî şahsiyetini ve sosyal yönünü ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Ben Topraktan Bir Canım
Orhan Gencebay, arabesk müziğin ve Türkiye`nin müzik politikasının sınırlarını zorlayarak yeni bir albüme daha imza attı bu albümün ismi: Ben Topraktan Bir Canım.
Orhan Gencebay dönemin politik kavgalarından uzak kendi politik kavgasını vermeye devam ederek Ben Topraktan Bir Canım albümünü piyasaya sürdü. Aynı dönemde albüm çıkaran Nil Burak, Nilüfer gibi sanatçılar Orhan Gencebay`ın gölgesinde kaldılar. Albümün içinde yer alan Gurbet, Gitme, Ben Ne Yaptım, Garip, Aşkta Cimrilik Olmaz gibi parçalar sol sağ kavgalarının arasında duvarlara yazılan üçüncü önemli unsur haline geldi.
Bilinen Son Darbe: 12 Eylül
Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve kurmayları, 12 Eylül sabah 05.00`te darbe yaptı. Ülkemizdeki tüm siyasi partiler, sendikalar kapatıldı. Anayasa yürürlükten kaldırıldı.
Ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildi. Yurt dışına çıkışlar yasaklandı. Yüzlerce kişinin idamına, birçok kişinin işkence görmesine giden süreç başlamış oldu. Kenan Evren kendisini devlet başkanı ilan ettirdi. İlerleyen süreçte de Cumhurbaşkanı seçtirdi. Ve bugüne kadar bizi tüm alanlarda sıkan ve boğan 1982 anayasasının temelleri atılmaya başlandı.