Küresel Gönüllülük Projesi, devletin, üniversite mezunlarının yurtdışında hizmet etmesine imkân sağlayacak bir ortam oluşturmasına dayanıyor. Projeye göre üniversiteyi bitiren istekli –kız ya da erkek farketmeyebilir- her gencimiz devlet tarafından belirlenecek yabancı ülkelerde, yine devlet tarafından belirlenecek sosyal sorumluluk projelerinde görev alacak. Gençlerin uzmanlık sahalarına göre belirlenecek bu görevler, gidilen ülke şartlarına göre değişebilecek tabii… (Okuma yazma kursu, tarım ıslah projesi, bilgisayar dersi vb. her türlü yaygın eğitim faaliyeti olabilir.)
Proje dışişleri ya da Türkiye Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (TİKA) tarafından yürütülebilir. Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlar ve yurtdışında insani yardım faaliyetinde bulunan sivil toplum kuruluşları projenin yürütücüsü eş kuruluşlar olarak yer alabilir.
Uzmanlık alanlarına göre üçer aylık eğitimden geçirilen gençler yurtdışında bir seneden az olmamak üzere bizim ya da gidilen ülkenin akredite sivil toplum kuruluşlarının projelerinde istihdam edilirler. Böylece hem hayatlarının en önemli tecrübelerini elde etmelerinin önü açılır, hem de ülkemizin dünya kamuoyunda en iyi şekilde tanıtımına vesile olurlar. Tam bir kazan-kazan projesi yani. Gençler zorunlu askerlik hizmetine sayılabilecek bir görevle yurtdışı görürler,ülkelerinin fahri temsilciliklerini yaparlar,geri döndüklerinde rüştlerini ispatlamış olarak kariyerlerine müthiş bir özgüven ve sorumluluk duygusu ile başlarlar, diğer tarafta devlet ve STK’lar yurtdışı projelerinde eleman ihtiyaçlarını etkinlik sahalarını genişletecek tarzda kolay ve en az maliyetle karşılar. Tabii proje illa devletin ve STK’ların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmek zorunda da değil. Sırf bu amaçla bir takım hizmet sahaları belirlenebilir, yeni projeler üretilebilir, hatta bu alana yönelik bir birim bile oluşturulabilir.
Gençlere gittikleri ülkelerin şartlarına göre mütevazı ücretler ödenmesi projenin cazibesi artırır. Yine dönüşlerinde yapılan fedakârlığın bir karşılığı olmasa da, yeni başlayacakları hayata bir hazırlık olması kabilinden bir miktar ikramiye bile verilebilir.
Projenin Faydası Ne Olacak?
Eğer büyük devlet olmak istiyorsak birim insanımızın kalitesini artırmamız gerekiyor. Bu proje ile heyecanlı, kapasiteli, dertli ve fedakâr gençlerin standardını yükseltebiliriz. Küreselleşen dünyada yurtdışında herhangi bir işin üstesinden gelebilmek kariyer ve güç yarışında önemli bir avantaj anlamına geliyor. Gençlere yönelik yaldızlı ama içi boş lafların yanında bu proje cümlenin tam anlamı ile “biz sizi düşünüyoruz” mesajı verecek. Kaldı ki etki alanı gittikçe genişleyen ülkemizin, en azından gönül coğrafyası diyeceğimiz Osmanlı hinterlandında bu tür artı faaliyetlere ihtiyacı var.
Zaten olumlu intibaların kuvvetli olduğu bu coğrafyanın yeni yetişen nesilleri, bizim yeni nesillerimizle küresel kapitalist değerler değil bize ait ortak değerler etrafında buluşma imkânına sahip olacak. En önemlisi de gençlerimize gösterebileceğimiz bir kızıl elmamız olacak. Hayatının baharındakilere “git ve yurtdışında ülkenien iyi şekilde temsil et…” denilebilecek. Gençler için bundan daha iyi bir fırsat mı olur? Heyecan dersen heyecan,kariyer fırsatı dersen öyle;hem gezecek, hem görecek,hem hizmet edecek, hem dekendini ispatlama imkânı bulacak.Bence etkili ve yetkililer bunun üzerinde biraz düşünseler iyi olur.