Bu ay bir değişiklik yapıyor ve iki adet fotoğrafı değerlendirmeye alıyoruz. 1. fotoğraf bir kaz sürüsünü gösteren bir çalışma. Kaz sürüsünün gezinti fotoğrafını Tuğba Yılmaz göndermiş. Teşekkür ediyoruz.
Fotoğraf genel olarak dengeli bir fotoğraf. Büyük kazlar ve yavrular gayet net. Ayrıca hepsi aynı yöne gidiyorlar. Yavruların önde, anaç kazların arkada onlara çobanlık yabar görüntüsü de konuya oldukça uymuş. Anaç kazların tedirgin ve etrafı kolaçan eder havasıda fotoğrafta oldukça iyi verilmiş.
Ufuk çizgisi de 1/3 kuralına uygun olarak üst kısma yerleştirilmiş. Ana konumuz aşağı kısımda olduğu için bu da yerinde bir seçim olmuş.
Gördüğümüz eksikliklere gelecek olursak; ne olur herkes fotoğraf üzerine tarih basmaktan vazgeçsin artık. Gerçekten çok çirkin duruyor. Fotoğrafı ilk görenin bütün ilgisi tarihe yöneliyor. Ayrıca fotoğrafı ne zaman çektiğimizi öğrenmek istiyorsak, özelliklerinden zaten kolayca hem de saatiyle birlikte öğrenebiliyoruz. O yüzden ne çekersek çekelim, makinemizin tarih atamasını itpal edelim.
İkinci olarak fotoğraf karesine bazı gereksiz ayrıntılar girmiş. Mesela sol başta duran üç leke (herhalde tarım makineleri) ve yerde sıralanmış olan ağaç kütükleri. Bunların fotoğrafa katkısı yok. Hatta solda yer alan lekeler görüntü kirliliğine bile neden oluyor. O yüzden fotoğrafa katkısı olmayan ayrıntıları kareye almamakta fayda var. Komposizyon oluştururken mümkün mertebe ana konuyu öne çıkaran bir sadeliği tercih etmek gerekiyor.
Gelelim en önemli konuya. Genellikle hareket halindeki konuları çekerken, bir konuya çok dikket etmemiz gerekiyor. Hareketin ya çıkış noktasını ya da muhtemel varış noktasını fotoğrafta göstermeye çalışmalıyız. Hele işin içinde bir de yol varsa bu çok daha önemli hale geliyor. Bu fotoğrafımızda da kazları arkalarından çektiğimize göre gidecekleri yönü açık bir şekilde görebilmeliydik. Bu fotoğrafta yol ve yola bağlı olarak kazlar nereye gidiyor? Bir çiftliğe mi, yoksa bir kaz kümesine mi, ya da bir bahçeye mi? Eğer bunu gösterebilseydik fotoğraf çok daha anlamlı ve görselliği güçlü bir fotoğraf olurdu. Bu ana konuyu destekleyen yardımcı bir unsur olarak diğer ayrıntıların yerine kareye girmeliydi.
Ayrıca eğer fotoğrafta yol unsuru varsa bunu etkin bir şekilde kullanmalıyız. Yolun bir kısmını ya da kaybolduğu yere kadar komposizyonun içine katabilirsek fotoğrafa büyük bir derinlik katmış oluruz.
Fotoğrafın Nerede Çekildiğinin İpucu Yok
İkinci fotoğrafımız bir martı sürüsü. Fotoğrafı Ayşe Öksüzler göndermiş, kendisine teşekkür ediyoruz.
Bulutlu bir havada, muhtemelen bir yolcu vapurunu takip eden martılar çekilmiş. Gökyüzündeki gri bulutlarla, martıların renkleri birbirlerine yakın olması sebebiyle bir uygunluk ortaya çıkmış. Renk yakınlığına rağmen martılar gayet net bir şekilde görülebiliyor. Martıların kanatları açık olarak süzülmeleri ve ön planda olanların dikkatli bir şekilde sol ön tarafa doğru bakmaları hemen dikkat çekiyor. Herhalde, eğer vapurdan çekilmişse, simit yada başka bir yiyecek atanları takip ediyorlar. Eğer öyleyse yiyecek atılırken, ya da martılar yiyecekleri yakalarken çekmek konuyu daha anlamlı kılan bir unsur olurdu.
Fotoğrafların sade olması gerektiğini, ana konuyu gölgeleyecek, görüntü kirliliğine neden olacak çok fazla ayrıntının kareye girmemesi gerektiğini sık sık vurguluyoruz. Çünkü fotoğrafın güçlü olması için ana konu ön plana çıkmalı. Kareye giren bir çok ayrıntı, gereksiz yere rol çalmamalı ki, fotoğrafın bir kimliği ve kişiliği olabilsin. Bu bakımdan martı fotoğrafı oldukça sade ve net bir fotoğraf. Karede hiçbir yan unsur yok.
Ancak komposizyon oluştururken şu konu da asla unutulmamalı. Fotoğrafı görenler, o karenin nerede çekildiğine dair en azından bir tane bile olsa bir ipucu bulabilmeliler. Martılar fotoğrafında böyle bir ipucu yok. Bunun için ana konuyu gölgelemeyecek şekilde, nerede çekildiğine dair bir yardımcı figür kareye girse çok iyi olurmuş. Eğer gemiden çekildiyse, geminin küçük bir kısmı, ya da sahilden bir kesit, cami, minare, köprü veya deniz gibi o fotoğrafın nerede çekildiği gösteren bir unsur ilave edilmeliydi. Gerçi bu bazen imkansız olabilir. Ama araştırılırsa illaki bir yardımcı unsur bulunabilir.