A. Yasin Demirci
Japonya denilince ilk akla gelen teknolojik gelişmişlik olurdu. Belki hala da öyledir. Teknolojinin her alanında ortaya çıkardıkları ürünlere duyulan hayranlığı ve hayreti ifade ederken “korkulur bu Japonlar’dan” denirdi.
Sonra, geleneklerine, ananelerine, inançlarına, kendi öz kimliklerine sıkı sıkıya bağlı insanların yaşadığı ülke akıllara gelirdi Japonya denilince. Kültürel ve manevi değerlerine sahip çıkan ülkenin insanları diye hep örnek gösterilirdi. Dünyanın teknolojik anlamdaki gelişimine en büyük katkıyı yapan bu ülke ve onun akıl almaz çalışkan insanları artık çok daha farklı katkı ve etkileriyle anılır oldular.
Ne mi o? Ahlaki yozlaşmaları, kültürel kimliklerinden soyutlanmaları hatta yaşadıkları ahlaki çöküntüyü tüm dünyaya yayma gayretleriyle anılır oldu uzak doğunun muhafazakâr insanları!
Tüm dünyada hızla yayılmaya başlayan müstehcen Japon çizgi film furyası, Japonya’nın pornografik görüntü teknolojisinin merkezi olarak gösterilmeye başlanması böyle bir yargının en önemli nedeni. Çocuk yaştaki kızların cinsel obje olarak kullanıldığı çizgi filmlerin ve çizgi romanların içerikleri ahlaki sınırları o derece aşmış ki Batı dünyasında bile Japonlar ahlaki erozyona sebebiyet vermekle eleştiriliyor.
Nereden nereye değil mi? İkinci Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrılan Japonlar İbni Haldun’un meşhur; “Mağlup toplumlar, galip toplumları taklit edermiş” sözünü doğrularcasına, sahip oldukları değerleri bir kenarı bırakıp savaşın galibi ABD’nin ve batı toplumlarının Amerikanvari hayat tarzlarını hayatlarına taşıyınca böylesine hızlı bir değişimi kurbanı olmuşlar adeta. Hem de öyle bir değişim ki dünyaya ahlaksızlığı yayan ülke haline gelecek kadar. Evet, acı ama gerçek, sevimli çizgi film kahramanlarıyla masumiyet maskesi altında dünya çocuklarına zehir enjekte ediliyor uzak doğudan.
Artık “bu Japonlardan korkulur” yakıştırmasını belki hala söylemeye devam edeceğiz ama bu sefer başka gerekçelerle.
Japonlara Neler Oluyor?
Japonya’da yaşlılar arasındaki suç işleme oranının hızla artıyor olması Japonlara neler oluyor dedirtecek bir başka hadise olarak karşımıza çıkıyor. Japonya Adalet Bakanlığının yayımladığı istatistiklere göre, yaşlı insanlar arasında suç işleyenlerin sayısı 10 yıl öncekine oranla tam 4 kat artmış. Geçen sene 65 yaş üzerindeki 48 bin 605 kişi cinayet veya bir başka suçtan tutuklanmış.