Hubble Uzay Teleskobu’ndan alınan veriler ışığında, Samanyolu Gökadamız’ın çevresinde dolanan dev bir gaz bulutunun saatte 1 milyon km hızla gökadamıza yaklaştığı tespit edildi. Hubble’dan yapılan yeni gözlemler, bulutun 70 milyon yıl önce oluştuğunu gösteriyor. Radyo dalgaları ile 1960’ların başında Gail Smith tarafından keşfedilen bulutun 30 milyon içinde Samanyolu’na düşeceği öngörülüyor. Gökbilimciler bulutun 2 milyon yıldız oluşturabilecek kadar malzemeye sahip olduğunu düşünüyor.
Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden Andrew Fox: “Samanyolu’nun kenarları oldukça aktif alanlardır. Bulut içindeki gazın gökadaya doğru sokulması galaktik disklerin nasıl aktif kaldığını gösteriyor. Bu da eskisine oranla daha farklı yerlerde yıldız oluşumunu sağlayacaktır” diyor.
Adeta bir kuyrukluyıldızı anımsatan bu dev bulut 11.000 ışık yılı uzunluğunda ve 2500 ışık yılı genişliğinde. Bulutu gökyüzünde görebilseydik 30 Dolunay büyüklüğünde bir alanı kaplardı.
Gökbilimciler başlagıçta bu bulutun gökadalararası uzayda başı boş gezinen, yıldız oluşturamamış bir gaz yığını olduğunu düşünüyordu. Ancak yapılan araştırmalar ve analizler sonucunda bu bulutun uzayda başıboş dolanan bir gaz bulutu olmadığı anlaşıldı. Bu bulut uzun zaman önce Samanyolu içinden atılmış, ancak bulut tabiri caizse bir bumerang gibi Samanyolu’na geri dönüyordu.
Bulutun kökeni belirlense de cevap bekleyen başka sorular ortaya çıktı. Bulut Samanyolu’ndan neden ve nasıl atıldı? Bu olayda görünmeyen karanlık maddenin etkisi olabilir mi?
Gelecek araştırmalar bu sorulara yanıt bulmaya çalışacak olsa da bu şimdilik sadece bir gizem…