Evveliyatı düşünülse siyah ve beyaz insanların atalarının Hz. Adem ve Havva olduğu görülecek ve gerçek farkın değişen birkaç DNA şifresi olduğu fark edilecek.
Ürkek bir hayat yaşıyor insanımız… ‘Selamı aranızda yayın’ emrini aramızda gerçekleştirme ihtimali, hiç olmadık ihtilaflar çıkarılarak azaltılıyor! Amerika’da gayr-i müslimlerin ‘‘Müslüman’’ bir vasfına çoğumuz şahit oluruz. Birbirine -tanımadıklarına dahi- mütebessim bir çehreyle mutlaka selam verebilmeleri; hatta muhabbete her an girebilmeye yatkın olmaları… Karşılıksız bir ‘selam’ vermenin kıtlığı yaşanıyor, bastığımız yerlerin topraktan öte kutsal olduğu vatanımızda. Zira ülkemize ‘bahar’, herkese ‘selam!’ diyebilen yüreklerle gelecek.
‘Allah’ımız bir, dinimiz bir, peygamberimiz bir, kitabımız bir, ezanımız bir! Bine kadar bir bir!’ diye süresiz devam edecek ittifak noktalarımız nisyana uğrarken; topraklarımızda kardeş bilinciyle yaşayamamanın isyanını hep bir yürekten haykırıyoruz! Bilinçaltımıza kazınmış korkular, aynı toprağın moleküllerinden yaratılmış bizleri itiyor sanki!
Hz. Adem atamızdan günümüze kadar insanlar, birbirlerini sınıflandıracak hep bir ‘ayrım’ yolunu bulmayı başardı! Siyah-beyaz ayrımında, günümüzde dahi insanlar ayrımcılıklara maruz kalabiliyor. Oysa evveliyatı düşünülse siyah ve beyaz insanların atalarının Hz. Adem ve Havva olduğu görülecek ve gerçek farkın değişen birkaç DNA şifresi olduğu fark edilecek. Dünyanın başka köşesinde uzun burunlular ile kısa burunlular arasında ayrımcılık yaşanıyor! Yine aynı yöntem ile düşünüldüğünde, farklılığımızın genetiğimize kodlanan ve irademiz olmadan yaşamaya mecbur olduğumuz genetik değişiklikler sonucu olduğu görülecek.
İşte aynen öyle; kavimlerin yani ırkların ayrılması da birkaç DNA değişikliğinden zuhur etmiştir. Aslında her kavim temelinde zaman içinde oluşan bir genetik farklılığa sahiptir. Birkaç DNA mutasyonuna sahip olan -aynı babanın (Hz. Adem) evladı- ırklar, farklılaşmış insan topluluklarından oluşmuştur. Zaman içinde geliştirdikleri kültürleri, sosyolojik yapıları ve iman ettikleri inançları ise evveliyatında aynı kandan, aynı DNA’dan olmalarına rağmen; farklı milletler halinde gelişmelerini sağlayan değerler manzumesini teşkil eder.
Bu bakış açısıyla bin yıldan uzun süredir bir arada yaşayan iki kavim olan Türk ve Kürt milletlerini araştırmaya koyulduk. Acaba asırlardır kız alıp-verilen, iki farklı genetik yapıya sahip olan, Türk ve Kürt izdivaçlarının kalıtımsal olarak bizdeki izleri nasıldır? Gerçekten çok ayrı iki ırk mıyız? Yoksa zaman içinde ‘damar ve içinde akan kan’ misali; ezelden kardeş olan iki atanın torunlarının Türk/Kürt evlilikleri ile tekrar birbirlerine benzeşmiş milletler miyiz? Uluslararası bilimsel çalışmaları araştırdık.
Türk/Kürt bireylerin HLA gen bölge profillerinin diğer ırklarla detaylı karşılaştırılması sonucu, Türk ve Kürtlerin eski Anadolu özünden birbirine çok yakın olduğu ve Ermenilerle birlikte yakın genetik benzerliğe sahip olarak, binlerce yıldır ortak DNA havuzunda bulunduğu görüldü.
FHL, genetik olarak heterojen bozukluklardan meydana gelen ve önlenemezse ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Türk/Kürt FHL hastaların genom analizleri sonucunda bazı DNA bölgelerinde gerçekleşen eksilme ve mutasyonların ortak olabildiği gözlendi. Aynı hastalığa sebep olan farklı DNA bozukluklarının Türk veya Kürt ailelerinin kendi ırk boyuna has olabileceği tespit edildi.
Hyperekplexia (irkilme) hastalığına sebep olan DNA mutasyonu akraba evlilikleri sonucu ortaya çıkıyor. Hastalığın genetik tabanının Türk/Kürt bireylerde benzer DNA değişiklikleri olduğu gösterildi.
Kaynakça:
Arnaiz-Villena ve diğerleri. HLA alleles and haplotypes in the Turkish population: relatedness to Kurds, Armenians and other Mediterraneans. Tissue Antigens 2001: 57: 308–317
Stadt, Udo Zur ve diğerleri. Linkage of familial hemophagocytic lymphohistiocytosis (FHL) type-4 to chromosome 6q24 and identification of mutations in syntaxin 11. Human Molecular Genetics, 2005, Vol. 14, No. 6
Becker, Kristina ve diğerleri. Identification of the Microdeletion Breakpoint in a GLRA1null Allele of Turkish Hyperekplexia Patients. HUMAN MUTATION Mutation in Brief #926 (2006) Online