Alternatif okulları en iyi bilen insanlardanız desek, yanlış olmaz herhalde. Çünkü bizler Darü’l Erkam’ın evinden çıktık, teşbihte hata olmazsa.
Adını ilk anda anlayan biriyle karşılaşmak zor. Genellikle birkaç kez tekrar etmek gerekiyor. Sıkça karıştırıldığı isim ise Şevval. Halbuki adı Şehbal ve çok güzel bir anlamı var.*
Toplum ya da dünya üzerindeki sorunlardan bahsederken, çözüm için dönüp dolaşıp geldiğimiz yer; eğitim. İnsan her ne kadar eşrefi mahlukat olup ahseni takvim üzere yaratılsa da nefis ve şeytan da bir yandan onu ipleri ile bağlayıp aşağılara çekmeye çalıştığından, insanın fıtratını kaybetmeden olgunluğa erişmesi için özel bir gayretin gerekli olduğu muhakkak. Tabii insan sadece eğitim kurumları içinde değil hayatın içinde, ailede, insanlarla, hayvanlarla, eşya ile bire bir muhatap olduğu alanlarda da öğreniyor. Her öğrenme biçimi birbirine denk değil. Bir musibetten öğrendiğimizi bin nasihatten öğrenemiyoruz. Binbir kitaptan öğrendiğimizle yaşayamadığımızı, hal ehli birinin tek uyarısı ile yaşayabiliyoruz.
Alternatif okulları en iyi bilen insanlardanız desek, yanlış olmaz herhalde. Çünkü bizler Darü’l Erkam’ın evinden çıktık, teşbihte hata olmazsa. Ashab-ı Suffa sanki şu duvarların arkasında hala canlı bizim için.
Bu yazıda bahsetmek istediğim alternatif eğitim kurumlarından biri Şehbal Kültür Merkezleri. İlki İstanbul, Üsküdar’da açıldı Şehbal’lerin. Sonra nasıl bir bereketle ki, sadece İstanbul’da değil Anadolu’da da hatta yurt dışında da birçok kardeşi oldu. İnternette, Facebook sayfalarında yapabileceğiniz arama ile size en yakın Şehbal’i bulabilirsiniz. Benim nasibimde de iki yılı aşkın bir süredir Eyüp Sultan Hazretleri’ne komşu olan “Şehbal İstanbul” var.
Şehbal Kültür Merkezleri’nde ne yapılır, kimlere hitap edilir? Hiç abartmadan söyleyelim ki 7’den 70’e herkese kapısı açık Şehbal’in. Kapıya geleni boş çevirmemek gibi bir düsturları var. Buna rağmen eğitimler gelişigüzel bir ciddiyetsizlikle değil ahenkli bir dinginlikle devam ediyor. Hangi eğitimler? Sosyal ve kültürel alanda, insanın madde ve manasına dokunacak, onaracak her türlü eğitim desek abartmış olur muyuz? Kur’an-ı Kerim dersleri en temel derslerden. Fakat sadece okumayı öğretmek değil. Kur’an’a edeple birlikte, hangi surede hangi konu işlenmiştir… Bu konu/sure hakkındaki hadisler nelerdir? Bu mevzuda hangi olayları zikretmeli... Geniş bir yelpazede işlenen dersler. Tefsir, fıkıh, siyer, hadis branşlarını da rahatça sayabiliriz. Fakat tekrar hatırlatmalı ki Şehbal’leri özel kılan bu konu başlıkları değil. Bu derslerin işleniş şekilleri. Kuru bilgi için gelmiyor kimse Şehbal’e. Hal ehli hocahanımlardan, hallerine tesir etmesi için giriyorlar o kapıdan.
Mesnevi Şerhi, Şifa Şerhi, Esmaül Hüsna Okumaları yine ilk anda zikredilmesi gereken dersler. Ayrıca Aile Okulu, Nişanlılık Okulu, hamile hanımlar için Mucizeyi Beklerken gibi paket programlar düzenleniyor ki, yaraya merhem olacak, yaralara sebebiyet vermeden önlem aldıracak pratik bilgiler, işin ehli insanlar tarafından talipleri ile buluşturuluyor.
Çocuklar için düzenlenen programlarda çocuklara hem ahlaki eğitimler verilirken hem de basit dikiş bilgileri, el becerilerini geliştirecek faaliyetler ve mutfak atölyeleri düzenleniyor. Çocuklar tiyatro oynuyor, şarkı söylüyor, yeteneklerini keşfediyorlar. Üniversiteli gençler önce İngilizce ve Arapça programlara katılıp, daha sonra dilerlerse İslami ilimleri Arapça ve İngilizce metinlerden takip ederek öğreniyorlar. Bir turistle karşılaştıklarında onlara gerçek İslam’ı anlatabiliyor, Arapça orijinal kaynaklardan bilgi edinebiliyorlar.
Sadece ders esnasında değil, Şehbal’in bahçesinde kahvesini içerken sohbet ettiği insanlardan da bir şeyler öğreniyor oraya gelen. Mesela bir hanımefendinin söylediğini hiç unutamam. Ben şu bahçeye girdiğimde hiçbir derse girmesem, hiçbir kimse ile görüşmesem bile, biraz oturup ayrıldığımda terapi görmüş gibi rahatlamış oluyorum, demişti kendisi.
Şehbal’ler 7’den 70’e insana kapısını açan bir kurum olduğu gibi, en az bu geniş yelpaze kadar zengin eğitim başlıklarına da sahip. Yukarıdaki satırları okuduğumda ne kadar azından bahsettiğimi görebiliyorum. Yer kısıtlı ve aslında asıl değinmek istediğim, Şehbal’in yüreğinize dokunan bir yanı olması. Siz de en azından bir kere bu kapı ile tanışın. Modern tabirle, kendinize bu iyiliği yapın.
*Şehbal, Kaf Dağı’nın ardındaki Anka’nın en uzun tüyü. Efsanelere göre kimin başına değerse, o kişinin bahtı açılırmış.