
Merhabalar değerli GENÇ okurları. Sonbahar’ın ilk ayı geldi, çattı. Yeni bir mevsim, yeni bir ay, yeni bir sayı, yeni bir heyecan ile karşınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz. GENÇ, bu ay da heyecanımızı tazeleyecek, zihnimizi temizleyecek muhtevasıyla sizler için hazır.
Hız kaybetmeden GENÇ’in bu ayki sayısında neler var hep birlikte bakalım.
“Sorduk-Öğrendik” sayfasıyla başlıyor GENÇ bu ay. Süleyman Ragıp Yazıcılar, sizden gelen soruları içtenlikle cevaplıyor. Üst başlıkta, siz okurlarımıza bir müjde veriyor: "GENÇ Okuyucuları Bu Kitabı Çok Sevecek!"
Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı, Davutoğlu Başbakan. Yeni Türkiye’nin ilk günleri… İbrahim Özkahyaoğlu’nun hazırladığı “Türkiye Gündemi“ sayfası bu ay da oldukça dolu.
Beytullah Demircioğlu, dünyanın gözünü diktiği Ortadoğu ekseninde “Dünya Gündemi”ni yorumluyor. IŞİD`in arkasında kim var? Almanya bizi neden dinledi? Ferguson olaylarına Türkiye nasıl yaklaşıyor? Bütün bu soruların cevapları Dünya Gündemi`nde...
“Deli ya da delil olmak, herkesin düştüğü kaygı ve dertleri bir yana atıp esas derdin peşine düşmektir. Esas dert niye yaratıldığını keşfedememektir. Biz bu dünyaya uyum sağlamaya değil uyumu sağlamaya geldik.” Mehmet Lütfi Arslan yazdı, “Deli(l)siz Olmaz.”
Eylül sayımızın Dosya Konusu; “Yeni Türkiye’nin Yeni Gençleri”. Son günlerin moda tabiri “Yeni Türkiye”. Peki, Yeni Türkiye’nin gençleri bu duruma ne diyor? Yusuf Temizcan ve Süleyman Ragıp Yazıcılar bu ayki Dosya konumuzun iki mimarı.
Selman Demirkesen yazdı, “Afrika: Sevdamız, Kavgamız, Davamız”… Bu yıl Uluslararası Genç Derneği (UGED), İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı işbirliğiyle hazırlanan “Afrika’ya Genç Gönüllü YÜZ” projesi ile Ramazan ayında tam 100 gönüllü Uganda, Tanzanya, Gana, Burkina Faso, Mali, Sudan, Nijer, Kamerun ve Fildişi Sahilleri olmak üzere Afrika’daki 9 farklı ülkeye gittiler. Bu ülkelerde bulundukları süre boyunca, Türkçe dersleri veren, sivil toplumla temaslar kuran, Ramazan kumanyaları hazırlayıp köylere dağıtan, iftar organizasyonlarına katılan, çocuklara Kur’an’ı Kerim eğitimi veren, aile ziyaretleri yapan fedakâr gönüllülerimiz attıkları her adımda ektikleri mutluluk tohumlarını, binlerce kilometre uzakta olan kardeşleri için bırakıp gelmenin huzurunu yaşıyorlar. Kalbi küreyi kuşatan gönüllülere oralarda neler yaşadıklarını sorduk, aldığımız cevaplar bizlere bir kez daha “Dünya Bizi Bekliyor” şeklindeki eski kapak ifadelerimizden birini hatırlattı...
Her mümin, tek başına bir ümmet’tir. Ümmet, her şeyin anası demektir. O yüzden bütün müminlere de “ümmet” denir. Müminler cemaati, herhangi bir cemaat değildir: Sosyolojik kavramlar, İslâm’ın bu ulvî cemaat fikrini izah etmeye yetmez.” Yusuf Kaplan “Futuhhatt-ı Medeniyye Yolcuğu” isimli köşesinde kaleme adlı “Medeniyet Fikri, Ümmet Şuuru, Kulluk Şiiri”.
Genç yaşlarda yollara düşen ve hayatı boyunca 54’den fazla ülke gezen İbn-i Batuta, seyyahların piri, mürşididir. Hayatı adeta yollarda geçen İbn-i Batuta anlattığı yol hikâyeleriyle bugün de seyyahlara ışık olmaya devam etmektedir. Allah pirimize gani gani rahmet etsin, bizi de yolundan ayırmasın. Âdem Özköse yazdı: “Seyyahların Piri İbni-i Batuta”…
Klinik Psikolog Mehmet Dinç, “Manevi kariyer planlaması nasıl yapılır, manevi kariyer planında ne olmalıdır?” sorularını cevapladı. Sonuç olarak karşımıza, bir hayat planlaması çıktı. Okumadan geçmeyin derim!
“Kitap” köşesi yazarımız Mehmet Emin Gül sizler için, Genç Kitaplığı’ndan çıkan beş yeni kitabı tanıttı: Dünya Bizi Bekliyor / Mehmet Lütfi Arslan, Genç Peygamber ve Genç Dostları / Mehmet Lütfi Arslan, Rabbani Eğitimi / Adem Ergül, Dünyayı Kurtaran Kız / Ayşegül Genç, Gençliğe Kitabe / Mehmet Dinç.
Geldik orta sayfaya… GENÇ’in Aralık sayısında Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi, “Tesettür Hassasiyeti” konusuna değiniyor. Bu hassas konunun hassasiyetine vakıf olmak isteyenlere...
Alican Tatlı, “Can Damlaları” köşesinden “Rasullah’ın Hayatından”, “Allah Dostlarından”, “Zeki Olmak Lazım”, “Allah’ın İşine Karışmayın” ve “En Büyük Silah” isimli beş yazısıyla gençlere sesleniyor.
“Bir Nefes Sıhhat” köşesinde Hüseyin Küçükali, “Babaannemin Hastalıkları-5” yazı dizisinde Takma dişler konusunu inceledi: “Babaannemin Takma Dişleri”. Bu sayfada ayrıca, diş sağlığı ve dişlerin bakımı konusunda birçok bilgi edinebileceksiniz.
“Kendimizle ilgili, “Bunca yanlışlardan ve günahlardan sonra, benden ne köy olur, ne kasaba.”, “Cennet benim için artık boş bir hayaldir.”, “Sâlihler arasında yer almaya ne yüzüm var, ne de hakkım” gibi anlayış ve bakış açıları, şeytanın bize yönelik öldürücü bir darbesidir. Bu tuzağa düşmemeli, tövbenin arındırıcı iklimine girmekte acele etmeliyiz.” Dr. Adem Ergül yazdı: “Hayata Yeniden Dönüş Fırsatı”.
Hatice Sarı, tüm insanlığı İsrail mallarını boykot etmeye çağırıyor. Ve bize etkili boykotun adresini gösteriyor: “Boykot İsrail’e Arap Ordularının Vereceği Zarardan Fazlasını Verir!”.
Ayşegül Genç, “Bagamoyo Afrika!” sayfasıyla, bu ay da Afrika hakkında fikirlerinizi değiştirmeye devam ediyor. Fakat hüzünlü bir yanı da var; bu sayfa tam bir yılını doldurdu ve yeni dönemde tekrar dergimizin sayfalarında olacak mı, bilmiyoruz. Cevabı Ayşegül Genç`te saklı.
“İlim ve düşünce insanında en başta olması gereken duygu, tecessüstür. Mütecessis olmayan bir ilim ve düşünce insanı uzun soluklu bir yürüyüşe çıkamaz. Belli bir mesafede nefesi tükenir, olduğu yerde saymaya, kendini tekrar etmeye başlar.” Mesut Kaya yazdı “Zamansız Düşünceler”.
Rabia Gülcan Kardaş, “Kelimeler” köşesinde şükrün önemini anlattı: “Şükürsüz” sıfatı ağır bir itham, insan olana. Şükürsüzlük ciddi bir yara. Tazelenme adına... Niyet ettim şükür gözlüğü ile dünyaya bakmaya. “Şükürsüz Bünye”…
“Portre” Sayfasında, Yusuf Temizcan “İhtişamı İnzivada Arayan Adam İsmail Fenni Ertuğrul” başlığını ele alıyor. Eski zamanlardan yepyeni şahsiyetler tanımak isteyenler buyursunlar bu sayfaya...
Halit Yasir Özoğul “Kelebek İklimi” köşesini bu ay Cuma Hutbeleri`ne ayırdı. Cuma Hutbeleri, eskiden olduğu gibi cemaatin gündeminde ilk sıraya nasıl yerleşir? “Minberden Hayata”…
“Türkiye’deki işsizlik sorununu çözdükten sonra ancak başka insanlara yardım edeceksek eğer dünyada kimse kimseye yardım etmesin!” Suriyeli kardeşlerimizi, “Yarım Derviş” Sinan Özgenç anlatıyor.
Selim Tiryakiyol “Kelimelerin İzinde” isimli köşesinde “Toprağın Atası Âdem” başlığında bir yazı kaleme aldı. Âdem, varlığımızın kökü... Peki Âdem`in kökü nerede? Cevabı GENÇ Dergi Eylül 2014`te!
Hande Berra, “Gezi-Yorum” sayfasında İtalya’yı anlatıyor. “Cinque Terre” isimli beş sevimli köye girmeye ne dersiniz? "Bacasız Tren" başlıklı bu yazıda, İtalya ile ilgili dikkat etmeniz gereken bilgiler var!
“Süphanallah, bir nefeste okunup heyecana ve hayrete uğramıyorsa imamede problem olabilir!”. Cihan Taştan Mikro Âlem Makro Âlem köşesinde net bir soru soruyor: “Bilim Her Şeyi Açıklar Mı?”
“Beytülhikme” köşesinde, gençlerin ve öğrencilerin sevilen “abisi” Asım Gültekin, içindeki kitap sevgisini anlatıyor: “Bir Kütüphanede Yaşamak İstiyorum!”
“Malezya’dan Gazze’ye Büyük Destek” Hatice Sarı, “İsrail İşgal Devleti’nin Gazze’ye uyguladığı katliamın zirveleştiği bugünlerde Türkiye ve Katar başta olmak üzere birçok ülkeden yardım gidiyor Filistin’e. Malezya bu ülkelerden biri. Ülke çapında Filistin için çalışan en büyük kuruluş olan Viva Palestina Malaysia’nın başkanı Dato Dr. Musa Mohd Nordin ile yaptıkları çalışmalar üzerine bir Viva Palestina Malaysia’dan söyleşi” gerçekleştirdi.
Sami Yaylalı’nın “Bkz.” köşesinin konusu ise “Klişe” Unuttuğumuz klişeler ve hâlâ yaşayanların köklerine doğru bir yolculuk...
Muhammed Murat Tutar, teknoloji dünyasının yeniliklerini “Bilişim-Net” sayfasında aktarmaya devam ediyor. Yasal müzik dinlemenin kolay ve ucuz yolları, maile sığmayan gönderilerin nasıl gönderilebileceği, bilişim dünyasının nimetleri ve cefaları... Hepsi bu sayfada!
GENÇ’i merak ediyor, faaliyetlerini takip etmek istiyorsanız, “GENÇ’ten Haberler” tam size göre. Bu ay sayfalarımıza iki kamp haberi damga vurdu. Hangileri mi? Cevabı GENÇ`ten Haberler`de!
İki usta iki ayrı bölüm... Halil İbrahim Kurucan sizlerden gelen fotoğrafları, Metin Karabaşoğlu ise yazdıklarınızı değerlendirmeye devam ediyor.
“Filmin sonunda da ödül törenine benzer bir sahne hatırlıyorum. Pasteur orada yaptığı konuşmanın bir yerinde “Muhaliflerinize kızmayın, onlardan bir şeyler öğrenmeye ve almaya bakın. Hiçbir yeni fikir muhalefet edilmeden kabul görmemiştir” anlamında bir şeyler söyledi. Ne kadar güzel, değil mi?”. Bülent Şirin sizin için yazdı: “Muhalefet Etme!..”
Son olarak, Ödüllü Test de Eylül ayında sizlerle. Bu ay tüm sorulara doğru cevap veren bir kişiye Prof. Dr. Ömer Çelik’in Kur’an-ı Kerim Meali ve Tefsirleri`ni hediye edeceğiz.