Rabia Gülcan Kardaş / Genç Haber Merkezi / @rgkrds
Hafta sonu adı Rabia olan bir kardeşim bu işaretin anlamını sordu. Zaten ne zamandır zihnimde, gönlümde bütün Rabialar, dörtler, dördüncüler, kırklar R4bia işareti ile buluşup duruyordu.
Tahrir Meydanındaki göstericiler zafer işareti yapınca, Rabia meydanındakiler mücadelelerine tanık olan meydanın da isminden hareketle, dört işareti yapmaya başladılar. İşte R4bia işaretinin doğum yeri orasıdır.
Rabia Arapça dört, dördüncü demek aslında. Pek muhterem ve muzip Osmanlıca hocamız Kamil Akarsu beyin bakışıyla Araplar sadece ilk kızlarına Ayşe, Fatma vs bir isim koyarlar, diğerlerine sıralama sayısı adı koyarlardı. İkinci kıza Saniye, dördüncüye Rabia… Neyse ki Rabiatül Adeviyye sayesinde bizim toplumumuzda bu isim Allah dostu bir hanımla anılıyor. Kaderin tecellisidir ki, bu satırların yazarı üç çocuklu bir aileye mensup olduğu halde, süt ablası sayesinde gerçekten “dördüncü” oluyor.
28 Şubat döneminde, seçmeli derslerle ilgili bir hocadan ricada bulunmam gerekiyor. Fakat yasak, hocaların olduğu idari binaya, dersliklerin olduğu binadan önce geliyor. İdari binaya girmemiz yasak. İçeri girebilecek bir arkadaşımdan rica ediyorum. Kendisi için zaten gidecek, gitmişken benim için de soracak. Hoca itiraz ediyor adımı görünce. Yüzlerce öğrencisi arasından beni tanımasına imkan yok. Hiç muhatap olmamışız. Sırf adımı gördüğü için itiraz ediyor. Arkadaşıma sert çıkıyor, sesini yükseltiyor. “Adına bak zaten! Bu ne biçim isim!” diyor. Adım Rabia. Rabia adından belli demek ki kim olduğum. Başörtülü olduğum, namaz kıldığım, yasaklandığım. R4bia, işte daha adından başlayarak mimlenmenin, kahrolası sistemin radarlarına takılmanın ama o radarı tınmamanın işaretidir.
Ahkaf suresinde (35. ayet) “azim sahibi” ulu’l azm peygamberlerden bahseder. Hayatı zorlukla, çileyle, batılla mücadele ile geçen bu peygamberler Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa’dır. R4bia peygamberlerin yolunda, bu dini yaşatmak adına çileden, mücadeleden ve öldürülmekten geçen ömürlerin işaretidir.
Peygamberimizden sonra İslam’a hizmet eden, fetihlerle İslam coğrafyasını genişleten, peygamber mirasını devralan, İslam ile müjdelemeye devam eden 4 büyük halife vardır. R4bia işareti bu dört büyük halifenin hasletlerinden hisse almaya and içmiş olmanın sembolüdür. Sözüne ve ahdine sadık, Hakk’ı batıldan ayırmakta keskin bir kılıç gibi feraset, yaratana ve yaratılana karşı edeple muamele, gerekirse bu yolda seve seve canını verme, fitneden uzak, Hak yolunda bir ilim kapısı olmanın işaretidir.
Ünlü felsefeci ve matematikçi Pisagor’a göre de sayıların bazı anlamları vardır. Dört, doğruluk, adalet anlamlarına gelir. R4bia ezelden ebede doğruluk ve adalet peşindekilerin işaretidir.
Sayı bilimi, numeroloji oldukça eski bir bilim. Kadim Mısır halkı da bu ilmi bilenler arasında sayılıyor. Dört, kararlılığın sembolü olarak gösteriliyor. R4bia da kurşunlarla bile yerinden oynatılamayan bir kararlılığın işaretidir. Cornelius Agrippa’ya göre dört, dayanıklılık ve sabrı belirtir. Rabiatul Adeviyye meydanındakiler artık dayanıklılık ve sabrın yeni temsilcisidir.
Dört aynı zamanda kareyi, pusuladaki yönleri temsil eder. Dört yöne bakan her yanı kuşatır. Hakkın yanında zalimin karşısında olan Adeviyye meydanındaki kardeşlerimiz de, dört bir yandan gelen desteklerle kucaklanmışlardır. Tunus’tan, Diyarbakır’dan, Kudüs’ten, Saraçhane’den. Dört kıtadan. R4bia o kardeşlere selamdır. Dört sağlamlığı da ifade eder. Bir ayağı meydanda yere sağlam basarken, bir ayağı ile cenneti isabet ettirmeye niyet etmiş bir sağlam duruşu, klas duruşu ifade eder. R4abia işte o duruşun da işaretidir.
Numeroloji ilmine göre sayıların karakter etkilerinden, dördün anlamı şudur: Başkaları için zor gözüken problemleri halletmesi ile tanınan birisidir. Dayanıklığı ve mücadele azmi ile çevresindeki insanlar tarafından hemen fark edilir. R4bia modern çağın şımarık insanlarına zor gelen ölümü, tebessümle karşılayarak kolayca hallediveren şehitlerin, Esma’ların işaretidir.
İnsan da dünya da anasırı erbaa, dört unsurdan meydana gelir. Dünya ateş, toprak, hava ve su üzerine kuruludur. R4bia işareti ayağımız toprağa bastıkça, nefesimiz durmadıkça, göğsümüzdeki bu iman ateşi ile Musa’nın yardığı suları üzerinize salmaya and içtik demektir.
Dünya üzerindeki bu anasırı erbaanın insanda da karşılık bulduğunu söyler bize tıp ilmi. İnsandaki dört unsur, balgam, sevdâ, safra ve kandır. Kişinin mizacı bu unsurların karışımına, baskınlığına göre değişir. R4bia işareti, farklı mizaçlarda olsa da Musa’nın torunları kanının son damlasına kadar Hakk’ın yanında demektir.
Mevsimler dört tanedir. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış. R4bia işareti, biz dört mevsim mücadeleye hazırız demektir.
Dört büyük meleği hatırlamamak olur mu? Cebrail, Mikail, İsrafil, Azrail. R4bia, Dünya döndükçe, rüzgar estikçe, yağmur yağdıkça, Cebrail ile inene, İsrafil surunu üfleyip de Azrail canımızı alıncaya kadar sadık kalacağız demektir.
Rabiatul Adeviyye gibi Mısır’ın hayatında Müslümanların kaderi de hep özgürlük mücadelesine tanık olmuş. O meydana bu ismi kim koydu bilinmez. Fakat Mısır Firavunları bu mücadelenin adı ve mekânı ne olacak önceden bilselerdi, o meydanda taş üstünde taş, Mısır kitaplarında Rabia diye bir kelime bırakmazlardı.
Bilmedikleri bir düşmanı (!) yok etmek adına katledilen her bebek Musa’ya (as) güç, kuvvet oldu. Rabia’da canına kıydığınız her insan da bir başka Musa’ya can oluyor.
R4bia dünya tarihinde binlercesini bulacağımız işaretlerden bir işarettir. Ona ne anlam yüklediğimiz aslında en çok nasıl yaşadığımızla kesinleşecektir.