Ahmet Şahin Akbulut
Zor zamanlardan geçiyoruz. Bu zor zamanlarda sadece bir hastalığın salgın olma durumundan şikayetçi değiliz. Aynı zamanda duygusal salgınlarla da mücadele ediyoruz. Her davranışın sebep olduğu bir duygu durumu olabiliyor. Aslında yaptıklarımızın cezasını çekiyor gibiyiz. Sadece biraz farkında olmamız bile olumsuz duygulanımı bir nebze olsun çözebilir.
Gelin ne neye sebep oluyor birlikte bakalım:
1. Kıskançlık, yetersizlik korkusuna sebep oluyor.
Basit bir haset, kıskançlık krizi kendinizi daha fazla yetersiz hissetmenize neden olabilir. “Bende yok, ben yapamam, elimde olmayan nedenlerle başaramıyorum, onun gibi olamıyorum” cümlelerinin çıkış kaynağı kıskançlık olabilir. Başkalarının sahip olduklarının onların nasibi olduğu düşüncesi, kendi kendine yetebilmenin ve kendi elinizle elde ettiğiniz başarının doyumuna ulaşmanızın yollarını açar.
2. Kibir, değersizlik korkusuna sebep oluyor.
Kibirli olan insanların temel korkusu, beklediği büyüklük hissinin, üstün olma durumunun insanların gözünde kaybolmasıdır. İnsanlardan daha değerli olduğunu düşündüğü için kendisinin değerinin de bilinmesi arzusundadır. Yaşadığı değersizlik korkusu onu daha kibirli hallere sürükler, korkusu ile kibir arasında yaşadığı bu kısırdöngünün içinde kalır. Birinden kurtulsa diğerinden uzaklaşacaktır.
3. Yalancılık, suçlanma korkusuna sebep oluyor.
Mark Twain’in güzel bir sözü var; “Eğer gerçekleri söylemeye devam edersen, yalanları hatırlamak zorunda kalmazsın.” Söylenilen yalanlar bir gün ortaya çıkarsa kaygısı suçlanma korkusunu beraberinde getirir. Suçluluk psikolojisi yaşayan kişilerin yalan söyleme ya da kendini yargılama eğilimlerinin ne kadar olduğunu araştırmak gerekir.
Eğer bir korku ile karşı karşıyaysanız, hangi davranışlarınızın buna neden olduğunu bulmaya çalışın.