13,8 milyar yaşındaki kâinatın oluşumu hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmış farklı kâinat modelleri oluşturulmuş. Fakat bunlardan en çok kabul göreni Big Bang (Büyük Patlama) teorisidir. Bu teorinin fikir babası Alexander Friedmann adında bir Rus bilim adamıdır.
Big Bang isminin verilmesinin sebebi bir patlamanın varlığından haberdar etmekten çok genişleme hızının çok yüksek olduğuna vurgu yapılmak istenmesidir. Bu teoriye göre henüz hiçbir madde yokken bir tek nokta (bkz. tekillik) vardı ve çok yüksek enerjili bu nokta bazı atomaltı olaylar etkisiyle birden bire genişlemeye başladı. Bu olay oluşumdan saniyenin trilyonda biri kadar küçük bir zaman sonra meydana geldi ve müthiş bir hızla yayılma başladı. İlk saniyelerde quarklar oluştu ve bunlardan da protonlar ve nötronlar meydana gelmeye başladı. Hemen ardından anti-proton ve anti-elektron madde çiftleri proton ve elektronların karşılıklı yok olması sonucu kâinat ışıma ile doldu. Ancak kâinat o kadar yoğundu ki ışınlar yol alamadı ve bu tam 380.000 yıl devam etti. Daha sonra yıldızlar, gökadalar, gezegenler oluşmaya başladı. Kâinatın oluşumunun ilk safhaları saniyelerle hatta nanosaniyelerle ifade edilmektedir.
NOT: Siz de astronomi ve uzayla ilgili cevabını merak ettiğini tüm soruları Genç Dergisi’nin sosyal medya hesapları üzerinden veya muazerdem@gmail.com adresi üzerinden bize gönderebilirsiniz.