Bu Ramazan Değilse Ne Zaman?
Arapça bir kelime olan Ramazan, yılın en sıcak zamanları gibi anlamlara geliyor. Ramazan kamerî takvime göre dokuzuncu aydır. Aynı zamanda mübarek üç aylar diye bilinen Recep ve Şaban’dan sonra gelen üçüncüdür yani. On bir ayın sultanıdır. Kadir gecesi Ramazan ayının son on gününde gizlidir. Bu ay içinde doğan erkek çocuklara genelde Ramazan ismi verilir. Bu ayda gündüzleri oruç tutarız. Bizim için arınma, kendini sorgulama anlamına gelen bu ay, fabrika ayarlarına dönmek için önemli bir fırsattır.
Fitre Neyi Filtreliyor?
Ramazan’da ihtiyaç sahiplerine verilen para ya da değerli eşyadır fitre. Zekât ve sadakadan farklı olan tarafı sadece Ramazanda veriliyor olması ve asgari ölçüsünün olmasıdır. Bu Miktarı her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. Belirlenen miktar kişi başına göre verilir. Fitre asgari miktarı belli olan bir bedel olduğu için bunu imkânımızca artırarak paylaşmak hem daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmayı hem de bu konularda daha cömertleşmemizi sağlar.
Bayramsa Mübarek Olsun
Ramazan Bayramı üç gündür. Bayram namazıyla başlar. Diğer İslam ülkelerinde Ramazan Bayramı’nın arefesi olmaz ancak bizde bayramdan bir gün öncesi arefe olarak kabul edilmiştir. Bayramda akrabaları ziyaret, mezarlıkları ziyaret yapılabilecek en güzel faaliyetler ama bunun yanında son günlerde ülkemiz sürekli şehit veriyor. Bayram vesilesiyle de olsa şehit ve gazi ailelerine yapacağımız ziyaretler önemlidir.
Hilali Gördüm
Ramazanın başlangıç ve bitiş tarihi aya göre belirlendiği için her yıl karşılaştığımız bir tartışmadır, ne zaman başlayıp ne zaman bittiği ve ne zaman bayram olacağı. Ancak ülkemizde astronomi teknolojisine göre önceden bilinmektedir ve takvimlerimizde her şey dakikası dakikasına hesaplanmıştır. Maalesef bazı ülkelerde hilali gördüm diyene ödül verildiği için bu konu suistimal edilir olmuştur.
Seni Ancak Oruç Tutabilir
Sahur ve iftar arasında nefsin yemek, içmek gibi zaruri ihtiyaçlardan mahrum bırakılarak terbiye edildiği bir iklimdir oruç. Bu iklimde dedikodu, gıybet, kavga, hır gür de olmaz. Oruç tefekkür kapısıdır. Kendi halimizin yanında ihtiyaç sahiplerinin halini de düşünmemizi sağlar. Cennette oruçluların gireceği bir kapı var, oruçluların ağız kokusu bile Rabb katında değerlidir.
İtikâf O’nunla İttifaktır
Ramazanın son 10 gününde dünyalık işlerden el etek çekip bir camide kendini tamamen ibadete ve tefekküre vermektir itikâf. Her camide itikâfa girmeye izin yoktur. Bu konuda da Diyanet İşleri Başkanlığımızın telkin ettiği camileri tercih etmek zorunluluğumuz var. Bayanlar için itikâf kendi evlerinde mümkün.
Kendinle İftihar Et
Akşam ezanı ve iftar topuyla birlikte orucumuzu açarız. Gün boyunca açlık ve susuzluktan beklediğimiz vakit gelmiştir artık. İftarımızı su, tuz, hurma, ekmek ya da herhangi bir yiyecek ile açabiliriz. İftarda da karnımızı tıka basa doyurmak çok doğru olmaz zira akşamdan sonraki ibadetlerde zorlanmamak için bu hususa dikkat etmek gerekir. İftar davetleri çok güzel bir gelenektir. Bu minvalde GENÇ Dergimizin de her yıl İstanbul’da iftar daveti olmaktadır. Yazın en sıcak günlerinde tuttuğumuz orucun akabinde iftar edebilmek kendimizle iftihar edebileceğimiz güzel bir vesile.
Sahur
Ramazan geceleri uyku bölünerek seherde sofra kurup sahur yapılır. İmsağa kadar yemek içmek için ruhsat var. Niyetle birlikte imsaktan sonra oruç başlar. Bazıları açlığa dayanamayacağını düşünerek karnını tıka basa doyurur ama bu doygunluk gün içerisinde insanı susatır. Bazıları sahursuz tutmaya çalışır orucu. Ancak sahurun bereketinden mahrum olmuş olur. Her şeyde kararı bulmak ve orucu bir bardak suyla da olsa sahurla tutmak en güzeli.
Teravihte Tadil-i Erkan Önemli
Ramazana özel namazlardan biridir teravih namazı ve sünnettir. Farzları kılmayanların bile rağbet ettiği bir namazdır Ramazana özgü olduğu için. Peygamberimizin bu namazı 8 rekât, 10 rekât, 20 rekât olarak kıldığı görülmüştür. İslam ülkelerinde yaygın olarak 20 rekât kılınır. Evde tek başına da kılınabilir ama yaygın görüş cemaatle kılınması üzerinedir. Hatimli teravih namazları, Enderun usulü teravih namazları, jet imamların kıldırdığı teravih namazları bu konuda alternatifler sunsa da önemli olan tadil-i erkan ve istikrar ile teravih namazlarını tamamlamak.
Ramazan Davulcusu
Ramazan kültürünün olmazsa olmazlarındandır Ramazan davulcusu. Bizleri sahura kaldırmak için görevlendirilmiş bir davulcu imsak vaktinden makul bir süre önce mahalleleri davul çalarak gezer, maniler okur. Evet, davulun sesi uzaktan hoştur yakınlaşınca çekilmez oluyor. Hele telefonların bile alarmlı olduğu bir dönemde artık gereksiz bir uygulama haline geldi görüşü oldukça yaygınlaştı.
Ramazan Güzeldir
TRT için 2009 yılında Burak Aksak’ın senaryosunu yazdığı Selçuk Aydemir’in yönettiği Ramazan Güzeldir dizisi, Ramazanı mizahi bir dille anlatan iyi bir çalışmaydı. Oyuncu kadrosu da oldukça genişti. Murat Cemcir, İlker Ayrık, Erdal Tosun, Ahmet Kural gibi popüler isimler yer aldı. Maalesef bu tarz dizilerin devamı gelmedi.
Eski Ramazanlar Eskidi Biz Yenilerini Arıyoruz
“Nerede o eski ramazanlar?” ifadesi, her ramazan ayında gündeme gelen bir sorudur. Bu soruyu en çok orta yaş üzeri insanlar soruyor. Ancak geçmişe duyulan bu özlem anın güzelliklerini algılamamızı engelliyor. Evet, geçmişte teknoloji olmadığı için her şey manueldi. Bugün her şey otomatik ama bunun da getirdiği güzellikler hiç mi yok?
Kadir ile Kadri Arasında
Kur’an’ı Kerim’de 1000 aydan yani bir ömürden daha hayırlı olduğu söylenen geceye Kadir Gecesi deniyor. Kadir Gecesi melekler yeryüzüne sağanak halinde iniyor. Kadir Gecesi’ni Ramazanın son on günündeki tek gecelerde arayınız diye Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından yönlendiriliyor. Kadir Gecesi yaygın görüşün aksine Kur’an’ın vahyedilmeye başlandığı gece değil Kur’an’ın levhi mahfuzda yazılmaya başlandığı gece olduğu için bu geceyi tam olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bilmiyordu.