Picasa resimlerinizin her zaman düzenli kalmasını sağlayan, ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz bir yazılım. Google’nin son marifeti diyebiliriz. (En son sürümünü [http://picasa.google.com.tr] adresinden indirebilirsiniz.)
Picasa özellikle dijital fotoğraf meraklılarının çok ilgisini çekecek bir yardımcı program. İlk versiyonun çıkmasından sonra Google tarafından satın alınan Picasa yeni versiyonuyla oldukça iddialı şekilde tekrar karşımızda. Program ilk bakışta sanki aCDsee benzeri bir resim görüntüleme aracıymış izlenimi veriyor. Oysa picasa’nın yaptıkları sadece resim görüntülemeden ibaret değil. Fotoğraflarınızı etkin bir şekilde yönetmek için ideal bir program.
Picasa’yı bilgisayarınıza kurduktan sonra ilk çalıştırdığınızda bilgisayarınızdaki bütün resimleri (hatta sizin unuttuklarınızı bile) bulundukları dizine göre albümler yapıyor. Eğer bir dizin altında değilse, bu kritere uymayan dosyaları da diğer klasörler adında bir albüm açıp orada saklıyor. Bunları yaparken de albüm içindeki resimlerin oluşturulma tarihlerine göre yarattığı albümleri yıllara göre grupluyor. Sıralama şeklini siz de belirleyebiliyorsunuz. Albümler arasında resim aktarabiliyorsunuz. En güzeli de aynı resmi yer değiştirmeden birçok albüme koyabiliyorsunuz. Albümlerinizi sürükleyip bırakma yöntemiyle düzenleyebilir ve yeni gruplar oluşturmak için etiketler hazırlayabilirsiniz.
Picasa`yı kameranızdaki resimlerinizi bilgisayarınıza aktarmak için kullanarak işe başlayabilirsiniz. Artık Picasa`yı her açtığınızda, program yeni resimlerinizi otomatik olarak bulacak ve kolayca tanıyacağınız klasör adlarıyla önünüze getirecektir.
Peki Picasa Neler Yapabiliyor?
Programın seçtiğiniz fotoğraflardan bir web sitesi, ekran koruyucu, slayt gösterisi, hatta film (movie) bile yapabildiğini söylersek şaşırmayın.
Fotoğraflar üzerinde basit düzeltmeler yapabilirsiniz. Örneğin: flaşlı çekimlerde ortaya çıkan kırmızı göz sorununu halledebilir, tonlamaları değiştirebilir, aydınlanma ve kontrast değerleri ile oynayabilirsiniz.
Fotoğraflarınızı organize edebilirsiniz. Dosya isimlerini değiştirmeye gerek kalmadan fotoğraflar için başlıklar belirleyerek (Örneğin: “Türkiye” veya “mezuniyet gecesi” gibi) onlara kolayca ulaşabilirsiniz.
Tek tıklamayla yedeklemenizi yapabilirsiniz. Fotoğraflarınızı Harddisk, CD veya DVD üzerine kolaylıkla yedekleyebilirsiniz.
Picasa’yı kullanarak hazırladığınız CD`leri başka bilgisayarlarda Picasa yüklü olmasa da çalıştırabilirsiniz. Bilgisayarlar hakkında bilgisi az olan kimselerin bile rahatça kullanabileceği bir format olur böylece. (“Picasa’yı dahil et” seçeneğini işaretlerseniz hazırladığınız CD/DVD`ye picasa setup dosyaları da kopyalanır.)
Fotoğraflarınızı çok basit bir şekilde baskıya hazır bir hale getirerek çıktı alabilirsiniz. Sadece kağıt boyutunu ve basılacak fotoğraflarınızı seçersiniz geri kalan işi picasa hallediyor. Kötü yanı hazır ayarlar dışında başka bir ayara izin vermemesi.
Picasa ile dosyalarınızı tek tıklama ile varsayılan e-posta programınıza ek olarak iliştirebiliyorsunuz. Bunu yaparken program otomatik olarak resmi boyutlandırabiliyor. Yani önce küçült sonra gönder derdi yok. Eğer gmail e-posta hesabınız varsa bu işlemi web tabanlı olarak da yapabiliyorsunuz.
Bir klasörde bulunan resimlerin tamamının ismini picasa ile otomatik olarak yapabilirsiniz.
Sadece sizin görmek istediğini resimleri şifreleyebilir, başkalarının ulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Picasada kullanabileceğiniz oniki adet hazır resim efekti bulunmakta. Bunları kullanarak resimlerinize sanatsal bir hava katabilirsiniz.
Fotoğraf meraklıları Picasa`nın EXIF gösterimi ile fotoğraflarını mükemmelleştirebilir. Bu pencere size orjinal fotoğraf dosyasında saklanan tüm verileri gösterir - Kamera modeli, fotoğrafın çekildiği tarih, çekimde flaş kullanılıp kullanılmadığı gibi. EXIF gösterimin ayrıca bir RGB histogramı bulunur, resimlerin o anki yoğunluğunu ve Picasa ile düzenlediğinizde nasıl olacağını gösteren bir grafik.
Picasa JPG, Raw, Tiff, Bmp, Gif, Psd, Png, Avi, Mpg, Asf, Wmv, Mov gibi tüm popüler grafik ve video dosyalarını gösterebiliyor.
Programın Türkçe olması ise ayrı bir avantajı. Hiçbir problemle karşılaşmıyorsunuz. Eğer karşılaşırsanız yardım-picasa desteği tıkladığınızda karşılaşacağınız bütün problemlerin cevabını hem de Türkçe olarak bulabiliyorsunuz.
Bundan iyisi ancak ücretli olur herhalde!
Soğuk Havalarda Pillere Dikkat
Soğuk kış günlerinde en sık karşılaşılan problemlerden birisi de makinalarınızın pillerinin çabuk bitmesi ya da zayıflamasıdır. Bu konuda sık sık şikayetler olur. Geçtiğimiz ay Konya’da benzer bir sorunu biz de yaşadık. Eksi 10 derece soğukta gece saat 12’de fotoğraf makinamız sık sık pil bitiyor uyarısı vermeye başladı. Arkadaşlar pillerimiz bitiyor ne yapacağız diye söylenmeye başladı. Daha önce başıma benzer bir hadise geldiğinden, pilleri çıkarıp avuçlarında biraz ısıtmalarını, o zaman düzgün çalışacaklarını söyledim. Gerçekten de öyle oldu. O pilleri daha uzun süre kullandık.
Piller çok soğuk havalarda bazen hiç çalışmayabilirler. (Hatta fotoğraf makinalarınız bile soğuktan etkilenebilir. Onları da korumayı unutmayın.) O yüzden mümkün mertebe cebinizde yedek pil taşırsanız, piller cebinizde ısınacağından hemen kullanıma hazır olurlar. Eğer yedek piliniz yoksa pillerinizi avucunuzda ya da oda sıcaklığında ısıtarak yolunuza devam edebilirsiniz.