• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Beytülhikme
  • Dilden Edebiyata Önemli Bir Durak: Rasim Özdenören!

Dilden Edebiyata Önemli Bir Durak: Rasim Özdenören!

13.03.2016 21:41
Beytülhikme
3727
Asım Gültekin

Rasim Özdenören sanat ve edebiyat meseleleri üzerine denemelerini Ruhun Malzemeleri kitabının girişine koyduğu açıklamadan öğrendiğimize göre 1962’den beri yazmaktadır. Bu yazılar şu ana kadar üç kitapta toplanmıştır:

İlk kitabı Ruhun Malzemeleri 1962-1983 yılları arasındaki yazılarını kapsar. Yazar bu edebiyat yazılarının ilk toplamı olan kitabında bütüncül bir kuram ortaya koyma amacında olmadığını yazar. Fakat gerek bu kitabı gerekse diğer iki deneme kitabı olan Köpekçe Düşünceler ile Yazı İmge Ve Gerçeklik kitapları Özdenören’in sanat edebiyat konularındaki genel görüşlerini ortaya koyması bakımından önemlidir. Ayrıca yazar bu konular üzerinde bir düşünme ortamı sağlamak niyetinde olduğunu da belirtiyor ki; ilk yazılarından bugüne aradan geçen kırk yıl yazıların bu açıdan bir hayli faydalı ve bereketli olduğunu gösteriyor.

Özdenören’in sanat edebiyat ile ilgili değerlendirmelerinin bir kısmını incelemeye ve bir nevi dökümünü çıkarmaya çalışacağım. Bu çabam bir büyük yazarın son derece önemli fikirlerini bir kaç sayfada işaret etmenin eksikliklerini taşıyor olabilir. Ama üzerinde pek de durmadığımız, sanat edebiyat meselelerinde bakmayı denemediğimiz, denemeyi aklımıza bile getirmediğimiz birçok önemli yönü fark ettirebilmek gibi bir olumlu işleve de sahip olabilir.

Güdümlü edebiyattan sıyrılmanın yolu!

Edebiyat Üzerine: Özdenören Ruhun Malzemeleri’nde uygarlık ile edebiyat arasında güçlü bir münasebet olduğunu belirtir. Kendisini maddi şartlarla sınırlamış bir uygarlığın edebiyatının bile insanına aşkın bir hedef aradığını belirtir.

Egzistansiyalistlerin aşkınlık arayışında nerede yanıldıklarını açıklar. ‘Edebiyatın Gücü’ yazısında edebiyatın ait olduğu uygarlığın inceliklerini yakalamamıza yol açtığını söyler ve önemli bir noktayı vurgular: ‘Edebiyat bir fikri, bir tezi, aksiyom (mütearife) haline getirir demiştik. Yani herhangi bir bilimsel eserde kategorik fikirler veya tezler olarak kalan ve çoğunlukla kendi dışımızda saydığımız şeyler, edebiyat eserinde yaşanan olaylar haline gelmiştir. (Ruhun Malzemeleri, s.25) Buradan çok rahat şu sonuca ulaşabiliyoruz ki; bir medeniyet kurmaya giden sağlıklı yol edebiyattan geçer. Edebiyat eserleri vermeye başlayan bir topluluk, bir çevre artık hayat dışı, hayatın kenarında olmaktan kurtulmuş, sahiden de yaşamaya başlamış demektir. Bir fikre, ideale sahip olanların ‘güdümlü edebiyat’tan sıyrılabilmesinin imkânı burada yatmaktadır. Günümüzde bir fikir etrafında toplanmış kimi çevrelerin bir türlü edebiyatla, sanatla iç içe olamamalarına bakarak onların toplum içinde kalıcı, etkili bir konuma ulaşamayacaklarını ve hatta zamanla yok olup gitmeye mahkum bir duruşu seçtiklerini ifade edebiliriz.

İslamî Edebiyat yoktur!

Yazar edebiyat eserinin evrenselliği nasıl yakalayacağı konusu üzerine kafa yorduğu ‘Edebiyatta Evrensellik Sorunu’ yazısından Mavera dergisinde yerellik ve evrensellik konusunda bir oturum yapıldığını, M. Akif Ak’ın oradaki kimi tespitleri Pınar dergisinde eleştirdiğini öğreniyoruz. Özdenören söz konusu yazısında Ak’ın eleştirilerini, aydınlatıcı bir üslupla cevaplayarak insanın bu konularda düşünmeye başladığı ilk zamanlarda kolay aşamadığı kimi noktaları gözler önüne seriyor. Evrenselliğin dünyada çok tanınıyor olmakla alakalı olmadığını belirtip edebiyat eserinin insandaki temel kimi duyguları, tavırları ve davranışları dile getirebilmesi derecesinde evrenselliği yakalayabileceğini vurguluyor. Bir Müslümanın İslamî özleri dile getirmeye çalışıp bunu becerememesi onun İslamî yaklaşımında sakatlık olduğunu göstermez; edebi değerinde problem olduğunu gösterir. Özdenören bunu karıştırmamak gerektiğini belirtir.

Kötü edebiyat ya da Laf Salatası yazısında ‘kötü edebiyat’ ile ‘kaçış edebiyatı’nı karşılaştıran Özdenören, Sartre’den yaptığı alıntı ile yaşadıkları devre tanıklık edecek şekilde yazmayan yazarların belki ‘kötü edebiyat’ yaptıkları anlamına gelmeyebileceğini ama bu durumlarının onları suçluluktan ve sorumluluktan da kurtarmayacağını belirtir. Dreyfus dramını melodram haline getirmenin kötü edebiyat olduğunu söyler.

İslamî Edebiyat tartışmalarını yetmişli yıllarda tartışan yazar şu tesbitlerde bulunuyor: ‘Divan şiiri, tekke şiiri, halk şiiri gibi yapay sınıflandırmalar, günümüz Müslümanlarının şiirlerine ya da öteki edebiyat ürünlerine yaklaşılırken kafalardaki bulanıklığı iyice yoğunlaştırıyor. Gerçekten de faraza tekke şiirini ‘dini şiir’ diye bellemiş olan biri, bu kalıbın dışında dini şiir olamayacağını ya da Müslümanların ancak bu kalıbı tutturdukları takdirde Müslümanca ürünler ortaya koyabileceklerini varsayıyorsa; günümüz Müslümanlarının ürünlerine yaklaşmakta, onları değerlendirmekte güçlük çekecek, belki de onları hiç anlamayacaktır.’ (Ruhun Malzemeleri, s.38)

Malzemelerin Ruhu yazısında neye dayanarak bir esere İslamîdir veya değildir denilebileceğini sorguluyor yazar. Eserde İslamî kavramlara yer verilmesinin o eseri İslamî yapmaya yetmeyeceğini Dante’nin ‘Âraf’ kavramını kullandığını örnek vererek belirtir. Akif İnan’ın konuyla ilgili bir yargısını sorgulayıp ne demek istediğinin elbette ki anlaşıldığını ama konuyu daha doğru bir şekilde ifadelendirmek gerektiğini vurgulayarak İslamî edebiyat oluşturan bir sanatçının ‘sorgulanamaz’ nasslar ortaya koyduğunu söyleyemeyeceğimizi söyler. Bunu İnan’ın ‘Bir Müslüman sanatçı eserinde dinden bahsetmese bile eseri İslamîdir’ anlamına gelebilecek cümlesi üzerine söyler. Sadece esere bakarak, yazarın kimliğini bilmeden bu tip yargılarda bulunmanın pek mümkün olmayacağını, bunun yanıltıcı olabileceğini anlatır ve Mehmet Kaplan’ın Erdem Bayazıt’ı, şiirini tahlil etmek isterken onun Marksist bir şiir yazdığını iddia ederek, Yunusların, Mevlanaların yoluna ihanet etmekle suçlamakla düştüğü yanlışı şöyle söyleyip ortaya koyar: ‘Sanatçının çağı içinde üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirebilmesi, çağının isterlerine göre takınacağı tavrıyla belirlenecektir. Ona, geçmiş çağların Müslüman sanatçısı böyle yapıyordu, sen de böyle yapmalısın demek, çağından kaçmayı öğütlemekten başka ne anlama gelir?’ (Ruhun Malzemeleri, s. 44) 

Behçet Necatigil’in Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü’nden N. Fazıl, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt hakkındaki cümlelerini alıntılayarak geçmiş dönem Müslüman sanatçılar ile şimdiki Müslüman sanatçılar arasında kimi farkların olmasının neden mümkün ve gerekli olduğunu açıklar.

Sözü edilenler sanatçıların tepkililik ve eleştirelliklerine geçmiş dönem sanatçılarının ulaşmalarının mümkün olmadığını, onların hicivleri ile şimdikilerin tepkileri arasında sorumluluk gibi çok temel bir fark bulunduğunu ifade eder. Öncekilerin üzerine böylesi bir sorumluluğun hiçbir zaman doğmadığını anlatmak istemektedir.

Mevzunun daha girişinde kaldık. Özdenören’in dilimize, edebiyatımıza, fikir dünyamıza katkılarını ve açtığı özgün yolu irdelemeye devam etmek gerekiyor.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Asım Gültekin

1975 Amasya Taşova doğumlu Asım Gültekin, kökleri Artvin ve Selanik'e uzanan bir Ahıska Türküdür. Lise öğrenimini Kartal Anadolu İHL ve Taşova İHL'de tamamladı. İlkokul 3'te sınıf arkadaşları ile, tarihteki sahte kahramanlara inanmama hedefli bir grup kurdu. Selam, Gülçocuk, Kandilçocuk, İslam, Teklif, Kayıtlar, Yediiklim, İkindiyazıları, İslami Edebiyat, Kardelen dergilerine abone olduğu ilk dergilerdendir. Kartal Anadolu İmam Hati...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Halinin İlmini Bilmeyen Neyi Bilir?
Halinin İlmini Bilmeyen Neyi Bilir?
Senin bu hallerinin bir i...
Yaşasın İslamcı Köktendilciler!
Yaşasın İslamcı Köktendilciler!
Önümüze dönmemiz lazım! Ö...
Camiler Geceleyin de Açık Kalsın!
Camiler Geceleyin de Açık Kalsın!
Camiler gece gündüz açık ...
Bu Ramazan İçin Sana Tekliflerim Var!
Bu Ramazan İçin Sana Tekliflerim Var!
Bu Ramazan kulağınızı boş...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431318

Bagamoyo Afrika... 4919179

Kasım Sayımız Çıktı! 3490749

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187329

Bkz: Doğu Türkistan 412881

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287487

10 Soruda Sen Kimsin? 275894

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS