• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Düşünce Gelişimi
  • Baş(ba)kan Olacak Adam

Baş(ba)kan Olacak Adam

30.05.2015 22:40
Düşünce Gelişimi
4006
Mesut Kaya

Devlet başkanı, hem kendi halkının hem de bütün ümmetin maslahatlarını koruma ve kollama cesaretinde olmalıdır. Ümmetin birlik ve beraberliğini tesis etme idealini taşımalıdır.

İslam, Müslümanlara bir yönetim şekli dikte etmez. Yönetim şekli durum ve şartlara göre, sultanlık da olabilir, cumhuriyet de. ‘‘İslam kayıtsız şartsız cumhuriyeti talep eder’’ demek, İslam tarihiyle bütünüyle çelişmek anlamına gelir. İlk halifelerin –özellikle Hz. Osman’ın- seçimle iş başına gelmiş olmasını ileri sürmek ve esas olanın bu olduğunu iddia etmek de, tarihi günümüz perspektifinden yorumlama isteğinden başka bir şey değildir.

İslam bir yönetim şekli belirlemek yerine, temel ilkeler koymuştur. Bunun en başında şura gelir. Şura yönetimde da(ya)nışma ve istişare mekanizmasını işletmek demektir. Diğer ilkeler ise adalet ve ehliyettir.

İdareciler ister İbn Haldûn’un ortaya koyduğu gibi, güçlü bir asabiyete (siyasi kabiliyet ve toplumsal nüfuza) dayalı olarak iktidara gelsinler, ister ehliyet ve liyakat esasına göre iş başına getirilmiş olsunlar, istişare mekanizmasını işletir, adil bir yönetimi ortaya koyarlar.

İslam’ın yönetim ilkeleri üzerine erken bir dönemde kafa yoran Mâverdî’dir (980-1058). Mâverdî el-Ahkâmü’s-Sultâniyye (Yönetim İlkeleri) adlı eserinde yöneticide bulunması gereken nitelikleri tek tek sıralamıştır.

Bu ilkelerin başında adaletli olmak gelir. Her hafta Cuma Namazı sonrası, Nahl suresinin 90. Ayeti okunur. Orada, “Allah size adaleti, iyiliği ve yakınlara yardım etmeyi emreder…” buyurulur. Cuma Namazı’nın siyasi bir yönü bulunduğu da düşünüldüğünde bu ayetin okunması oldukça anlamlıdır. Kur’an-ı Kerim, “Bir kavme olan düşmanlığınız sizi adaletten alıkoymasın…” diyerek, adaletin her halükarda ayakta tutulması gerektiğini, bunun devletin ve milletin bekası için kaçınılmaz olduğunu öğütler.

İkinci ilke, İslami hükümlerde içtihat yapabilecek derecede ilim sahibi olmaktır. Böyle bir ilke, bir âlim seviyesinde dinî bilgiyi, Kur’an ve sünnete hâkim olmayı, bunlardan hüküm çıkarabilme yetki ve yetisini gerektirir. Özellikle Müslüman bir idareciyi diğerlerinden ayırt eden en önemli nitelik budur.

Üçüncü ilke, mükellef, iyi ahlaklı, bedenî ve aklî kusurlardan uzak olmaktır. Mükellef olmak, zaten olmazsa olmaz şarttır. Bir o kadar da iyi ahlaklı, dürüst olmak gereklidir. Bu ilkenin içine elbette devlet başkanının dindar olması, içki içmek, haram yemek, haksız yere cana kıymak gibi büyük günahlardan uzak durması, dine hizmeti bir vazife edinmesi öncelikleri de girer. Zira İslam’a göre, din devletle birlikte ayakta durur; devletin devamlılığı da dinin bekasıyla sağlanır.

Bunların yanı sıra göreve gelecek idarecinin beden olarak da, aklî melekeleri yönüyle de güçlü olması gerekmektedir. Bir başka deyişle, tükenmek bilmeyen bir enerji, yorulmak bilmeyen bir bünye, karınca gibi bir çalışma gayreti devlet başkanlığı için kaçınılmazdır. Aklî melekelerin güçlü olması ise, yönetim ve idaredeki isabet, işleri usulü dairesince yürütebilmek, sorunlara çözüm üretebilmek içindir. Nitekim Allah Teâlâ, İsrailoğulları’nı esaretten kurtaracak Talut adlı kralın niteliklerinden söz ederken, onun bedenen ve aklen güçlü kılındığını ifade etmiştir.

Dördüncü ilke, siyasi ve idari işleri yürütebilme becerisine sahip olmaktır. Bir insan bedenen güçlü ve çok zeki olabilir. Ancak bunlar iyi bir idarecilik için yeter şartlar değildir. Siyasi ve idari kabiliyet bambaşka bir melekedir. Bu, insanları toparlayabilme, onları doğru istikamete yönlendirme, hızlı karar alabilme, organize edebilme ve her konuda kararlılık gösterebilme becerisidir. Herkes pes ettiğinde, bu iş artık bitti dediğinde, tekrar toparlanabilme ve insanları yeni bir umutla ayağa kaldırabilme ve hedefe yönlendirebilme yeteneğidir.

Beşinci ilke, İslam topraklarının sınırlarını koruma ve savunmaya güç yetirebilecek kudret ve cesarete sahip olmaktır. Bu madde İslam coğrafyasının hemen her bölgesinde derin kırılmaların yaşandığı günümüzde çok daha büyük bir anlam kazanmıştır. İki asrı aşkın bir zamandır, İslam coğrafyası sömürgecilik faaliyetleri, işgaller ve dış mihraklı darbelerle sarsılmıştır. Bu bakımdan devlet başkanı, hem kendi halkının hem de bütün ümmetin maslahatlarını koruma ve kollama cesaretinde olmalıdır. Ümmetin birlik ve beraberliğini tesis etme idealini taşımalıdır.

Mâverdî’nin yer verdiği son ilke ise, idarecinin nesep yönünden Kureyş’ten olmasıdır. Bu ilke âlimler arasında tartışma konusu olmuş, bunun daha çok İslam devletinin ilk yıllarında Kureyş kabilesinin diğer kabileler üzerindeki nüfuzu, diğer kabileleri yönetimleri altında tutabilme becerileri ve onların yönetim ve idaredeki kabiliyetleri nedeniyle şart koşulduğunu ileri sürmüşlerdir. İlerleyen yüzyıllarda ise bu şartlar ortadan kalkmış ve diğer ilkeler daha çok bağlayıcı hale gelmiştir.

Son madde hariç tutulursa, Mâverdî’nin ortaya koyduğu ilkeler, günümüzde de aynıyla geçerlidir. 21. yüzyılın Müslümanları olan bizler de yöneticilerin seçiminde aynı ilkeleri göz önünde bulundurmalıyız. İslamî değerlerin şekillendireceği yeni bir çağın eşiğinde bulunduğumuza, yeni bir medeniyet inşasının zaruretine inanıyorsak, Mâverdî’nin öngördüğü çerçeveyi gözetmeli, söz konusu niteliklere sahip olduğunda tereddüdümüz olmayan idarecilere sahip çıkmalıyız.

Ülkemiz bu yüzyılın başında, bu uğurda iyi bir fırsat yakalamıştır. Şu veya bu bahanelerle, bazı kesimlerin hedef saptırmalarıyla bu yürüyüşe destek vermemek, hesabı kolay verilebilecek bir tutum değildir. Ülkemizin elindeki fırsatlar zayi edilmemeli, ümmetin ufkunda beliren güneş karartılmamalıdır.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Mesut Kaya

1977 yılında Karaman’da doğdu. 1999’da Karaman İmam Hatip Lisesi’nden, 2003’te Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Tefsir Anabilim Dalından 2006’da yüksek lisansını, 2013’te doktorasını tamamladı. 2011-1012 eğitim-öğretim yılında Ürdün Üniversitesi’nde araştırma faaliyetlerinde bulundu. 2005 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam-hatip olarak başladığ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Bil, Bul, Ol: Şeyh Tosun`un Derûnî Yolculuğu
Bil, Bul, Ol: Şeyh Tosun`un Derûnî Yolculuğu
Şeyh Tosun sadece tekke f...
Bir Dünyanın Kapısını Aralamak
Bir Dünyanın Kapısını Aralamak
Hangi meslekle, hangi ili...
Bir Şehrin Görünmeyen Yüzü
Bir Şehrin Görünmeyen Yüzü
Şam`ı, Halep`i şimdiye ka...
Ey Ufuk, İnsanoğlunun Ufku!
Ey Ufuk, İnsanoğlunun Ufku!
Bir kurtuluştur o an çağr...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431393

Bagamoyo Afrika... 4919244

Kasım Sayımız Çıktı! 3498109

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187594

Bkz: Doğu Türkistan 480158

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287541

10 Soruda Sen Kimsin? 276033

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS