• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Düşünce Gelişimi
  • Tarafsızlık Bir Düştür!

Tarafsızlık Bir Düştür!

06.05.2015 15:12
Düşünce Gelişimi
4189
Mesut Kaya

Ona göre matematik ve mantık doğru düşünce üretmenin yöntemleridir. Bunların dinle doğrudan alakalı bir tarafları yoktur; dolayısıyla dine olumsuz bir etkileri de yoktur. Tabiat Allah’ın insan emrine verdiği şeylerdir.

Hicrî VI. yüzyılın Endülüslü âlimlerinden Ebu Bekir İbnü’l-Arabî, ilim öğrenmek için gittiği Bağdat’ta Nizamiye Medresesi’ne öğrenci olur. İlk derste müderrisin gelmesini sabırsızlıkla beklemektedir. Nihayet ders saatinde, ilminin yüksekliğinden dolayı Dânişmend (Büyük Bilgin) lakabı verilen müderris gelir, derse başlar.

İbnü’l Arabî onun hem heybetine hem de ders takririndeki mükemmelliğine hayran kalır. İbnü’l-Arabî, “İbn Abbâs bir şiirinde, insanlara yaklaştıkça onların kusurlarının ortaya çıkacağını ve heybetlerinde bir azalma olacağını söylemiştir; ancak o Dânişmend’i görseydi böyle söylemezdi; zira onun heybeti ve kendisine yaklaşıldıkça fark edilen üstün kişiliği şöhretinden daha büyüktür” der.

İbnü’l-Arabî’nin Kânûnu’t-Te’vîl kitabında anlattığı müderris, İmam Gazzâlî’den başkası değildir. Kanaatimce vaziyet yine aynıdır. İmam Gazzâlî’nin yüzyılları aşıp gelen bir şöhreti ve Müslümanların kısm-ı azamının ona karşı derin bir sevgisi vardır. Eserlerini elinize alıp okuduğunuzda, İmam Gazzâlî gözünüzde daha çok yüceliyor. Konuları anlatımındaki sistemlilik, derinlik ve incelik sizi kendisine hayran bırakıyor. Meselelere yaklaşımındaki ölçü ve tutarlılık göz kamaştırıyor.

İmam Gazzâlî’nin kitaplarında hâkim olan temel çizgilerden birisi, onun karşı tarafın fikirlerine “insaf”la yaklaşmasıdır. İnsaf yani adalet ve hakkaniyet duygusu… Nitekim Gazzâlî, “Doğrular gözetilmeye; dürüstlük ve insaf da korumaya daha layıktır” demiştir.

Doğrusu “İnsâf” kavramı, sadece Gazzâlî ile sınırlı bir anlayış da değildir. Zaman zaman mezhep taassubuyla hareket edenler olmakla birlikte, âlimlerimizin gözettiği genel bir anlayıştır. Buna göre karşı tarafın hak ve hakikate uymayan görüşleri titizlikle ele alınır, bir usûl dairesinde eleştirilir. Ancak doğruların hakkı da teslim edilir.

Sözgelimi, Kur’an’ın tartışılmaz en güzel tefsirlerinden birini kaleme alan Zemahşerî, itikâdî olarak Mutezilî’dir. Onun tefsirinde Ehl-i Sünnet’e yönelik karalamaya varan ağır eleştirileri vardır. Ne var ki Ehl-i Sünnet âlimleri bu eseri baş tacı etmişler, asırlar boyu okumuşlar, medreselerde ders kitabı olarak okutmuşlardır. Zemahşerî’nin Kur’an’ı tefsir ederken gösterdiği üstün başarı ve bu sahadaki hizmet ve iyiliklerinin, onun ayak sürçmelerini ve kötülüklerini silip götürdüğünü söylemişlerdir. Eğer âlimlerden biri ona haksız eleştiri ve ithamlarda bulunmuşsa, aralarında hakem rolü üstlenmişler, bu tür kitaplara da “el-İnsâf” adını vermişlerdir.

İmam Gazzâlî’nin Türkçe’ye İslam’da Müsamaha diye çevrilen Faysalü’t-Tefrika adlı eseri insaf ve hakkaniyet ölçülerinin titizlikle gözetildiği örnek bir eserdir. Mesela orada “Ehl-i Kitab’ın cennete girip girmeyeceği” problemi, her Müslümanın içine sinecek bir biçimde insaf ölçüleri içinde cevaplandırılmıştır. Benzer şekilde orada Müslümanların kadim bir meselesi olan “tekfir problemi” de çok hassas ölçülere oturtulmuştur.

Gazzâlî’nin El-Munkizü Mine’d-Dalâl adındaki, hacmi küçük ve fakat etkisi büyük eserinin filozoflarla ilgili kısmı bu bakımdan oldukça dikkate değerdir. Bu bölümde Gazzâlî filozofların ilgilendikleri alanları bir bir ele alır ve değerlendirmelerde bulunur. Söz konusu alanlar matematik, mantık, tabiiyyât (doğa bilimleri), ilâhiyyât (metafizik), siyaset ve ahlaktır.

Ona göre matematik ve mantık doğru düşünce üretmenin yöntemleridir. Bunların dinle doğrudan alakalı bir tarafları yoktur; dolayısıyla dine olumsuz bir etkileri de yoktur. Tabiat Allah’ın insan emrine verdiği şeylerdir. Kâinattaki varlıklar kendi başlarına var olmamışlardır. Tıp gibi ilimlere din müdahale etmez; ancak bu ilimlerden hareketle Allah inkâr edilmeye girişildiği zaman din orada müdahil olur.

Farabî, İbn Sina gibi filozofların en çok hataya ve tutarsızlıklara düştükleri alan ise ilahiyat alanıdır. Gazzâlî’ye göre filozoflar 20 meselede hataya, bunlardan üçünde ise küfre düşmüşlerdir. Âlemin ezeli olduğu, Allah’ın cüzileri bilmediği ve haşrin ruhani olacağı esasına dayanan bu meseleler, açıkça dinî naslara aykırılık içerir. Bu nedenle Gazzâlî onları küfürle itham etmek durumunda kalmıştır. Yoksa o, Faysalü’t-Tefrika kitabında özellikle vurguladığı gibi asla tekfir taraftarı değildir.

Siyaset ve ahlakla ilgili konuların ise özleri itibariyle dine bir aykırılıkları yoktur. Özellikle ahlakî konular zaten sufilerden alınmıştır. Bu ilimler Müslümanların düşünce dünyalarında oluşabilecek çeşitli yanlış algılar sebebiyle bazı mahzurlar taşırlar.

İmâm Gazzâlî’nin bu görüşleri ayrıntılarıyla incelendiğinde, burada tarafsız bir bakış açısı olmadığı görülür. Evet, Gazzâlî taraflı bir bakış açısına sahiptir. O da İslam’ın tarafıdır. Ancak o, bakış açısında insaf ve hakkaniyet sahibidir. Esas olan da zaten budur. Zira yıllar yılı en büyük tarafgirlikler, tarafsızlık adı altında sergilenmiştir.

En büyük tarafgirlik ve insafsızlık da İmam Gazzâlî’ye yapılmıştır. Gazzâlî güya İslam dünyasında felsefenin sönmesine, özgür düşüncenin durağanlaşmasına ve dolayısıyla İslam dünyasının geri kalmasına neden olmuştur. Böylelikle o oryantalist ideolojilerin kurbanı olmuş, onun kılı kırk yaran değerlendirmeleri ve gözettiği hassas ölçüleri görmezden gelinmiştir.

Hâlbuki onunla İslam düşüncesi Yunanca düşüncenin etkisinden kurtulmuş, orijinal bir İslam düşüncesinin oluşumundaki en büyük rolü o oynamıştır. Bir başka deyişle kelam ilmi onunla özgün kimliğine kavuşmaya başlamıştır.

O bakımdan şu ölçü son derece önemlidir: “Tarafsızlık bir düş, dürüstlük ise bir görevdir. Tarafsız olamayız, fakat düşünce insanı olarak dürüst olabilmeliyiz.”

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Mesut Kaya

1977 yılında Karaman’da doğdu. 1999’da Karaman İmam Hatip Lisesi’nden, 2003’te Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Tefsir Anabilim Dalından 2006’da yüksek lisansını, 2013’te doktorasını tamamladı. 2011-1012 eğitim-öğretim yılında Ürdün Üniversitesi’nde araştırma faaliyetlerinde bulundu. 2005 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam-hatip olarak başladığ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Bil, Bul, Ol: Şeyh Tosun`un Derûnî Yolculuğu
Bil, Bul, Ol: Şeyh Tosun`un Derûnî Yolculuğu
Şeyh Tosun sadece tekke f...
Bir Dünyanın Kapısını Aralamak
Bir Dünyanın Kapısını Aralamak
Hangi meslekle, hangi ili...
Bir Şehrin Görünmeyen Yüzü
Bir Şehrin Görünmeyen Yüzü
Şam`ı, Halep`i şimdiye ka...
Ey Ufuk, İnsanoğlunun Ufku!
Ey Ufuk, İnsanoğlunun Ufku!
Bir kurtuluştur o an çağr...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431318

Bagamoyo Afrika... 4919179

Kasım Sayımız Çıktı! 3490751

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187329

Bkz: Doğu Türkistan 421269

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287487

10 Soruda Sen Kimsin? 275895

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS