1975 Osmaniye doğumlu Ünsal Ünlü, birçok dergide şiir ve makale yayınladı. 2010 yılında “Savaşlar Kararında” adıyla ilk şiir kitabını çıkaran Ünlü, aynı zamanda Harita Mühendisi’dir. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babası olup, Okur Kitaplığı ve Okur Akademi’nin Genel Yayın Koordinatörlüğü’nü yürütüyor.
Yayıncılık serüveniniz nasıl başladı?
Akademisyen ve yazar arkadaşlarla, 6 aylık bir proje çalışmasından sonra Metamorfoz Yayıncılık bünyesinde Okur Kitaplığı ortaya çıktı. İlk 1 yıl dolduğunda biz 18 kitap yayınladık. 2010 yılının sonunda Türkiye Yazarlar Birliği bizi, “Özel Yayıncılık Ödülü”yle ödüllendirdi. Kendi imkânlarımızla, bu işten geçinmeden devam ettik. Bir süre sonra kitap ve yazar çeşitliliğimiz arttı. Okur kitlesi de bizi yalnız bırakmadı gerçekten. Şu an hamdolsun ciddi bir okur kitlemiz var.
Okur Kitaplığı ne tür kitapları yayınlıyor?
Edebiyat ve düşünce ağırlıklı. Tabii akademik camiada da önemli dostlarımız var, bunlar nezdinde yaptığımız işler var. Bu anlamda Okur Akademi’yi kurduk. Akademik kitapların da iyi şekilde sunulabileceğini göstermek istedik. Bunun öncesinde Okur Kitaplığı’nda da tarih alanında kaynak diyebileceğimiz prestij kitaplar yayınladık.
Genç yazarları kabul ediyorsunuz. Bu anlamda ne tavsiye edersiniz?
Yaş önemli değil aslında, 15 yaşında biri de yazabilir, 60 yaşında biri de. Bizim en temel kriterimiz, edebiyat eseriyse mesela, bu kişinin edebiyat dergilerinde olmuş olması gerekiyor. Dergilerden yol alıp bize gelsin ki, bizim dikkatimizi çekebilsin. Tabii sadece tanınmak için bir sürü ıvır zıvırı bir araya getirerek eser yayınlamak isteyenler de var piyasada. Okur Kitaplığı’nın vizyonunda bu yok, bize gelmek isteyenlerin mutlaka iyi yazan ve özellikle iyi okuyan kişiler olması gerekiyor.
Yayıncılığın genel sorunlarını nasıl görüyorsunuz?
Yayıncılığın en önemli sorunu kalite ve buna bağlı olan finans. İyi yayıncıların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de şu an okur oranı, yayın sayısı artıyor. Yerli eserlerimizin, Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla dünyaya açılması, çevirilerinin yapılması gibi çok büyük ilerlemeler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlüklerinin yapmış olduğu okur-yazar buluşmalarından da son derece memnunuz.
Şu an önünüzde nasıl çalışmalar var?
Yıllık ortalamada 25-30 eser yayınlama hedefimiz var. Bunun yanında baskıları tükenen kitaplarımız oluyor çok şükür. İlk kitabını verecek yazarlar olacak. Tabii şiir kitapları yayınlamaya da devam ediyoruz. 5 yılda 140 kitap yayınladık ve bunların 32 tanesi şiir kitabıydı. Okur Akademi konseptimiz de yıl içerisinde 5-6 kitap daha verecek.
Not: Ünsal Ünlü’nün Okur Kitaplığı’ndan ‘‘Aşılmış Duvarlar’’ adlı şiir kitabı çıkmıştır.