• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
Cmt Ağustos 02, 2025 05:09:44
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Previous
  • Next
Pause
  • ANASAYFA
  • Bir Soru Bir Cevap
  • Materyalist Dünyada Allah Sevgisi

Materyalist Dünyada Allah Sevgisi

11.02.2014 11:50
Bir Soru Bir Cevap
9594
Osman Nuri Topbaş

Efendim, bu materyalist dünyada Allah sevgisini nasıl kazanabiliriz? Bu hususta neler söylemek istersiniz?

Öncelikle materyalizm nedir, onun üzerinde birkaç cümle ile durmak isterim. Materyalizm, yani maddecilik, insanları, fertler arası münâsebetlerde dâimâ maddî menfaati ön plânda tutmaya sevk eden ve her şeyin değerini yalnız maddî olarak ölçmeye yönelten bir sistemdir. Bu sistemde fazilet, kalbî hassasiyet ve vicdâna aslâ yer yoktur. İnsan, diğer insanların gözünde ancak maddî zenginliği ölçüsünde değerlidir. Bu yönüyle makbul bir hayat tarzı olmaktan çok, zavallılıktır; mânevî bir zillet ve zulmettir.

Günümüzde televizyon, internet, moda ve reklamları korkunç bir vasıta olarak kullanan materyalizmi benimseyerek onun peşinde bir ömür tüketmek, ölmeden önce toprağa gömülmek gibi bir ruh intiharıdır. Maddeyi bir nevî ilâhlaştırıp onun zebûnu olarak nefes tüketenlere nasip olacak son hayat hatırası da, bir iki mezarcının üzerine atacağı birkaç kürek topraktan ibârettir.

Velhâsıl maddeyi her şeyden üstün tutmak ve insanın rûhî yapısını görmezden gelmek, ancak derin bir basîret körlüğünün ve firâset eksikliğinin bir neticesidir.

Allâh’ın muhabbetine nâil olmak, Cenâb-ı Hakk’ın sevgisini kazanabilmek; maddeciliğin karanlıklarında kalarak îmansız ve Kur’ân’sız bir sûrette Cehennem yolcusu olan saâdet mahrumlarına değil; can gözlerini îman nûruyla sürmeleyen sâlih kullara nasîb olacaktır.

İlk ferdinden günümüze kadar bütün insanlık, -Cenâb-ı Hakk’ın lûtfuyla- hiçbir çağda peygamberlerin rehberliğinden mahrum bırakılmamış, îmansızlık bataklığına terk edilmemiştir.

Dolayısıyla denilebilir ki Cenâb-ı Hak, kendi sevgisinin nasıl kazanılacağını her devirde peygamberleri vâsıtasıyla kullarına bildirmiştir.

Bizler de şükrünü edâdan âciz olduğumuz bu büyük lûtfa, Âhirzaman Nebîsi Efendimiz(s.a.v) vâsıtasıyla, O’nun kalbinden bizlere takdim edilen Kur’ân-ı Kerîm ile nâil olduk.

İşte bu Son Peygamber, bizlere kâinatın yaratılış gâyesine dâir sessiz beyanlarını dillendirmiş; bütün mahlûkâtın hâl lisânıyla yaptıkları tesbih ve niyazları bildirmiş; insanlık haysiyetini kaybetmemiş olan sînelere muhabbet sultânı olmuştur. O Sultân’ın muhabbeti, ebedî saâdet hazinelerinin anahtarı, Cennet’e girebilmenin vizesi, ilâhî huzûra rahmet ve mağfiret lûtuflarıyla kabûlün en büyük vesîlesidir.

Âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

“Kim Rasûl’e itaat ederse, Allâh’a itaat etmiş olur...” (en-Nisâ, 80)

“(Rasûlüm!) De ki: Eğer Allâh’ı seviyorsanız Bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Âl-i İmrân, 31)

Yani Allâh’a muhabbet deryâsına götürecek olan yegâne rahmet ve muhabbet pınarı, Hazret-i Peygamber(s.a.v) Efendimiz’dir. Öyle ki Hazret-i Peygamber(s.a.v)’e muhabbet, Allâh’a muhabbet; O’na itaat, Allâh’a itaat; O’na isyan, Allâh’a isyan sadedindedir.

Demek ki mü’min, Cenâb-ı Hakk’ın sevgisine nâil olabilmek için, Peygamber Efendimiz’in nezih hayatını kendi hayatında tatbik etmeye gayret göstermeli ve O’nu her şeyden daha çok sevmelidir.

Zira unutulmamalıdır ki, Allah Teâlâ’nın kulunu sevdiğinin ilk alâmeti, kulun Hazret-i Peygamber’e ittibâsı, O’nun gönül dokusundan nasîb alabilmesi, gerek inanç gerekse amel olarak Sünnet-i Seniyye’yi gücü nisbetinde yaşamaya çalışmasıdır. Allâh’ı gerçekten seven bir kul, O’nun Habîbi’ne tâbî olur. Peygamber’e tâbî olan bir kulu da Allah Teâlâ sever. Böyle bir çizgiden uzak kalanlar için «Allah sevgisi» kuru bir iddia olmaktan başka bir mânâ taşımaz.

Bu meyanda, Peygamber Efendimiz’in; “Kişi sevdiği ile beraberdir.” (Buhârî, Edeb, 96) hadîs-i şerîfini de iyi anlamak gerekir. Çünkü bu beraberlik, dünya hayatında Efendimiz’le olan hâl beraberliği, fiil beraberliği, hissiyat ve fikriyat beraberliğidir. Âhirette Peygamber Efendimiz’le ve sâlih kullarla beraber olmak isteyen bir mü’min, daha bu dünyada iken Efendimiz’in güzel ahlâkıyla ahlâklanmalı, sâlih mü’minlerin fazîlet dolu hâlleriyle hâllenmelidir.

Peygamber Efendimiz(s.a.v) de ümmetine, Cenâb-ı Hakk’ın sevgisine nâil olabilmek için, sahip olunması gereken hasletleri ve yapılması gereken fiilleri, âdeta bir reçete gibi hadîs-i şerîfleriyle bizlere bildirmiştir. Bizler yazımızın elverdiği ölçüde birkaçını zikretmeye çalışalım. Evvelâ şu hadîs-i kudsî ile başlayalım:

Kulu, Allâh’a muhabbet deryâsına götürecek olan yegâne rahmet ve muhabbet pınarı, Hazret-i Peygamber(s.a.v) Efendimiz’dir. Öyle ki Hazret-i Peygamber (s.a.v)’e muhabbet, Allâh’a muhabbet; O’na itaat, Allâh’a itaat; O’na isyan, Allâh’a isyan sadedindedir.

Peygamber Efendimiz(s.a.v) Cenâb-ı Hakk’ın şöyle buyurduğunu bildiriyor:

“Kulum kendisine farz kıldığım şeylerden daha sevimli herhangi bir şeyle Bana yakınlık kazanamaz. Kulum Bana (farzlara ilâveten işlediği) nâfile ibadetlerle durmadan yaklaşır. Nihayet Ben onu severim. Kulumu sevince de Ben onun (âdeta) işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı, akleden kalbi ve konuşan dili olurum. Ben’den her ne isterse, onu mutlakâ veririm. Bana sığınırsa, onu korurum.” (Bkz. Buhârî, Rikāk, 38; Ahmed, VI, 256; Heysemî, II, 248)

Diğer bâzı hadîs-i şerîflerde de Rasûlullah(s.a.v) Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Allah, takvâ sahibi, gönül zengini ve kendisini ibadete vererek şan ve şöhretten uzak duran, nefsinin ıslâhı ile meşgul olan kulunu sever.” (Müslim, Zühd, 11)

“Dünyaya karşı zâhid ol, ona rağbet gösterme ki, Allah seni sevsin. İnsanların ellerinde bulunan şeylere karşı zâhid ol, onları isteme ki, insanlar da seni sevsin.” (İbn-i Mâce, Zühd, 1)

“Allah çok hayâlı ve çok gizlidir. Bu nedenle hayâyı ve örtünmeyi sever.” (Ebû Dâvûd, Hammâm, 1/4012)

“Allah, bir toplulukla gece yolculuğuna çıkan ve o toplulukta bulunanlara uykunun en tatlı olduğu ve başlarını yere koyup uyudukları bir zamanda kalkıp Allâh’a yalvarıp yakaran ve Allâh’ın âyetlerini okuyan kimseyi sever.” (Nesâî, Zekât, 75)

“Allah, (bir şey) satarken, alırken, borcunu öderken ve borcunu alırken müsâmaha gösteren kulunu sever.” (İmâm-ı Mâlik, Muvatta’, Büyû, 46)

“Allah Teâlâ, eskiden beri gelen kardeşliğe devam etmeyi sever.” (Deylemî, Müsned, I, 154)

“Allah, hamdi sever. Hamdi kendisi için zikir, kulları için de âhiret azığı eylemiştir.” (Deylemî, Müsned, I, 155)

“Allah, ehlini geçindirmek için çalışıp kazanan mü’min kulunu sever.” (Deylemî, Müsned, I, 155)

“Allah Teâlâ, çeşitli imtihanlara tâbi tutulup da çok çok tevbe eden mü’min kulunu sever.” (Ahmed, I, 80, 103; Deylemî, Müsned, I, 156)

“Allah Teâlâ, seksen yaşında gibi olgun davranan yirmi yaşındaki genci sever. Yirmi yaşındaymış gibi davranan altmış yaşındaki kimseye de buğzeder.” (Deylemî, Müsned, I, 156)

“Allah Teâlâ güzel ahlâkı sever.” (Deylemî, Müsned, I, 156)

“Allah, bir iş yaptığında sağlam ve güzel yapan kişiyi sever.” (Deylemî, Müsned, I, 157)

“Allah katında en sevgili kul, âilesine en faydalı olan kimsedir.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 9)

“Allah Teâlâ cömert ve ihsan sahibidir, cömertliği sever ve yüksek ahlâkı da sever.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 60)

“Allah Teâlâ tevbe eden genci sever.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 65) “Allah Teâlâ, gençliğini Allâh’ın tâatinde geçiren genci sever.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 65)

“Allah Teâlâ duâda ısrâr edenleri sever.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 65) “Allah Teâlâ, kulunu helâl peşinde koşmaktan yorulmuş vaziyette görmeyi sever.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 65)

Bu listeyi uzatmak mümkün…

Velhâsıl hangi toplumda olursak olalım, bulunduğumuz yerdeki müslüman kardeşlerimizle gönül birlikteliği içerisinde, Peygamber Efendimiz’in güzel ahlâkından ibâret olan takvâ hayatını yaşayabildiğimiz nisbette Cenâb-ı Hakk’ın muhabbetine nâil oluruz. Allâh’ın sevgisi gönüllerimizde yer etmeye başlar. Rızâsına muvâfık hareket edildiği müddetçe de bu yakınlık artar. Allâh’a güzel bir kulluk edebildiğimiz ölçüde de Cenâb-ı Hakk’ın yardımı gelir ve bizi muhâfaza eder.

Zira namazın her rekâtında okuduğumuz:

“(Rabbimiz!) Ancak Sana kulluk ederiz ve yalnız Sen’den yardım dileriz.” (el-Fâtiha, 5) âyeti de bizlere bu rûhu telkin etmektedir.

Son söz olarak Cenâb-ı Hakk’a şu hadîs-i şerîf ile ilticâ edelim:

“Allâh’ım, Sen’den Sen’i sevmeyi, Sen’i seven kişiyi sevmeyi, Sen’in sevgine ulaştıran (sâlih) ameli isterim.” (Tirmizî, Deavât, 72)

Âmîn!..

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Osman Nuri Topbaş

1942 yılında İstanbul Erenköy’de doğdu. Babası Musa Topbaş, annesi de H. Fahri Kiğılı'nın kerîmesi Fatma Feride Hanım’dır. İlk eğitimini Erenköy Zihni Paşa ilkokulunda tamamladı. İlkokul yıllarında özel Kur’an eğitimi aldı. 1953 yılında İstanbul İmam -Hatip Okulu’na girdi. O yıllarda bu okul, Osmanlı’nın ulu çınarlarının bakiyyeleri sayılan M. Celaleddin Ökten, Mahir İz gibi üstadların, Nureddin Topçu gibi Bat...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Previous
  • Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Niyetlerimiz Hâlis Olsun
Niyetlerimiz Hâlis Olsun
Muhterem Efendim, bir müs...
Huzurlu Aile Yuvası
Huzurlu Aile Yuvası
Ailede huzur için nelere ...
İslâmofobi Değil, İslâm Fazîleti
İslâmofobi Değil, İslâm Fazîleti
Bugün dünyada "İslâmofobi...
Eşitlik Maskesiyle Kadın İstismârı
Eşitlik Maskesiyle Kadın İstismârı
Son yıllarda önce "Kadın ...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431638

Bagamoyo Afrika... 4919421

Kasım Sayımız Çıktı! 3502009

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187988

Bkz: Doğu Türkistan 480411

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287737

10 Soruda Sen Kimsin? 276332

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • <span></span>
  • <span></span>
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.
  • Haberda Fotoğraf Bulunmadığı İçin Göremiyorsunuz.

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS