10 yıl önceki bilgisayarınızı hatırlıyor musunuz? 2003 yılında. Ortalama Pentium işlemci, 256MB RAM ve 64MB ekran kartlı bilgisayarlarımızı. Windows’un kilometre taşlarından biri olan XP işletim sistemi yüklü bilgisayarımız ne kadar da üst düzeydiler.
Zaman geçti, teknoloji kat be kat büyüdü, gelişti. Şimdi bakıyorum da bir arkadaşımın aldığı dizüstü bilgisayarı i5 işlemci, 12GB RAM ve 4GB ekran kartına sahip. Fiyatı ise inanılmaz uygun. 10 yıl önceki ortalama bilgisayarımızın işlemci olarak 12, RAM olarak 48, ekran kartı olarak ise 64 katı daha hızlı!
Ama durun, daha bitmedi. Son yıllarda her açıdan hızla gelişmekte olan Çin’de “Dünya’nın en hızlı bilgisayarı” üretildi. Orijinal adı Tianhe-2 olan ve dilimizde Samanyolu manasına gelen bu süper bilgisayar o kadar hızlı ki, saniyede tamı tamına 33,860 trilyon işlem yapabiliyor.
Şu anki kullandığımız kişisel bilgisayarımızın 4 çekirdekli ortalaması ise saniyede 10 milyar işlemden ibaret. 10 milyarcık (:
Çin’de üretilen bu süper bilgisayarın karmaşık matematik işlemlerinde, nükleer patlama simülasyonlarında ve jet motoru tasarımlarında kullanılması hedefleniyor. Çin daha önce de dünyanın en hızlı bilgisayarına sahip ülkeydi.
Peki ülkemiz? İTÜ Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’nde bir süper bilgisayarımız var. Karmaşık problemler çözmek için kullanılıyor. Ama saniyede sadece 1 trilyon işlem yapabilmekte.
TÜBİTAK ise TR-GRID isminde süper bilgisayar projesi yapıyor. Ülkemiz bu alanda çok yetersiz durumda. Ama ilerleyen süreçte çok güzel çalışmaların olacağına inanıyorum.
Şunu da unutmamak gerek ki, şimdinin süper bilgisayarlarının gelecekte yüzüne bakılmayacak. Demedi demeyin.