
Bir seneyi aşkın süredir TYB Genel Başkanısınız. Başkanlığa geldiğinizden beri "çılgınca" değişiklikler yapabildiniz mi? "Ortalığı karıştırdınız" mı? Yeni dönemde neler olacak, ne tür faaliyetler, etkinlikler yapmayı planlıyorsunuz?
Türkiye Yazarlar Birliği, yaklaşık otuz yıldır faaliyet gösteriyor. Ben ise iki yıllık görev süremin sonuna yaklaşıyorum. “Çılgınca” ibaresi bir zarftır. “Şairler çılgındır” gibi bir tabir içinde ve sıfat olarak geçiyordu. Bir söyleşide bunu ima etmiştim.
Türkiye Yazarlar Birliğinde hep munis olmaya çalıştım. Ne mutlu ki ya da ne yazık ki Türkiye Yazarlar Birliğinde ortalığı karıştır(a)madım! Çılgın şairlerin karşısına TYB’deki yerleşik düzenin çılgın bekçileri çıkabilir diye korkmuş olmalıyım! Bu yüzden muhafazakâr, yani bir bakıma statükocu bir başkan oldum galiba.
2007 yılının Mevlâna yılı olması nedeniyle Mevlâna konusunda hatırı sayılır etkinlikler düzenledik. Ben Mevlâna konusunda da çalışan bir araştırmacıyım zaten. Mesnevi okumaları devam ediyor. Yedi yılda Mesnevi’nin üçüncü cildini yarıladık nerdeyse.
2006 yılında Mehmed Âkif ile ilgili sempozyum çalışmamız oldu. Sonuç olarak iyi çalışmalar yaptık diye düşünüyorum. Birlik ve beraberlik içinde olduk bütün arkadaşlarımızla. Samimi çalıştık.
Yazar Okulu adı altında yedi yıldır süren seminer çalışmalarının yeni dönemini yakında başlatacağız.
“Edebî Eleştiri” konusunda bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Zamanı konusunda şimdilik bir şey söylemek erken olacaktır.
Ankara’da İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak düzenlenecek “kitap okuma konusunda gençleri bilinçlendirme çalışması” için görüşmelere başladık.
Geçtiğimiz yıl, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı’nı daha işlevsel hale getirdiğimizi söyleyebilirim. Bu yıllıklar Türkiye’nin kültür tarihi açısında önemli veriler barındırıyor ve biz bu verileri daha doyurucu, zengin ve kapsamlı hale getirmeye çalışıyoruz.
Son olarak 2007 yedi ödülleri için çalışmalarımızın sürdüğünü belirteyim.
Cafcaf mizah dergisinde yazıyorsunuz. Nasıl buluyorsunuz Cafcaf`ı?
Yazma isteği hep olmuştur bende. Yeteneğim de var galiba. Ben aslında edebiyat tarihçiliği, özellikle İran edebiyatı ve Türkçe-Farsça karşılaştırmalı edebiyat üzerinde yoğunlaşmaya çaba gösteriyorum. Öte yandan muzip tarafımın olduğu söyleniyor. Ciddi konuları sulandırmaktan korkarım elbette, ama bazen korkumu unuttuğum oluyor galiba. Mizah dergilerini mümkün mertebe izlemeye çalışmışımdır hep. İğnelemelerimi kitabî hale getirmem konusunda Asım Gültekin Kardeşim beni teşvik etti. Kendisine bazen minnettarım.
Cafcaf’ı çok beğeniyorum. Genç dergisini güzel süslüyor. Çok usta çizerler olduğunu gördük Cafcaf sayesinde. Bir okul oldu bu bakımdan. Ben hariç kalem erbabının yazdıkları da yakışıyor Cafcaf’a. Ben biraz amatör kalıyorum.
Mesnevi tercümeniz (Ekim yayınları) ne kadar sürede bitti? Bu çalışma esnasında Mesnevi ile içli dışlı olmanın verdiği haller, değişik duygular vs oldu mu? Bir de her çeviri aslında farklıdır diyordunuz, bu anlamda istediğiz gibi bir çeviri oldu mu?
Mesnevi`ye 2004 Eylül`ünde başladık Derya Bey`le birlikte. 2.3 ve 4. ciltleri bendeniz çevirdim. Mesnevi çevirisi ruhânî bir eğitim oldu benim için. Artık daha farklı bakıyorum çevreme. Muhakemem güçlendi sanki.
Çeviride başarılı olduğumu(zu) sanıyorum. Dil konusunda iyi bir seviye yakaladık gibi. Çevirideki hedefimiz şuydu: Herkes okuduğunda cümleyi net olarak görsün. En azından dışyüzünü rahat anlasın. İçyüzünü anlamak için elbette belirli bir birikim gerekir.
Yöneliş yayınlarından çıkan "Arap Siyasi Düşüncesinin Seyri" isimli bir çeviriniz var. Hamid İnayet`ten. Bu kitabınızdan bahsedebilir misiniz?
Bu kitabın orijinali Farsça. Yayınevi’nin talebi üzerine çevirdim. Genelde İslam dünyasının, özellikle de Osmanlının son dönem düşünce hayatını tanımak için iyi bir kaynak. Bazı üniversitelerde özellikle Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinde bu kitabın yüksek lisans ve doktora ders kitabı olarak öğrencilere okutulduğunu öğrendim. Bu eserde yazarın oldukça tarafsız yaklaştığını söyleyebilirim. Üniversite gençliğinin ve yakın tarih konusunda bilgilerini tazelemek ve sağlamlaştırmak isteyenlerin okuyabileceği kitaplardandır bu kitap.