Dergimizde yazıları yayınlanan Psikolojik Danışman Mehmet Dinç’in geçenlerde ‘‘İnternet Bağımlılığı’’ adlı yeni bir kitabı çıktı. Dinç ile kitabı hakkında konuştuk.
İnternet Bağımlılığı” isimli kitabınız çıktı. Neden böyle bir çalışma ortaya koyma gereği duydunuz?
İnternet bağımlılığı İki nedenden dolayı irdelenmesi gereken bir konudur: Birincisi internet bağımlılığı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada hızla yayılan bir bağımlılık türü… İkincisi bu yaygınlığa karşı, insanların farkındalığı yüksek değil. Yani insanlar çocuklarının uyuşturucu veya alkol bağımlısı olmaması için çok ciddi endişe ediyorlar, hassasiyet gösteriyorlar ama “çocuğum teknoloji bağımlısı olmasın, internet bağımlısı olmasın” diye aynı hassasiyeti göstermiyorlar. Bunun sebebi de ailelerin, teknoloji bağımlılığının ne olduğunu bilmemelerinden ve bunu bir hastalık olarak değil de gelip geçici bir kötü alışkanlık olarak görmelerinden kaynaklanıyor. Bu iki sebep benim için çok önemliydi ve üzerinde durulması gerekiyordu.
İnternet bağımlılığının haricinde birçok bağımlılık türü var. Bağımlılıklar genel olarak ikiye ayrılıyor: Kimyasal bağımlılıklar ve davranışsal bağımlılıklar. İnsanlar genelde kimyasal bağımlılıklara gidiyor; alkol, sigara, uyuşturucu gibi… Hâlbuki davranışsal bağımlılıklar, günümüzde çok daha yaygın ve ciddi tehlike arz eder durumda. Bunlar: Alışveriş bağımlılığı, kumar bağımlılığı, seks bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığının altındaki maddeleri ise internet ve bilgisayar oyunları bağımlılığı ile cep telefonu bağımlılığı olarak belirlemekteyiz.
Peki, ben niçin özellikle internet bağımlılığının üzerinde duruyorum? Çünkü internet bağımlılığı hem teknoloji bağımlılığı sınıfındaki hem de davranışsal bağımlılık sınıfındaki her şeye ulaşabiliyor. Yani internet bağımlısı bir insan; bilgisayar oyunu bağımlısı da olabiliyor, internet üzerinden alışveriş bağımlısı da olabiliyor, internet üzerinden seks bağımlısı da olabiliyor, internet üzerinden kumar bağımlısı da olabiliyor.
Bir de Türkçe’de internet bağımlılığı ile ilgili pek fazla kaynak yoktu. Bu alanda çalışacak olan öğretmen olsun, psikolog olsun veya gençlerle çalışan başka grup insanlar olsun, faydalanabilecekleri bir kaynak oluşturma ihtiyacı ortaya çıktı. O yüzden böyle bir çalışma yaptık.
Gençler neden bağımlı olur?
Hedefsizlik ve amaçsızlık, gençlerdeki bağımlılığın nedenlerinden... Genç, neden internet bağımlısı olmasın ki? Hayatta ulaşmak istediği bir hedefi, bir amacı yok. İnternet kişiye eğlenceli şeyler sunuyor, onlardan vazgeçmesi için siz ona bir sebep sunuyor musunuz? Yok… Yoksa devam eder genç, varsa durur. Eğer gençleri bundan alıkoyacak bir sebep, bir ideal olursa durum değişir. Genç: “Benim şöyle şöyle bir hedefim var, o hedefe ulaşmak için şu yolu izlemeliyim, interneti kullanırsam ve bağımlı olursam hedefime ulaşamam, o nedenle interneti çok fazla kullanmamalıyım” diyebilirse, internet bağımlısı olmaktan kurtulur.
İnternet Bağımlıları, nasıl tedavi olabilirler?
İlk başta kötüye kullanım mı, bağımlılık mı bunu tespit etmek lâzım. Şayet kötüye kullanımsa, İnternet Bağımlılığı kitabımda bazı uygulama ve önerilerde bulundum. Ama bağımlılıksa artık mutlaka profesyonel bir destek almak gerekiyor. Profesyonel destek almadan bağımlılık tedavisi gitmez. Mutlaka bu işi bilen, uzman olan bir insandan destek alınarak çözülebilecek bir şeydir bağımlılık…
Ferfir Yayınları: 0 212 512 88 77