• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Söylenmeler
  • "Bugünkü Mutlu Çift Pozumuzu Verdik mi Hayatım?"

"Bugünkü Mutlu Çift Pozumuzu Verdik mi Hayatım?"

31.01.2013 17:23
Söylenmeler
10163
Ayşegül Genç

Fotoğraf; artık içinden geçmişe yürüdüğümüz, resmin tamamına ulaştığımız bir köprü olma işini yitirmek üzeredir. Mutluluk ise ele güne karşı verilmiş bir poza indirgenmiştir.

Oldum olası fotoğraf çektirmekten nefret ederim. Ama eski fotoğraflara bakmaya bayılırım. Tüketim çılgınları ve ‘yeni mal’ tutkunları fotoğraf denilince ne düşünüyorlar acaba. Çünkü asla ‘yeni’ olmayan tek şeydir fotoğraf. En son çektirdiğiniz fotoğrafınız bile ‘eski’ fotoğrafınızdır. Az öncekidir, biraz evvelkidir. Ama asla ‘yeni’ değildir. Yarının fotoğrafını çekebilseydik belki ancak ona yeni diyebilirdik. Değil midir ki günler ve anlar insanın eteğine dökülmüş birer sarı yapraktır öyleyse her kareye yansımış fotoğrafımız da kâğıda dökülmüş ‘eski’ yüzümüzdür. Ve ne acıdır ki yüzümüz kâğıttan önce silinir gider kâinat aynasından. N. Fazıl’ın Bir Adam Yaratmak eserinde Hüsrev şöyle diyordu: “Bir sigara kağıdını şu masaya koy, üstüne taş bırak, kapıları kapa ve git! Üç yüz sene sonra gel, yerinde bulursun. Belki sararmış, belki buruşmuş, fakat yine o. Bir sigara kağıdı kadar yaşamıyoruz. Kefenimizden evvel çürüyoruz…” Demek ki biz eski fotoğrafımızdan bile eskiyiz aslında. Suretimiz bir kâğıtla yıllar sonrasına aktarılır, ama aslımız toprağın içinde halden hale girer. Galu bela zamanında objektife düşmüş her yüzü ‘zaman’ bir fotoğrafçı hassasiyeti ile elest senedine yeniden kaydeder.

Eski fotoğraflardaki detayları bir dedektif dikkatiyle incelemek, sehpadaki çiçekten, camı sarmalayan perdeye kadar o devirin nesnelerine bakarak bütüne dair kafa yormak yeniden dirilmeye bir öykünmedir sadece. Çocukluğa veya gençliğe özlemdir. Geçmişe tutunma çabasıdır. Siyah beyaz renklerin içinden geçerek zamanın o ele avuca sığmayan küllerinden yeniden bir ateş yakmaya çalışmaktır. “Geçmiş zaman olur ki hayali cihana bedel” diyenler ile aynı hüzne boyanarak ah etmektir.

Albümlerde ayakkabı kutularında sakladığımız fotoğraflar ya da bir sahafta ayakucumuza düşüveren sararmış suretler hatta bilmem kaç megapiksel ile netliğine netlik katılmış dijital kesitler her zaman sivri bir bıçak olup ruhlarımızı yoklamaya devam edecektir. Daha çok mutlu anların kaydedildiği bu “an” parçaları zamanla kılık değiştirip bir hüzün tetikleyicisi olacaktır.

Madem fotoğraf ileride üzerine ah edeceğimiz mutlu anları kaydetme işidir, öyleyse neden hayatımızı bir hüzne taşımak için bütün mesaimizi harcayalım ki. Elbette ki sözümüz ölçüyü, dozajı, topuzu kaçıranlaradır. Bütün zamanını sanal âleme veri taşımak uğruna heba edenleredir. Yüzünün milimetrik hatlarından, özel hayatının en mahrem detaylarına kadar her ne varsa fotoğraflayan insanlar zamanda bir yerleri ıskaladıklarını acaba hiç düşünmüyorlar mıdır? Bu insanlar için misal düğün fotoğrafı çektirmek dünyanın en meşakkatli işidir. Çünkü fotoğrafçı, çifti her damara göre şerbetlemelidir. Çünkü o fotoğraflar çiftin sufi arkadaşlarına “dervişler gibi”, sosyalist arkadaşlarına “özgür”, komşu teyzeler için “elden kaçırılmış gelin adayı”, ele güne karşı “masum, munis, pir u pak eş” şeklinde sunulmalıdır. Fotoğrafa her bakan imrenmeyle karışık onay vermeli, kıskançlıkla karışık gıpta etmeli, hasetle karışık özlem duymalıdır. Çiftler buna bir kez alıştı mı ‘beğen’lerin ‘like’ların büyüsüne bir kapıldı mı artık ok yaydan çıkmış demektir. Doğacak çocuklarının ultrason fotoğraflarından, damadın nasıl uyuduğuna kadar her ne varsa bir materyaldir artık. Bu çiftlerin hayatları “nesne” olmaya başlamıştır. “Bugünkü mutlu çift pozumuzu verdik mi hayatım?”. Cevap “evet” ise gerisi önemli değildir artık. Ego tatmininin dijital algılayıcılar ile insanların üzerine kusulmasının kaç inc ekrandan daha etkileyici görüneceğine evirilmiştir her şey.

Fotoğraf; artık içinden geçmişe yürüdüğümüz, resmin tamamına ulaştığımız bir köprü olma işini yitirmek üzeredir. Mutluluk ise ele güne karşı verilmiş bir poza indirgenmiştir. Merhum Zarifoğlu’na eşi bir kartpostalda baş başa duran bir çifti göstererek ‘ne kadar mutlular, değil mi?’ mealinde bir şeyler söyler. O da şöyle bir mektupla cevap verir.

“Beraet’e,

Bana soruyorsun, şu resimdekiler kim, diye. Emin ol kim olduklarını çıkaramadım. Görünüşe bakılırsa mutlular. Fakat insanlara tavsiyem şudur ki, nasıl “zenginin parası, parasızın çenesini yorarsa” başkalarının mutlu görünümü, insanı kendi mutlu olma imkânı, kabiliyetini görmekten, onu değerlendirmekten alıkoymamalı. Filmler, resimler birer hayaldir. Başka insanların dış görünümleri de bizi aldatmasın. İnsan kendi mutlu olma imkânını görebilmeli. Mutluluksa filmlerin, romanların içinde değil, yaşadığımız basit hayatın içindedir. Ve önemli olan yaşanılan “an”dır. Onu ibadet, sabır, anlayış, tevazu ve merhamet ile anlamlı hale getirmek mutluluğun ta kendisidir. Yoksa deniz kenarında fotoğrafçılar tarafından düzenlenmiş bir mutluluk tablosu sahtedir ve bazı saf kimselerin duygularını istismar etmekten başka hiç bir şey ifade etmez.”

Ne diyelim, Rabbim aslımızı, suretimizi, resmimizi iki cihanda da güzel eylesin. Her anımızı kaydeden ilahi kaydediciler, kompakt bir disk olup açıldığında bizi hüsrana uğrayanlardan eylemesin. Kaçtığımız her bucakta Rabbimizin azameti bizi beklerken, saptığımız her yol ona çıkarken onun ilahi huzurunda etimiz kemiğimiz yüzümüz bile bizi bırakıp yiterken omuzlarımızdan düşen “kulluk resmimiz” bizi utandırmasın. Ve Rabbimiz bizi içinde peygamberlerin, sıddıkların ve evliyaların olduğu o mübarek cennete tab eylesin.

Amin.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Ayşegül Genç

Konya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Öykü ve yazıları HeceÖykü, İtibar, Dergah, Aşkar, Cins, Okur gibi dergilerde yayımlandı. Kuğu Boynu romanı ile Eskader yılın romanı ödülüne layık görüldü. 2007 yılından beri Genç Dergi’de yazan Ayşegül Genç, evli ve iki çocuk annesidir. ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Bir Kalp Katmışlar İçimize
Bir Kalp Katmışlar İçimize
Ortada bir savaş var. Çek...
Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte
Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte
Bir önem sırası olmayanın...
Boşluğu Selamlamak
Boşluğu Selamlamak
Geçenlerde Orhan Pamuk`un...
Hayat Ne Yana Düşer Usta, İbrahim Ne Yana?
Hayat Ne Yana Düşer Usta, İbrahim Ne Yana?
Ey kimin milletindensin s...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431320

Bagamoyo Afrika... 4919180

Kasım Sayımız Çıktı! 3490758

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187334

Bkz: Doğu Türkistan 441927

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287488

10 Soruda Sen Kimsin? 275902

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS