Ateist olarak büyüdüm. Ailemde hiç kimse Allah’ın varlığına inanmıyordu. Çocukluğumda Hıristiyan olsam da aile fertlerimden kimsenin Allah inancı olmayınca ben de onlar gibi bu inanca sahip olmaya başlamıştım. Daha sonraları okulda Müslüman arkadaşlarım oldu. Onların vesilesiyle İslam’a karşı içimde bir merak uyandı.
Seni tanıyarak başlayalım.
İsmim Eloise. 19 yaşındayım. İngiltere’nin Birmingham şehrinde yaşıyorum.
Öğrenci misin?
Evet, bu yıl üniversitede ilk yılımdı.
Peki İslamiyet’le tanışma hikayen nasıl başladı?
Ben ateist olarak büyüdüm. Ailemde hiç kimse Allah’ın varlığına inanmıyordu. Çocukluğumda Hıristiyan olsam da aile fertlerimden kimsenin Allah inancı olmayınca ben de onlar gibi bu inanca sahip olmaya başlamıştım. Daha sonraları okulda Müslüman arkadaşlarım oldu. Onların vesilesiyle İslam’a karşı içimde bir merak uyandı. İnternetten sürekli İslamiyet hakkında bilgi topluyordum. İslam benim için bir takıntı haline gelmişti. Araştırdıkça İslamiyet’e adeta aşık oldum. Şunu gördüm ki; İslamiyet Batı haberlerinde bize öğretilenden çok farklı bir dindi.
“İslamiyet’e aşık olmak” ne kadar güzel bir ifade… Senin İslamiyet’e aşık olmanda ne etkili oldu peki?
En başta Peygamberimiz’in (SAV) yaşayış biçimi beni çok etkiledi. Son derece sakin ve mütedeyyin bir hayat tarzı… Peygamberimiz muhteşem bir insanmış, subhanallah. Bizim “tamamen” her şeyiyle benzemeye çalışmamız gereken bir insan. Ayrıca İslamiyet’in bilimsel yönü beni çok etkiledi. Örneğin Kur’an’da geçen bazı bilimsel ayetlerin hayatımızdaki bulguları yeni yeni ortaya çıkıyor. Halbuki yüzyıllar önce bildirilmiş bizlere.
Örnek verebilir misin?
Örneğin; Hicr Sûresi 22 ayet: “Rüzgârları da aşılayıcı olarak gönderip yukarıdan su indirerek sizi onunla suladık. Onu toplayıp depolayan da siz değilsiniz.” Kıyamet Suresi 4. ayet: “Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter.” Bunun gibi bilimsel ayetlerin dünyadaki varlığı bile daha birkaç yüzyıldır ortaya çıkmış durumda. Bunların dışında bir de İslamiyet’in kadına verdiği değer beni çok etkiledi. Bizim günümüzde sahip olduğumuz hakların hepsini aslında İslam kadına 1400 yıl önce vermiş. Bugün Batı kültüründe kadın hakları, yüzyıllar önce İslam tarafından kadına uygun görülmüş haklardı.
Peki az önce ateist olarak yetiştiğini söyledin. Müslüman Eloise kendinde ne gibi farklılıklar görüyor?
Aslında söylemek gerekirse, Müslüman olduktan sonra tüm hayat tarzım değişti diyebilirim. Domuz eti yemeyi, içki içmeyi ve beylerle aynı ortamda bulunmayı tamamen bıraktım. Bir de sanırım Müslüman olduktan sonra daha mütevazi ve hoşgörülü bir insan oldum elhamdülillah. Buranın sadece bir dünya olduğunun ve her şeyin bir sınav olduğunun farkına vardım. Ayrıca yemin etmeyi ve lanetlemeyi de bıraktım. İslamiyet’in ardından ailemi daha çok sevmeye başladığımı da söylemeliyim.
Maşallah kardeşim. Peki bulunduğun bölgede bir İslami çalışma varsa, biraz da onlardan bahseder misin?
Üniversitede kısaltılmış ismi “ISOC” olan bir İslami topluluğumuz var. Kampüste camimiz ve sürekli vaaz veren bir hocamız var. Erkek kardeşlerimiz için Cuma günleri imam geliyor camiye. Ayrıca burada “İslami farkındalık” haftaları yapılıyor. O haftalarda dünyanın birçok bölgesinde sıkıntı çeken kardeşlerimize para topluyoruz ve onlara gönderiyoruz.
Şahsi olarak neler yapıyorsun?
Ben şahsi olarak İslamiyet’e ilgi duyan kardeşlerimle görüşmeler yapıp onlara İslam’ı anlatıyorum. Nasıl dönüş yaptığımı anlatıp, onların sorularına yanıt bulmaya çalışıyorum. Twitter’dan sürekli konuştuğum bir kız kardeşim geçtiğimiz Pazar günü şehadet getirdiğini ve Müslüman olduğunu söyledi. Aslında tam olarak iyi bir Müslüman olduğumu söyleyemem, çünkü ben Müslüman olalı henüz 14 ay oldu. İnşaallah ilerleyen zamanlarda İslam davasını daha iyi bir şekilde omuzlayabilirim.
İnşaallah kardeşim. Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersin?
Söyleyebileceğim en güzel şey; haramdan uzak dursunlar. Bir Müslüman kardeşimi, benim Müslüman olduktan sonra hayatımdan çıkardığım şeyleri yaparken görmek beni çok üzüyor. Ayrıca bu dünyadaki en güzel şey şükretmektir, ama insanlar genelde bunu unuturlar. Şükrümüzü artıralım.