![](resimler/makale/buyuk/353_101120121721_271648328.jpg)
Bu dünyada yer alan ama ziyaret edildiğinde sizi bu dünyadan kopartıp, mana alemlerine götüren 10 mekan. Ramazan’da mutlaka en az birini ziyaret edin.
Kutsal Emanetler
Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet bölümünde sergilenen; Peygamber Efendimiz (s.a.v.), diğer bazı peygamberler ve sahabelere ait hatıraların, 7/24 canlı tilavet eşliğinde sergilendiği muhteşem mekân. Sırf bunun için İstanbul’a gelinir. Adres? Siz hele bir İstanbul’a gelin: Kime sorsanız söyler.
Yeraltı Camii
İstanbul’da, Karaköy rıhtımının hemen arkasında gizlenmiş ama gerçekten de iyi gizlenmiş bir cami var: Yer altı Camii. İçinde Ashâb-ı Kiram’dan Süfyan ibni Uyeyne, Amr İbnü-As ve Vehb İbni Huşeyre’ye ait olduğuna inanılan bazı kabirleri de barındırıyor. Öyle olsun veya olmasın adımınızı attığınız an başka bir dünyaya çekildiğinizi hissediyorsunuz. Hissedeceksiniz.
Eyüp Camii ve Türbesi
İstanbul’un Eyüp ilçesinin merkezinde, Haliç kenarında bir türbe, cami ve külliye var: Eyüp camii. Zaten ilçe de adını buradan almış. Çünkü caminin türbesinde; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiğinde onu evinde misafir eden Eyüp Sultan Hazretleri medfun. Bilhassa sabah namazı vakti görmeniz tavsiye olunur.
Sümela Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere kırsalında 1,150 m. yükseklikteki kayaların on yıllar boyunca oyulması suretiyle yapılmış bir ibadethane var. Adı Sümela manastırı. Takılmayın teknik olarak bir Hıristiyan mabedi olduğuna. Müslümanız biz: Her şeyden ibret almasını biliriz. Burada Allah sevgisi adına, iman adına, din adına insanların nelerin üstesinden geldiğini görseniz size ders olarak yeter. O yüzden görün.
Mevlana Müzesi
Şimdi size burada Hz. Mevlana’yı anlatacak değiliz. Önceden duyanlar, bilenler bir de Konya’daki türbesine ziyarete gitsinler deriz. Bakmayın resmî adının müze olduğuna; orası aslında Mevlana dergâhı ve türbesi. Müzeyse de Türkiye’nin en maneviyatlı müzelerinden biri yani.
Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi
Üsküdar’da. Üsküdar İstanbul’da. Şu kadarını söyleyelim: Hazretin şu duası meşhurdur “Sağlığımızda bizi, vefatımızdan sonra kabrimizi ziyaret edenler ve türbemizin önünden geçtiğinde Fatiha okuyanlar bizimdir. Bizi sevenler; denizde boğulmasın, ahir ömürlerinde fakirlik çekmesin, imanlarını kurtarmadıkça göçmesin.”
Yahya Efendi Tekkesi
İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Sarayı karşısında, Yahya Efendi Tekkesi vardır. İstanbul gibi bir şehrin, en çağdaş(!) bölgelerinden birinde bir maneviyat adasıdır. Bilhassa Cuma vakitleri her kesimden enteresan ziyaretçileri olur. Ancak biz size hafta içi, tenha vakitlerde gelmenizi öneririz. Yalnız bir arkadaşınızın dışarıda nöbet tutması lazım ki sizi çağırdığında vaktin çok ilerlediğini fark edebilin.
Hırka-i Şerif
Efendimiz (s.a.v.) tarafından Veysel Karani Hazretlerine hediye edilen ve Veysel Karani’nin (r.a.) vefatından sonra Üveysi sülalesi elinde kalan Hırka-ı Şerif’in muhafaza edildiği ve Ramazan’a özel olarak ziyarete açıldığı cami Fatih’in Hırka-i Şerif mahallesinde. Başka yerde ve başka bir zamanda tekrarını bulamazsınız.
Peygamberler Şehri Urfa
“Peygamberler şehri” diye şan ve nam bulan Şanlıurfa’da farklı zamanlarda Hz. İbrahim, Hz. Eyüp, Hz. İlyas, Hz.Şuayb ve Hz. Lut’un yaşadığı; Hz. Eyüp ve Hz. İbrahim’in makamlarının bulunduğu biliniyor. Ramazan’da buralar ziyaret edilip masivadan kopulmayacaksa başka nereler ziyaret edilip kopulabilir onu biz bilmeyiz! O derece yani.
Sakal-ı Şerif Camileri
İlinizde yahut komşu illerde size çok yakın bir Sakal-ı Şerif mutlaka vardır. Ziyaret için tek yapmanız gereken; size en yakın Sakal-ı Şerif’in hangi camide muhafaza edildiğini öğrenmek. Türkiye’deki Sakal’ı Şeriflerin 422’si İstanbul’da, 1’i Bursa’da, 98’i İzmir’de, 87’si Yozgat’ta, 83’ü de Balıkesir’de, 5’i Nevşehir’de, 52’si Kayseri’de, 45’i Çanakkale’de, 42’si Kocaeli’de, 32’si Çankırı’da, 31’i Çorum’da, 31’i Manisa’da, 31’i Sivas’ta, 30’u Bolu’da, 28’i Konya’da, 28’i Rize’de, 25’i Erzincan’da, 24’ü Ankara’da, 23’ü Kastamonu’da, 21’i Malatya’da, 20’si Amasya’da, 19’u Samsun’da, 18’i Afyon’da, 17’si Niğde’de, 17’si Sakarya’da, 17’si Kütahya’da, 17’si Tokat’ta, 17’si Tekirdağ’da, 16’sı Eskişehir’de, 16’sı Muğla’da, 15’i Adana’da, 14’ü Antalya’da, 14’ü Elazığ’da, 14’ü Trabzon’da, 13’ü Kahramanmaraş’ta, 13’ü Zonguldak’ta, 12’si Bilecik’te, 12’si Yalova’da, 12’si Karabük’te, 12’si Denizli’de, 11’i Edirne’de, 11’i Sinop’ta, 11’i Erzurum’da, 11’i Isparta’da, 10’u Gaziantep’te, 10’u Giresun’da, 9’u Aydın’da, 9’u Aksaray’da, 9’u Mersin’de, 8’i Hatay’da, 7’si Kırklareli’de, 6’sı Kars’ta, 6’sı Şanlıurfa’da, 5’i Karaman’da, 5’i Kilis’te, 5’i Kırıkkale’de, 4’ü Kırşehir’de, 4’ü Ordu’da, 4’ü Adıyaman’da, 4’ü Osmaniye’de, 3’ü Uşak’ta, 3’ü Diyarbakır’da, 3’ü Bartın’da, 2’si Van’da, 2’si Tunceli’de, 2’si Burdur’da, 2’si Gümüşhane’de, 1’i Ağrı’da, 1’i Artvin’de, 1’i Mardin’de, 1’i Ardahan’da muhafaza edilmekte.