
Gıdana Dikkat Et!
Beslenmeye dikkat etmelidir. Zira ağır gıdalar kalp ve damar rahatsızlıklarına sebep olabilir. Vücudun içinde bir çiğnem olarak tanımlanan ve iyi olmasında tüm bedenin salahı, bozulmasında tüm bedenin ifsadının haber verildiği organa dikkat etmek gerekir. Ancak şurası bilinmelidir ki, kalbe asıl zarar veren gıdalar, yağından tuzundan öte; haram helal çizgisinden kaynaklanır. Zira vücudun haram kaynaklı gıdası tüm organları ciddi olarak etkileyecektir. Kalp değişken demekmiş, “kalbi kayınca” insanın ayakları da kayarmış. Kış mevsiminde buzdan kayan insanların, yazın farklı kayışları olur. Bu nedenle ayağı sabit tutmanın yolu kalbi sabitlemekmiş.
Cildini Koru!
Cilt bakımı çok önemlidir. Bronzlaşmak için deriyi açıkta bırakalım derken, kalbiniz ve daha doğrusu ruhunuz kararırsa, iş felaket demektir. Bu nedenle içimizle beraber dışımıza da özen göstermek gerekecektir.
Elini Koru!
El ayak bakımını saymasak olmaz değil mi? Neredeyse sayamayacağımız kadar çok şeye dokunduğumuz bu mevsimde el ve ayakların bakımına ayrı bir dikkat gerekir. El çektirmeden bazı şeylerden eli çekmeli. Elini, elin malına uzatmamış bir yiğit, yasağa el sürmeden geçen bir ömür takdir edilir. Ama elini eller için değil, eli veren için çekmeli yasaktan. Ele güne rezil olma kaygısı rahatsız etse de insanı; asıl elin sahibi görür diye el bağlayınca divanında, elinden geleni yapar da eline avucuna hayır dolar.
Gözünü Koru!
Yaz mevsiminde dik gelen güneş ışınları nedeniyle göze ulaşan bazı zararlı etkenler sizi olumsuz sonuçla karşılaştırabilir. Zira insan gözünü iyi korumalıdır. Göz deyince aklınıza “Mü’min erkeklere/ hanımlara söyle gözlerini haramdan sakınsınlar” emrini hatırladığınızı biliyorum. Gözünün üstünde kaş ver diye insan suçlanmaz ama gözünün üstünde günah kiri olursa, hele bu da kalbe giden bir oksa, iş kötü. Birinci bakışla, daha sonraları meydana gelecek olan kasdî bakışları ayıran bir rehber, bize göz bakımından bahseder.
Ağız Sağlığına Dikkat!
Bu dönemde ağız diş sağlığına büyük önem vermek gerekir. Ağız deyince akan sular durulurmuş. Ağzını açıp, gözünü yuman kimileri görmezden gelebilir. Ağzından çıkanı işitmeyince kulağı, başkaları işitip kayda alırlar eserlerini. Kişiyi cehenneme yüzükoyun sürükleyenin dili olduğu ifade edilir. “İnsan midesinden daha kötü bir kap doldurmamış bu güne dek.” Bu kabın dolum ağzına iyi bakmak lazım. Ağzın işlevi ve sonuçlarına razı olmak yürek ister. Ağzıyla kuş tutsa da, “ona fayda vermeyecek bir gün” için ağzının tadına dikkat etmek kişiye yarar sağlar.
Beynini Koru!
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur deseler de, akılsız başın yükünü ayaklar çeker atasözünü unutmamak gerekir. İçinde düşüncenin merkezi olan beyin yerine, kelle taşıyan bir beden sağlığına dikkat etmemiş denmektir. İster yazın sıcağı, ister kışın soğuğu olsun fark etmez önemli olan tefekkür edebilecek bir kıvamdaki başına sahip olabilmektir.
Uykuna Dikkat Et!
Uyku düzeni çok önemli bir husustur unutmamak lazım. Bu dönem gecelerin kısaldığı uzun ve yorucu günlerin insanı bitap düşürdüğü zamandır. Bu dönemde dikkat edilmez ve uyku düzenine hassasiyet gösterilmezse, sabah namazı gibi çok önemli bir husus tehlikeye girebilir.
Vitamin Al!
Vitamin takviyesi almayı unutmayın. Yaz mevsimi bedenin çok yorulduğu dış etkenler nedeniyle enerji kaybının doruğa çıktığı bir zaman dilimidir. Bu nedenle Kur’an’ın o besleyici ikliminden ve zikir, tevbe gibi dopinglerden azami ölçüde yararlanmak gerekir. Değilse vücut halsiz kalabilir.
Kıyafet Seçimine Dikkat Et!
Yaz döneminde kıyafet seçimine dikkat edilmesi gerektiğini biliyorsunuz. Rahat edebileceğiniz bir kıyafeti tercih ediniz. Yazın sıcağı cehennem ateşi kadar yakıcı ve rahatsız edici değildir. Bu nedenle sizi siz olmaktan çıkarmayacak, kıyafet uygun bir seçim olur.
Temiz Kal!
Bu dönemde temizlik alışkanlığı önem arz eder. Zira her yer kirlenir. İnsanın elbisesini yıkamak kolaydır. Ama kalbi özel bir ameliyeyle temizlik talep eder. En güzel temizlik maddesi için tevbe ilacı önerilir. Yan etkisi yoktur. Kullanımı her bedene uygundur.
Sıcağa Dikkat!
Sıcak ve rüzgâr çarpmalarına dikkat gerekir. Yaz dönemi deyince çok yönlü olarak esen ve insanı rahatsız eden rüzgârlara karşı kendinizi korumalısınız. Sıcağın terinden kaçmak için, rüzgârın etkisinde kalmayın. Lodos veya poyrazın vereceği zarar günah rüzgârlarının esintisinin insana verdiği zarar gibi olamaz.
Hem Yorul! Hem Dinlen!
Yaz tatili dinlenme mevsimidir. Tembellik mevsimi değil. Dinlenmekle, tembelce yatıp miskince oyalanmayı karıştırmamak gerekir. Biz, “Boşa çıktığın zaman yeniden yorul – çalış” emrine muhatap olmuş bir nesiliz.
Bağımlılığa Dikkat!
Bağımlılığa dikkat etmeli. “Tatilde bir defadan bir şey olmaz.” Türü bir mazeretle başlanılan kimi davranışlar bağımlılık yapabilir. Sonra “bırakamıyorum” mazereti size bile inandırıcı gelmez. Bu nedenle alışkanlık yapacak her türlü günaha karşı “Aman dikkat!” diyoruz.
Kazalara Dikkat!
Yaz döneminde beklenmedik kazalar için uyanık olmalısınız. Tatil amaçlı bulunulan yeni ortamlar yeni kazalara da imkân tanıyabilir. Bu nedenle el, ayak göz kulak gibi organların, en önemlisi de kalp organın maruz kalacağı kazalar sıkıntılı sonuçlara sebep olabilir.