
Her gün birçok sanal hesaba şifre ile giriş yapıp, birçok işlem gerçekleştiriyoruz. Bu da sanal alanda şifreleri çok önemli kılıyor. Hesaplarınıza koyabileceğiniz basit şifreler veya bilgisayarınızda bulunan zararlı yazılımlar hesaplarınızı kaybetmenize ve maddi zararlar vermenize sebep olabilir.
En güvenli şifre kombinasyonunu büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakterleri kullanarak elde edebilirsiniz. Sadece rakamlardan veya sadece küçük harflerden oluşan şifrelerin başkaları tarafından bulunması çok daha kolaydır.
Bütün hesaplarınızda aynı şifreyi kullanmaktan sakınmalısınız. Kaybedeceğiniz bir hesap, bütün hesaplarınızı bir anda kaybetmenize sebep olabilir. Şifrelerinizde bir karakteri değiştirmeniz bile çok şey kaybetmenizi önleyebilir, tecrübeyle sabittir. :)
Gmail ve Facebook hesaplarınızda 2 adımlı doğrulama kullanmanız mümkün. Sanal bankacılık işlemlerinde zorunlu olarak kullanılan bu sistem, şifrenizi girdikten sonra telefonunuza gelen ikinci bir şifreyi de yazmanızı gerektiriyor. Facebook’ta 2 adımlı doğrulamayı açabilmek için Hesap ayarları » Güvenlik » Giriş Onayları yolunu izlemelisiniz. Gmail’de ise Hesap Ayarları bağlantısına tıkalayarak 2 adımlı doğrulamayı etkinleştirebilirsiniz.
Umumi veya ortak bir bilgisayar kullanıyorsanız hesaplarınızı başkalarının da kullanmaması için hesap girişlerinde “beni hatırla” seçeneğini işaretlememelisiniz. Giriş yaptıktan hemen sonra bazı tarayıcılar, şifrenizi bilgisayarınızda yerel olarak hatırlanması için seçenekler sunar. Güvenliğiniz için bunları da kabul etmemelisiniz. Ayrıca kişisel bilgisayarınız haricinde yaptığınız tüm işlemler sonrasında tarayıcınızın geçmiş verilerini kesinikle temizlemenizi öneririm. Bunu tüm tarayıcılarda ctrl+shift+del kombinasyonuyla yapabilirsiniz.
Bilgisayarınızda bulunabilecek virüsler şifrenizin başkaları tarafından çalınmasını sağlayabilir. Bunu önlemek için öncelikle bir antivirüs yazılımına sahip olmanızı şiddetle öneririm. Antivirüs yazılımınız varsa, bunu sürekli güncel tutmanız yeni saptanan virüslerin bilgisayarınıza zarar vermeden silinmesini sağlar.
Eğer içerisinde şifrenizi almak için yapılmış virüs olup olmadığın emin olamadığınız bir bilgisayarda hesabınıza giriş yapmak zorundaysanız giriş için bir yöntem daha var. Şifrenizde bulunan bazı karakterleri veya karakter kümelerini yazmadan geçip, sonrasında imleci eksik karakterlerin olduğu yere getirip şifreyi tamamlayabilirsiniz. Örneğin: 123456 olan şifrenizin ilk önce 1256 olan bölümünü yazıp sonrasında, eksik karakterleri yerleştirerek 123456 şifresini elde edebilirsiniz. Böylelikle virüs yazılımı, yazdıklarınızı sırasına göre değerlendireceğinden şifrenizi 125634 olarak alacaktır.