Bu ay dünyanın en geniş ikinci ülkesine, yani okyanus ötesine Kanada’ya uzanıyoruz. Kanada’da bir grup Müslüman genç, dünyanın olumsuz düzenine karşı olduklarını belli etmek, dirlik ve düzen için seslerini çıkardıklarını göstermek amacıyla bir platform oluşturmuşlar. Bu platformun orijinal ismi “SPEAKout poetry”, yani yüksek sesle şiir okuma platformu. Bu oluşumu öğrendiğim andan itibaren sürekli olarak çalışmalarını takip ediyorum. Bizlere de örnek teşkil etmesi açısından, bu platformun kurucu üyelerinden Kanadalı Müslüman kardeşimiz Besma Soltan ile konuştuk.
Konuşan: Hatice Sarı
Öncelikle seni kısaca tanıyalım Besma.
Ben Besma Soltan. Arap asıllı Kanadalı bir aileden geliyorum. Aslen Iraklıyım ama 12 yıldan beri Kanada’da yaşıyorum. 24 yaşındayım. 2009 yılında dijital girişim yöneticiliği okudum. Şu sıralar sosyal yenilik ve girişimcilik konularında uzmanlık çalışıyorum. Tabii bir de hiçbir kâr amacı gütmeden, bir başkaldırı diye nitelendirdiğimiz yüksek sesle şiir okuma platformunun kurucu üyesiyim.
Peki platformunuza gelecek olursak, SPEAKout poetry nedir? Böyle bir platform oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?
PEAKout poetry, az önce de söylediğim gibi herhangi bir gelir elde etme amacı güdülmeden oluşturulmuş bir grup. Bu platformun parlak noktası, çok kültürlü ve büyük farklılıklardan oluşan toplulukları ortak bir paydada birleştirme düşüncesinden doğdu. Kanada çok farklı değişik kültürlerden oluşan bir ülke. Bunların hepsini bir araya getirerek, bu platformu statükoya karşı bir başkaldırı olarak nitelendiriyoruz. Bir araya gelerek yüksek sesle şiir okuyoruz, bunlar genelde toplumsal konularda insanlara ilham verme ve eğitme amacını taşıyor. Yani daha ziyade toplumsal olayları konu ediniyoruz. Bize göre şiir asla bir bitiş değil, değişim ile yeniden başlamanın ta kendisidir. En büyük mesajımız şu; “saygı uyandır, amacını belli et ve toplumla bağlantı kur.”
Başkaldırı için şiiri kullanma konusunda seninle hemfikirim. Şiir insanların bamteline dokunan en büyük silah bence. Peki bu platformunuzu geliştirme konusunda neler yapıyorsunuz? Yani bundan sonra ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
Gelecekte düzenli konuşulan kelimeler ile ilgili bir atölye çalışması yapmayı planlıyoruz. Kelimelerin hünerlerini kullanarak diğer alanlardan transfer edebileceğimiz ve konuşma dilinde kullanabileceğimiz kelimeler bulmaya çalışıyoruz. Bunların dışında gençler ve çocukları baz alarak çeşitli projeler üretmeye çalışıyoruz.
Peki bu platformun üyelerini nasıl buluyorsunuz? Ya da onlar sizi nasıl buluyorlar?
Aslında bunun için birçok yol var. Ama genellikle bu tarz oluşumlardan haberdar olup bir şeyler öğrenmek isteyenler kapımızı çalıyor.
Üyelerinizin tamamı Müslüman mı?
Katılımcı ve dinleyicilerin çoğunluğu farklı kültür ve dine sahip insanlar. Ama kurucu üyeler, yani takım çalışmamızı yaptığımız kişilerin büyük çoğunluğu Müslüman. Ancak farklı din ve kültürel altyapılarda çalışmalar yapmak istediğimiz için, çeşitli din ve kültürlerde insanların aramızda bulunması gerekiyor.
Tüm bunların dışında merak ettiğim bir şey var. “Kanada’da İslami hayat” desem, ne dersin?
Benim fikrime göre, bu insanların anlayış tarzına göre değişen bir şey. “İslami hayat”ı nasıl tanımladığını seçme konusunda herkes özgür. Bunu şuna dayandırabiliriz; İslami hayatı yaşama konusunda hayattaki amaçlarımız ve yönlerimiz en belirleyici etkendir. Yani Kanada’da da bu böyle.
Son olarak Genç Dergi’sinin okuyucularına neler söylemek istersin?
Hepimiz gençliğimizi ve enerjimizi bizden sonrakilere bırakmak, bir işaret bırakmak için kullanmalıyız. Bu çok kısıtlı dünya hayatı içinde üzerimize ne düşüyorsa yapmamız gerekiyor. Bir de çalışmalarımızı www.speakoutpoetry.com internet sitesinden takip edebilirsiniz. :)
Vakit ayırdığın için çok teşekkür ederim.
Dinlediğiniz için ben teşekkür ederim.