1985’den beri faaliyette olan Microsoft Windows, ilk ciddi girişimi Windows NT’yi piyasaya sürdüğünde takvimler 23 Temmuz 1993’ü gösteriyordu. Windows 95 ve Windows 98 ile yükselişe geçen Microsoft, 2000 yılında Windows 2000 ve Windows Me isminde iki başarısız işletim sistemi çıkarsa da 2001 yılında satışa sunduğu Windows XP ile zirveye çıkmıştı. Öyle ki, bu işletim sisteminin günümüzdeki kullanım oranı %30 civarında.
2007 yılının başlarında ise Windows Vista isimli facia raflarda kendine yer buldu. Geliştirilmiş bir yapıya sahip ve saydam tasarımlı temalara sahip olan bu işletim sistemi, sistem kaynaklarını öldüresiye kullanıyor ve yazılımsal uyum problemleriyle kullanıcısını bezdiriyordu. Güncellemelerle küskün kullanıcıları geri getiremeyen Vista, selefi XP’ye karşı ağır bir yenilgi almıştı.
Vista faciasından 2 yıl sonra Windows 7 kullanıcının imdadına yetişti. Windows 7, Vista’ya göre sistem kaynaklarını daha dengeli kullanıyor, düzenli masaüstü görüntüsü ve yenilenen araç çubuğu ile farklı görünüyor. XP Modu isimli yeni özellik sayesinde Windows XP’de çalışan yazılımlar Windows 7’de de çalışabiliyor. Bu cazip özellikler birçok kişinin emektar XP’den Windows 7’ye geçişini sağladı.
Önümüzdeki ay piyasada olacak olan işletim sistemi ise, Windows 8. Windows 8’i tek kelimeyle açıklayacak olursam, o kelime değişim olur. Windows’daki değişimin en başında metro arayüz geliyor. Metro arayüzü, alışık olduğumuz klasör ve dosyaların düzenli biçimde sıralandığı, başlat menülü araç çubuğunun bulunduğu klasik tarzın çok dışında bir tasarım. Masaüstü, farklı boyutlardaki dikdörtgen ve kare menülerin düzenli diziliminden oluşuyor. Farklı bir deneyim sunan bu arayüzde tüm grafikler ve tasarım elemanları oldukça sade. Ancak bu büyük değişimin Vista benzeri bir etkiye sebep olmaması için eski Windows biçiminde bir arayüz opsiyonu da bulunuyor. Özellikle tabletler ve telefonlar için çok kullanışlı bir tasarıma sahip olan Windows 8 için bilgisayarlar konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Metro arayüz, fareyle kullanıldığında bir işkenceye dönüşebiliyor.
Windows 8’le gelen en iyi özelliklerden biri, hız. Bilgisayarın açılışında ve kullanımda gözle görülür bir hız artışı söz konusu. Windows 8 yapısındaki çeşitli işleme değişikleri, sistemin donanımlarla daha stabil ve hızlı çalışmasını sağlayacak. Şu an için pek konuşulmasa da Windows Store isimli bir market yapısı artık masaüstünde de yer bulacak. Android ve iOS tabanlı sistemlerin vazgeçilmezi haline gelen market uygulamalarına benzer bir uygulama olacak olan Windows Store, masaüstü yazılımcıları için iyi bir fırsat olacak.