• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Marifet
  • İki Büyü Bozucu: AKİF VE İKBAL

İki Büyü Bozucu: AKİF VE İKBAL

16.09.2011 13:50
Marifet
6664
Ahmet İğdi

Akif, İstiklal Marşı için verilen hediyeyi kabul etmezken aynı istiğnayı İkbal de başbakanın  gönderdiği hediyeleri reddederek gösterir. Her ikisi de hayattayken şöhrete  kavuşmalarına rağmen şöhretleri sadece tevazularını arttırır.

âr-ı Ğârım,

Âkif ve İkbal’e dair yazdığın mektubunu aldım. Ben de cevaben, iki şairimizin aralarındaki benzerliklere bir başka açıdan temas  edeceğim

19. ve 20. yüzyıllar bilim için çok parlak dönemler kabul edilir. Öyle ki bilimin kâinatın bütün sırlarını keşfedeceğine ve  gezegenimizi bir yeryüzü cennetine çevireceğine inanılır. Bu dönemde din ve dine nispet edilen ne varsa ilkellikle nitelenir, horlanır.  Auguste Comte, Pozitivizm diye isimlendirir bu vakıayı. Tanrının yerine insanlığı ikame eder. Tutup bir de Pozitivizm İlmihali diye bu  yeni çakma dinin kutsal kitabını yazar. Osmanlı da fena hâlde etkilenir bu kara büyüden. İşte Âkif ve İkbal İslam dünyasını büyüleyen  kara büyüyü bozmaya çalışan iki mütefekkir şairdir.

Başlığı ilham eden dizeler Pakistanlı Filozof Şair Muhammed İkbal’e ait. “Asrın büyüsünü ve tuzağını bozdum. Tuzaktaki taneyi kapıp  avcının ağlarından kurtuldum. Allah şahittir ki ben bunu İbrahim’i (a.s.) taklit ederek başardım. Bu ateşe kendime güvenerek daldım.  Ve oradan şahsiyetimi koruyarak sağ salim çıktım.” Şairin bu dizelerde dile getirdiği durum İslam dünyasını hayli meşgul etmiş bir  problem: “Batılı olanı nasıl alalım, batıdan neyi alalım, nasıl alalım?”

Söz konusu meseleye esaslı ve derinlikli bir çözümü ilk sunan Said Halim Paşa’dır. O’nun Buhranlarımız adlı eseri –ki Akif  tarafından Türkçeye çevrilir- tam da bu meseleyi irdelemektedir. Peki, Akif ve İkbal’i ele alan bir yazıya Said Halim Paşa da nereden  gelip girdi? İşte bu sual meselenin kilidini açacak ve pozitivizmin kara büyüsünü bozacak. Paşa her iki şairin de beslendiği düşünce  kaynağı. Öyle ki İkbal Cavidnâme adlı eserinde Mevlana Celaleddin Rûmî ile hayali bir geziye çıkar ve bu gezide namaz kılan iki  kişiye rastlarlar. Cemaleddin Afganî imam olmuş, Said Halim Paşa da ona uymuştur. İkbal, Mevlana’nın dilinden Paşa’yı son  yüzyılda İslam dünyasının yetiştirdiği en derinlikli düşünür olarak niteler.

Akif’le Said Halim Paşa münasebeti ise daha belirgindir. Son nefeslerini bile Akif, Beyoğlu’nda 27 Aralık 1936’da Halim paşa ailesine ait Mısır apartmanında verir. Bu noktayı tespitten sonra iki şair arasındaki benzerlikleri şöyle bir temaşa edelim. Akif  veteriner, İkbal ise avukattır. Yani ilgileri mesleklerinden farklı... Sözün şirazesi biraz dağılacak ama yeri gelmişken geleneksel  sanatlarımızın Osmanlı’dan Cumhuriyet’e aktarılmasında bir köprü vazifesi gören sanatkâr, Doktor Süheyl Ünver’in hikmet dolu bir  sözüne yer verelim: “Her münevverin bir mesleği bir de sanatı olmalıdır.”

Her ikisi de hem şiir hem siyaset meydanında boy gösterir. İkbal bürokrattır, Akif ilk mecliste milletvekili. Sanat anlayışları da aynı mihver etrafında döner. İkbal: “Sanat asay-ı Musa gibi olmalı bâtılı yutmalı” derken aynı hisleri Akif: “Budur cihanda benim en  beğendiğim meslek / Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek.” diyerek dile getirir.

Nedvi, İkbal’in Mesajı adlı eserinde İkbal’i yetiştiren beş manevi okul sayar bunlar; İman, Kur’an, Marifet-i Nefs, Zahidane yaşantı ve Mevalana’nın Mesnevi’sidir. Bunlar aynıyla Akif için de geçerlidir. İkbal Kur’an’la olan bağını babasının “Kur’an’ı sana iniyormuş gibi  oku!” tavsiyesine uyarak hep sıkı tutar. Akif de hafızlığı medresede mektepte değil okuya okuya yapar. Akif’in şiirinde Sadi Şirazî’nin  kokusu hissedilirken, İkbal Mesnevi’yi adeta yeniden yazar.

Akif, İstiklal Marşı için verilen hediyeyi kabul etmezken aynı istiğnayı İkbal de başbakanın gönderdiği hediyeleri reddederek gösterir.  Her ikisi de hayattayken şöhrete kavuşmalarına rağmen şöhretleri sadece tevazularını arttırır. Daha birçok benzerlik sayılabilir. Yunus Emre’nin ifadesiyle sanki İkbal: “Ete kemiğe büründüm, Akif diye göründüm” derken, Akif de: “ Ete kemiğe büründüm, İkbal diye  göründüm” demektedir.

Bu düşünceler, Akif ve İkbal karşılaştırmalı okumaları için bir başlangıç olsun. Kim bilir belki de bu karşılaştırmalar neticesinde yeni  büyü bozucular zuhur eder.

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Ahmet İğdi

Ağrı'da dünyaya geldi. İlk eğitimini Ağrı ve Konya’da tamamladı. Marmara İlahiyat Fakültesini ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Selçuk Eğitim Merkezi’ni bitirdi. Muş Alparslan üniversitesinde İslam Tarihi bilim dalında araştırma görevlisi. Evli ve üç yaşında bir kız evladı var. ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Şeridi Kopuk Tarih
Şeridi Kopuk Tarih
Tarih şeridinin en büyük ...
Bilgi Kapitalizmi
Bilgi Kapitalizmi
İbnü`l-Arabî batıya göre ...
Kadınlar ve/veya Kitaplar
Kadınlar ve/veya Kitaplar
Müteveffâ İslâm düşünürü ...
Arapça Dil, İslâmca Düşünce
Arapça Dil, İslâmca Düşünce
Müslümanlar elbette Yunan...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431320

Bagamoyo Afrika... 4919180

Kasım Sayımız Çıktı! 3490758

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187334

Bkz: Doğu Türkistan 440857

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287488

10 Soruda Sen Kimsin? 275902

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS