• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Genel
  • "Şükür ki İnsandan İnsana Fark Var"

"Şükür ki İnsandan İnsana Fark Var"

28.04.2012 11:55
Genel
8212
Taha Süren

 Sevdiğin kadar sevilir, değer verdiğin kadar değer verilirsin. Yani, ancak yaptıklarının karşılığını alırsın. Ve dahası, beşer namına hiç kimsenin bilmediği bir kötülük dahi yapsan, yine karşılığını alacaksındır.

Bundan birkaç yıl öncesi, İstanbul toprağına ayak basıp ikamet etmeye başladığım ilk zamanlar. O zaman, İstanbul toprağının, hele ki Üsküdar’ın mübarek havasının herkesde teneffüs ettiğini düşündüğüm anlar. Bu durum, beni de kendime daha fazla çekidüzen vermeye, en azından buna niyet etmeye sevk ediyordu.

Bir arkadaşımla beraber eğitim toplantısından çıkmışız. Büyük İstanbul camilerinin lezzetini almak istiyor ve namazlarımızı bu camilerde kılmaya gayret gösteriyoruz. Yine böyle yapmaya niyetlendik. Abdest almadan önce, caminin lavabosuna giriyoruz. Çıkışta ücreti ödemek için elimi cebime attım. İki kişinin ücreti olarak, 95 krş verdim. 1 lira olması gerekiyordu. Görevli: “5 krş daha vereceksin” dedi. Ben de: “Cebimde bozukluk namına bu kadar var. İstersen yüz lira var, vereyim?” dedim. Parayı aldı ve 100 lirayı bozup, üstünü verdi.

Bir başka olay…

Berbere gitmem gerekiyor. Aynı zamanda bir yere yetişmem lazım. Sadece ense tıraşı olacağım için, uzun sürmez diye rasgele bir berber dükkanına giriyorum. Yirmili yaşlarda bir arkadaş. Tıraşı bitiriyor. Elimi cebime atıyorum ve “kalsın arkadaşım, ne olacak, iki tüy aldık sonuçta” diyor. Ama ben yine de ücretini veriyorum. Beni hiç tanımıyor. Hadi üstüm başım pejmürde olsa, garibandır deyip para almasın. O da değil. Dedim ki: “Bir müşteri kazandın, bilmiş ol!” Sevindi, “eyvallah, her zaman beklerim” dedi.

Ne diyor Sezai Karakoç üstadımız? “Şükür ki, insandan insana fark var.” Şükür diyorum ben de. Şükür ki, içimizdeki gedikleri böyle kapatan insanlar var. Çünkü, her şeyin değerinin sadece fiyatıyla ölçüldüğü, bu ahir zamanın orta yerinde, bizi saflığımıza, temizliğimize, kıymetimize döndürüyor bu davranışlar. Ben bu türden adamlara “teslim olmayanlar” diyorum. Çağın çamuruna bulanmayan nadide ve eşsiz altınlar.

Bizi kurtaracak, bu dini yaşamamızı ve yaşatmamızı sağlayacak olan vasıta, umumi hayatımızın ta kendisidir. Evinde, işinde, sokakta, her yerde dürüst ve ahlaklı olacaksın. Ve şunu da unutmamak lazım: Sevdiğin kadar sevilir, değer verdiğin kadar değer verilirsin. Yani, ancak yaptıklarının karşılığını alırsın. Ve dahası, beşer namına hiç kimsenin bilmediği bir kötülük dahi yapsan, yine karşılığını alacaksındır. Çünkü Allah görüyor seni. Bir çocuktan bile çekindiğin kadar Allah’tan çekinmezsen, Allah sana bunun karşılığını gösterir.

İşte iki olay. İşte iki insan. Benim gözümde kazanan ve kaybeden. Biri 5 krş kazandı. Diğeri vazgeçti ve gönlümü kazandı. Aynı zamanda devamlı bir müşteri. Demek ki, uzun vadede kazanmak, bazen vazgeçtiklerimizle alakalı. Bunu rasyonel akıl ve iktisat anlamaz. Anlamayacak. Neyin ardından koşarsan o senden kaçacak. Ama neyi sever de, onu Allah’tan dilersen, ona gerçek manada “sahip” olacaksın.

Bütün sözel ilimler, en nihayetinde bizlere bir ahlak kazandırmak içindir. Cahil de olsan, ilim sahibi de olsan, senin hayatının kalbi, ahlakındır. Zaten senin değerinin uzun vadedeki karşılığını da insanlar bu sayede anlarlar.

Bu iki olay arasında benim kıyasım budur. Çünkü bu toprakların kodlarında ve mayasında o görevlinin değil, berberin davranışı yatıyor diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi, bu benim kıyasım. Çünkü meseleyi şöyle de anlayabilir, haksız da sayılmayız: Oradaki görevli, iş disiplini ve ona verilen işin ehliyeti gereği, bu davranışta bulunmuş olabilir. Yani kendine göre haklı bir sebebi vardır. Ve dahası, İslam dünyasının maddi tekamülünün kırılmasını bu hassasiyetlere göre davranmamaya bağlayan görüşler var. Yani burada baktığınız yerin önemi ortaya çıkıyor. Bu yorum da, benim düşüncem de sahihtir. Belki de, her insanın farklı davranışını bir kazanç vesilesi saymak lazım. Her sözümüzün sonuna eklediğimiz en hayırlı kelimelerden biri olan söz ile bitirelim: Hakkımızda hayırlısı olsun!

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Taha Süren

  Çanakkale – Karabiga’da doğdu. Başta Rabbinin kelamına inanır. Peygamberine inanır, Velilere. Sonra kitaplara. Üsküdar’dan çıkınca İstanbul’un bittiğine inanır. Çocukluğunda karga kovalamamıştır, ama buğday tarlalarına inanır, çiftçilere, Sezai Karakoç’a, madencilere, müezzinlere, abdest alan çocuklara. Her dizinin ağlanacak yerini bilen kadınlara. Bim poşeti taşıyanlara, babalara, Kadir İ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Sahra-yı Kebir`i Nasıl Geçtim
Yorularak okunacak 500 kü...
"Erbakan da Aramızda Allahu Ekber…"
Önce tekbirler yükseldi k...
Kağıt Kokulu Yıllar
Kağıt Kokulu Yıllar
Dergimizin dosya konusunu...
Antigone
Antigone
Herhâlde tragedyanın başa...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431120

Bagamoyo Afrika... 4919022

Kasım Sayımız Çıktı! 3480430

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1186891

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287341

10 Soruda Sen Kimsin? 275548

Leyla ile Mecnun Fuzuli mi? 165989

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS