
İngiltere’de yaşayan Tariq Elmeri, Libyalı bir film prodüktörü. Kültür, kimlik ve gençlik gibi konularda çalışmalar yapan Elmeri’nin yapımlarının bazıları televizyonda yayınlanırken bazıları ise sosyal medya üzerinden paylaşılıyor. Tariq Elmeri aynı zamanda bir YouTube kanalına sahip. Kanalda film yapma deneyim ve ipuçlarını paylaşmakla beraber bir podcast serisi çekiyor. Çocukluk yıllarından itibaren kameralara ilgi duyduğunu belirten Tariq Elmeri, Amerika’daki üniversite eğitimi sırasında film çekimi üzerine de dersler almaya başlamış. Kendi ifadesiyle şu şekilde:
“Bana bir sesim varmış gibi hissettirdi, dünyayı merceğimden görebiliyordum.”
2007 yılında ülkesine döndüğünde bir bilgisayar mühendisi olarak çalışmanın yanı sıra Libya’daki yaşamı YouTube’da insanlarla paylaşma isteği sonucu ilk kamerasını edinmiş. Libya Devrimi’nin baş göstermesiyle beraber birkaç arkadaşıyla bilgilendirici kısa filmler çeken Elmeri, ilerleyen dönemde kendi yapım şirketini kurarak Aljazeera, France24 ve BBC gibi uluslararası yayıncılar için freelance çalışmalar yapmış.
Çektiği kısa filmlerle toplumun göz ardı ettiği ya da yanlış lanse ettiği konulara değinmeye çalışmış ve bununla da sınırlı kalmamış. Bir süre sonra film yapımına ilgisi iyice artınca İngiltere’deki Ulusal Film ve Televizyon Okuluna başvurmuş ve belgesel yönetmenliği yüksek lisans programına kabul alan 8 öğrenciden biri olmuş. 2 yıl içinde 5 yapıta imza atmış. Bunlardan ikisi Müslüman gençlerin yaşadığı kimlik karmaşası hakkında.
“Yaptıklarımla insanların zihinlerini aydınlatmayı hedefliyorum. Filmlerime her daim ana konu hakkında bir soruyla başlarım. Yapım sürecindeyse yeni bir şeyler öğrenmeye özen gösteririm. Değindiğim konular kimlik karmaşası ve gençlik kültürü gibi merak ettiğim başlıklardan.”
Çalışmalarından biri olan The Cave kısa filminde inançta bireyselliğe yer olup olmadığını müzik ekseninde sorgularken, bir diğer yapımı Forest Gate Girls‘te İngiltere’deki Müslüman gençlerin yaşadığı kimlik karmaşası ele alınmış. Prodüktör bu eseriyle İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden biri olan Grierson Ödülleri’ne layık görülmüş.