Geleceğin Bilimi Forumu, bu yıl beşincisi düzenlenen özel bir organizasyon. Geleceğin biliminde rol almak isteyen genç dimağlar için bir nevi açık kürsü de denebilir. Biz de organizasyon ekibi ile forumun misyonunu, işleyişini ve bu seneki çalışmaların ayrıntılarını konuştuk.
“Geleceğin Bilimi Forumu” bu yıl beşinci kez düzenlenecek. Henüz forum ile tanışmamış olanlar için kısaca “Geleceğin Bilimi Forumu nedir, neler yapılmaktadır?” diyerek soralım.
Forumdan bahsetmeden önce forumun temelini oluşturan “Geleceğin Bilimi”ni kısaca açıklayalım isterseniz. Geleceğin Bilimi; yaşam bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler ve sanat bölümlerinden genç beyinlerin ortak bir amaç ve felsefe ile bir araya gelip ortak projeler ürettiği multidisipliner bir platform. Gençlerin fikirlerini özgürce ifade ettiği, zihinlerindekini gerçeğe dönüştürebildikleri, ekip çalışması ile yürüyen bir bilim gemisi. Temel misyonumuz akademi ile sokak arasında bir bilim köprüsü inşa etmek. “Geleceğin Bilimi Forumu” ise yıl boyunca yaptığımız tüm çalışmaların vücut bulduğu bir bilim şenliği. Forumda bilimin her alanını kapsayan oturumlar, atölye çalışmaları ve fuar alanı bulunuyor. Ayrıca iki haftada bir düzenlediğimiz “Gelecek Buluşmaları” da tıpkı forum gibi, multidisipliner alanlardan uzman kişilerle gençlerin bir araya geldiği bir etkileşim faaliyetimiz. Bu etkinlikte değerli konuklarla gençleri buluşturuyor ve geleceğe dair konuşmalar gerçekleştiriyoruz.
Foruma gönderilen bildiriler nasıl bir seçim aşamasından geçip kabul alıyorlar?
Geleceğin Bilimi Forumu dinamik bir etkinlik. Her an kendini yeniden tanımlayabilme, yeni düşünce ve bakış açılarına adapte olabilme kabiliyetine sahip. Çoğu zaman etkinlik esnasında bile birçok anlık çıktı üretilebiliyor. Bu nedenle sistem her zaman müdahaleye ve tekliflere açık.
Forum, katılımcıların bildirilerini gönderebileceği bir bölümü de kapsıyor. Katılımcılar bitirme ödevi, makale, tez veya projelerinin poster bildirilerinin yanında, sözlü bildiri taleplerini de gönderebiliyorlar. Bildiriler genç akademisyenler, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerinden oluşan bir ekip tarafından değerlendirilerek, önerinin mahiyetine göre forumda ve akabinde çeşitli alanlarda değerlendiriliyor.
2019’un “Fuat Sezgin Yılı” ilan edildiğini biliyoruz. Bu sene düzenlenecek forum kapsamında bu bağlamda programlar icra edilecek mi?
Elbette. Fuat Sezgin ve onun gibi medeniyetimizin mihenk taşı bilim insanlarını konuşmak, yaptıkları çalışmaları anlatmak, onların kutlu yollarında ilerlemek bizim için büyük bir onur. Sürekli gelecek diyoruz fakat gelecek geçmişin izlerini taşır. Bu sebeple forumumuzun bu seneki ana teması “Öze Dönüş” oldu. Fuat Sezgin Yılı hasebiyle Geleceğin Bilimi Forumu 2019, medeniyetimizin bilim ve teknolojiye katkılarının ön plana çıkarıldığı ve geçmişten geleceğe bilimin mihmandarı olan milletimizin gelecek kavramlarının üretildiği bir organizasyon olacak.
Geçmiş senelerde düzenlediğiniz forumların etkili geri dönüşleri oldu mu? Nasıl tepkiler aldınız?
2015 yılından itibaren gerçekleştirdiğimiz her forumda katılımcıların etkinlikler esnasında ve sonrasında memnuniyet analizlerini çeşitli anketler ve sosyal medya üzerinden ölçerek dikkatle inceliyoruz. Gelen geri bildirimlerin çoğu pozitif ve bu da bizim için mükemmel bir motivasyon kaynağı. Her sene bir önceki senenin üstüne bir şeyler katarak ilerlemeyi ve eleştirel bakış açısıyla forum öncesi ve sonrası süreci değerlendirmeyi hedefliyoruz.