
Yapay zeka hayatımızın bir parçası. Belki doğrudan henüz gözümüzün önünde olmasa da, günlük hayatta faydalandığımız ve kullandığımız birçok teknoloji yapay zeka desteğiyle çalışıyor. Her gün biriken uçsuz bucaksız veri kümeleri yapay zeka tarafından fayda üretmek ve kazanç sağlamak amacıyla işlenip duruyor. Haritayı açtığınızda karşınıza çıkan trafik yoğunluğu, hava durumu tahminleri ve hatta Instagram’da karşınıza çıkan ve ilginizi çeken sponsorlu gönderi hep yapay zekanın bize sundukları.
Geleceğin en önemli ve riskli teknolojilerinden olan bu yapay zeka, sosyal medya platformlarının da temelini teşkil ediyor. Milyonlarca kullanıcıya ve bu kullanıcıların ürettikleri içeriklere yapay zekanın yardımı olmadan yetişmek mümkün olmazdı. Bu sebeple platform üreticileri içerikleri analiz etmek ve anlamlı sonuçlar oluşturmak için yapay zekadan destek alıyorlar. Destek alınan en önemli husus içeriklerin analizi hususunda. Zira sosyal medya platformları geniş bir yaş grubundan müteşekkil bir topluluk ve bu topluluğun elbette belirli kuralları olmak zorunda. Örneğin uyuşturucu, şiddet, çocuk istismarı, müstehcen içerikler, vahşet vb. hem ahlaka hem de insanın ruhuna zarar verici içeriklerin daha paylaşılmadan tespit edilmesi gerekiyor.
Çünkü sosyal medya araçlarını henüz reşit olmamış kişiler dahi kullanıyor. Hem onları hem de yetişkinleri insanlık dışı paylaşımlardan muhafaza etmek gerekiyor. İşte bu anlamda yapay zeka bu tür içerikleri yayılmadan, hatta çoğu zaman paylaşılmadan engelliyor. Fakat her zaman başarılı olmak mümkün olmuyor.
Dünyanın en çok kullanıcı sayısına sahip sosyal medya devi Facebook’un yapay zeka algoritması uygunsuz içerikleri bu zamana kadar güzelce engelliyordu. Fakat nedense Mart 2019’da Yeni Zelanda’da Müslümanlara yönelik yapılan katliamın canlı videosu Facebook’ta yayınlandı. Yapay zeka algoritması yaşanan katliam sırasında çalışmadı ve böylece 17 dakikalık canlı yayın sırasında 200 kişi katliamı seyretti, seyreden hiç kimse de yayını şikayet etmedi. Katliamdan sonra ilk 24 saat içerisinde ise dünya çapında saldırıya ilişkin 1.5 milyon video yayından kaldırıldı, 1.2 milyon video ise yüklendiği anda engellendi.
Yapay zeka konusu öyle karmaşık ki, geleceği öngörmek çok güç. Yapay zeka tam da engellemesi gereken bir içerik olduğu anda neden çalışmaz? Yoksa yeterince akıllı değil mi? Ya da tam tersine çok akıllı ve bilinçli bir tercihle müdahale etmemeyi mi seçti? Bu soruların cevapları belirsiz olmakla birlikte yapay zekanın gidecek çok yolu, yiyecek çok fırın ekmeği var. * Yeni Zelanda’daki şehit kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.