
Geleceğin Kripto Parası: Libra
Dergimizin Ekim 2017 sayısında dijital paraları geleceğin ekonomisi olarak tanımlamıştık. Her ne kadar Bitcoin bir dönem furya haline gelerek herkesin diline dolandıysa da son zamanlarda kripto paralar sadece ilgi duyan kişilerin gündemindeydi. Ancak popülerlik bir yana, dijital paralar ve blok zinciri teknolojisi gerçekten gelecekten bize sesleniyorlar. Henüz hiçbir ülke, hiçbir dünya devi firma kripto para konusunda somut adım atmamış olsa da 2020 yılında Facebook kripto para projesi Libra’yı kullanıma sunacak. 2 milyarı aşkın kullanıcıya sahip Facebook’un operatörlüğünde Libra Birliği çatısı altında bağımsız bir kuruluşun ürünü olacak bu kripto paraya Visa, Spotify, Mastercard, PayPal, Ubey, PayU gibi bildiğimiz birçok global marka destek veriyor. Her ne kadar Mark Zuckerberg’in veri skandalları meşhur olsa da Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın gücüyle Libra geniş bir yelpazeye yayılma potansiyeline sahip. Geleceğin ekonomisi belki de Libra ile hayatımıza girecek.
HUAWEI: Vurursunuz Eyvallah da Ölmezsem Sıkıntı Büyük
Çinli teknoloji devi Huawei ABD yaptırımlarının ardından çok zor günler geçiriyor. ABD menşeili birçok firmanın mecburen boykot ettiği, Google’ın dahi kapı dışarı ettiği Huawei beklenenin aksine yıkılmadı, hâlâ ayakta. Her zaman bir B planı olduklarını dile getirmeleri bir yana, çok hızlı bir şekilde kendi işletim sistemlerini duyuran ve yıl sonuna kadar milyonlarca cihazda kullanılacağını iddia eden Huawei pes etmiyor. Huawei CEO’su bu yıl 30 milyar dolar daha az gelir elde edeceklerini ama hiç de umurlarında olmadığını zira daha da güçlü geri döneceklerini ifade ediyor. Adeta “Vurursunuz eyvallah da ölmezsem sıkıntı büyük” diyen Huawei, ABD’nin teknolojide tekelleşmesine ve istediği gibi at koşturmasına resmen direniyor. Ümidimiz o ki bu yaşananlar ibret olur da biz de kendimize yetecek bir teknolojik seviyeye ulaşırız.
WhatsApp’ta Toplu Mesajın Sonu Mahkeme Olabilir
“Bu mesajı 10 kişiye gönder, bir mucize yaşayacaksın”cılar için kötü haber! 7 Aralık 2019 tarihi itibariyle WhatsApp üzerinden yayılan ve kullanım politikalarını ihlal eden toplu mesajlara yönelik herhangi bir durumda, eğer gönderilen mesajlar WhatsApp’ın adını lekeliyor ve istismar içeriyorsa WhatsApp bu kişileri dava edebilecek. WhatsApp bir mesajlaşma uygulaması özelliğini muhafaza etmek istiyor ve gereksiz yere yayılan, anlamsız toplu mesajlar hepimizin canını sıkıyor. Hatta bazen iş öyle noktaya varıyor ki zararlı yazılımlar WhatsApp üzerinden yayılım gösterebiliyor. Siz siz olun, WhatsApp’ı gerçekten iletişim için kullanın. Ne olduğunu bilmediğiniz bağlantılara da aman tıklamayın.