Sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları, toplumun mayasının tutması noktasında büyük vazife görüyor. Üniversite tercihi noktasında da kararsız olan, ne yapacağını, neyi tercih edeceğini bilmeyen gençler için bir grup öncü STK’nın iş birliği ile çok önemli bir projeye imza atıldı. “Tercih Rehberliği” adı verilen proje online katılım ve etkileşimle ilerleyip hem rehberlerin hem de tercihte bulunanların gençlerden oluştuğu bir yapıya sahip. Projenin kurucularından Uluslararası Genç Derneği’ne bağlı Genç Gönüllüler Koordinatörü Alaaddin Serhan Yaman ile Tercih Rehberliği’ni ve hedeflerini, gayelerini konuştuk.
Tercih Rehberliği projesinin çıkış noktası neydi ve proje tam olarak neyi amaçlıyor?
Uluslararası Genç Derneği’nin hedef kitlesinin üniversiteli gençler olduğu malum. Hâl böyle olunca her gün birçok üniversiteli genç ile tanışıyor; onların hayallerini, beklentilerini ve dertlerini konuşuyoruz. Ne yazık ki bu görüşmelerimizin azımsanamayacak kısmında arkadaşlarımızın halihazırda öğrenim gördükleri bölümden memnun olmadıklarını; aslında hayallerinin ve hedeflerinin daha farklı olduğunu görüyoruz. Genellikle ailelerinin beklenti ve önceliklerine göre tercihleri şekillenen ve öğretmenlerinde, arkadaşlarından ve forum sitelerinden edindikleri kulaktan dolma ve sıhhati belirsiz bilgiler ışığında tercih yapan gençler aldatıldıklarını ve aslında orada olmak istemediklerini anladıklarında ise çok geç oluyor. Cesur olan küçük bir kesim bölümlerini değiştiriyor. Onlar kadar cesareti ve güvencesi olmayanlar ise istemedikleri bölümleri okuyor ve hatta hemen hemen hayatının geri kalanında iştigal edeceği ve hiç sevmediği işin temellerini atıyor. Gençlerin dinamizmini, motivasyonlarını, zamanlarını ve diğer kaynaklarını tüketen bu sorunun önüne geçmek birinci çıkış noktamız oldu.
Nicelik ve Niteliği Artırmak İstedik
İkincisi çıkış noktamız ise şu:
2017 Aralık ayında 300 Genç Gönüllü ile gönüllülüğün muhtelif meselelerine dair yaptığımız araştırmada şöyle bir sonuçla karşılaştık:
Genç Gönüllüler’in yüzde 74’ü hazırlık ve 1. sınıfta, yüzde 20’si 2. sınıfta, ve sadece yüzde 6’sı 3. ve 4. sınıfta iken Uluslararası Genç Derneği ile tanışmış. Bu da demek oluyor ki bir genç ile ne kadar erken tanışırsak o gencin bizim gönüllümüz olma ihtimali de o oranda artıyor. Bu projeyi kurgularken amaçladığımız şeylerden biri de gençler ile daha onlar üniversiteye başlamadan tanışmak ve gönüllü kıymetlerimizi nicelik ve nitelik olarak artırmak oldu.
Ciddi bir altyapı ve sistem üzerine inşa edildiğini, özel bir internet sitesi oluşturulduğunu görüyoruz. Gençler burada neler bulacak?
tercihrehberliği.com adresi üzerinden işleyen Tercih Rehberliği’nin ana görevi halihazırda üniversitede öğrenim gören gençler ile bu yıl üniversite sınavına girmiş ve tercih yapacak olan aday gençleri bir araya getirmek. Yani üniversite tercihini yapmak için hayalini kurduğu bölümler hakkında harıl harıl araştırma yapan bir genç bizim sitemize girecek ve hakkında bilgi almak istediği 3 bölümü bizimle paylaşacak. Biz de ona hakkında bilgi almak istediği bölümlerde öğrenim gören, canlı kanlı her şeyi yaşayan, artısıyla eksisiyle adayı objektif ve sağlıklı biçimde bilgilendirebilecek bir rehber ile eşleştireceğiz. Tamamı paydaş kuruluşların gönüllülerinden oluşan ve bir dizi testten geçen gönüllü rehberler adayı arayacak ve onun aklını kurcalayan tüm sorulara yanıt verecek. Biz açıkçası aday gençlere gönül rahatlığıyla tercih yapmayı vadediyoruz.
TGSP’nin Doğal Bir Meyvesi Oldu
Proje yürütücüleri, ortaklardan bahsedebilir misiniz? Kimler, hangi kurumlar var? Ve özellikle nasıl bir görev dağılımı belirlendi?
Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor. Bu proje aslında Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nun (TGSP) doğal meyvesi olarak ortaya çıktı. Yani ortada herhangi bir çatı kuruluşun desteği yahut talebi yok. Sadece TGSP Üniversite Komisyonu’nun aylık toplantılarında bir araya gelen STK temsilcilerinin aralarındaki kişisel muhabbeti böyle hayırlı olacağını umduğumuz bir proje ile taçlandırmaları söz konusu. Uluslararası Genç Derneği’nin öncülüğünde aynı sorunlardan mustarip ve dertli 8 kurumun ortaklığında ilerleyen projenin altyapısını ve genel yükünü dernek olarak biz üstlendik. Ayrıca süreçte Mostar Gençlik Federasyonu’nun da katkısı yadsınamaz. Bunun yanında aralarında Anadolu Öğrenci Birliği, Hizmetkar Kariyer Merkezi, Genç Önder, Mostar Gençlik Federasyonu, Yedi Hilal Derneği, Yeni Dünya Vakfı ve Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’nın da bulunduğu paydaş kurumlar proje için özellikle rehber ve tanıtım desteği sağlıyorlar. Her kurumun bir temsilcisinin bulunduğu yürütme kurulu tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda yaptığımız ve gönüllülüğe dayanan görev paylaşımı ile işlerimizi bu zamana kadar yürüttük.
Yurt Rehberliği de Var
Site yalnızca aday-rehber eşleştirmelerinden mi ibaret?
Adayların sorunları sadece bölüm seçmekle bitmiyor. Bunun yanında hiç bilmedikleri bir memlekete gidip orada sıfırdan bir düzen kurmaları da gerekiyor. İnsanların STK’lara güveninin azaldığı şu zamanda konaklama yeri bulmak da büyük mesele. Özellikle aileleri kara kara düşündüren bu mevzu için de naçizane bir hizmet veriyoruz. Adaylar ve ebeveynler “Yurt Rehberliği” adını verdiğimiz ve tercihrehberligi.com sitemizden erişebilecek sayfa vasıtasıyla paydaşlarımızın ve güvenilir kurumların yurtları hakkında bilgi sahibi olabilecek.
Günümüz dünyasında meslek seçimleri kariyer üzerine, daha fazla başarı ve kazanmak üzerine bir yapıya hapsedilmiş gözüküyor. Burada siz, üniversite tercih yapacak adaylara neler söylüyorsunuz? Kariyerin yanına neler eklenebilir?
Bu durum aslında bir kandırmaca ve illüzyondan ibaret. Zira işini hakkıyla yapmaya çalışan ve bunun için emek sarf eden bir kimse hangi işi yapıyor olursa olsun bilgiye, itibara ve paraya kolayca erişir. Varış noktasına salt kariyerin konulması onu başarıya ve mutluluğa ulaştıran vasıtlardan bir vasıta olmaktan çıkarır; bizatihi insanı tüketen ve onu ikinci plana atan bir engel haline getirir. Bu minvalde adaylara naçizane tavsiyem toplumda kabul gören ve çevreleri tarafından kendileri için uygun görülen bölümleri değil ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mutlu olacakları bölümleri seçmeleri olacaktır. Tüm bunların yanında yapacakları gönüllü çalışmalar yüreklerini genişletecek ve kariyerlerinin en güzel ziyneti olacaktır.
Herkesi Bekliyoruz
Projeden haberdar veya dahil olmak için neler yapabiliriz? Herkes başvuruda bulunabiliyor veya rehber olabiliyor mu?
Adresimiz belli: tercihrehberligi.com. Bu adresten proje hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir; sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
kinci kısım için ise şöyle bir kuralımız var: Rehberlerimizin tamamı paydaş kurumlarımızın onayından geçmeli. Zira rehber kalitesini belirli bir düzeyin üstünde tutmalıyız. Ayrıca gönüllülerimiz nazımızın geçtiği arkadaşlar olduğu için adayları başkaca bir menfaat beklemeden arayacaklardır. Bu sebeple paydaş kurumlarımızdan birinin gönüllüsü iseniz elbette sizi de rehber olarak aramızda görmek isteriz. Adaylar içinse herhangi bir sınırlamamız yok. Sınava girmiş ve tercih yapmak için bekleyen herkesin başımızın üstünde yeri var.