
Merve Kurtoğlu
Üsküdar Belediyesi Gençlik Hizmetleri Müdürü Yakup Öksüz ile Üsküdar’da gençlere yönelik ne tür faaliyetler olduğunu, yeni açılacak Nevmekan Sahil’i ve daha pek çok şeyi konuşma fırsatı bulduk.
Üsküdar Gençlik Merkezi hangi alanlarda hizmete yoğunlaşıyor, neler yapılıyor?
Üsküdar Gençlik Merkezi, Üsküdar’da özellikle 13-28 yaş arasındaki gençlerin, eğitim ve kültür sanatla ilgili alanlarlarda ihtiyaç duyabileceği her konuda çalışma yapmaya gayret ediyor. Burada ağırlıklı olarak tarihi birikimimizin bize taşıdığı kültür sanat çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmekte. Klasik sanatları yeni nesile aktarmaya çalışıyoruz. Gençlerimizin sanatımızı tanıması, özellikle Türk/İslam sanatını etraflıca bilmeleri konusunda eğitim veriyoruz. Hat ve tezhip sanatı gibi…
Bunların dışında ney, gitar, insani yardım, gönüllülük faaliyetleri, gri edebiyat dergimiz, engelli vatandaşlarımız ve mülteci kardeşlerimiz için gayretlerimiz var. Bu bağlamda gençlik merkezimize kuluçka merkezi diyebiliriz. Üstün yetenekli öğrenciler hakkında da çalışmalarımız var. YÖK onayıyla kurulmuş çocuk üniversitemiz var.
Diğer taraftan Genç Enderun çalışması çok önemli. İrfan Okulu, Medeniyet Okulu ve Genç Derneği ile gerçekleştirdiğimiz Tecrübe Söyleşileri’ni hayata geçirerek gençlerimize her anlamda ulaşmayı arzuluyoruz.
Sizin önemli işlerinizden biri de Bağlarbaşı’ndaki Nevmekan. Burası hangi niyetlerle, ne zaman açılmıştı, neler yapıldı?
Bağlarbaşı Nevmekan üç yıl önce hizmete açıldı. 2014 Mart yerel seçiminden sonra Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından ilçemizde hem belediyecilik faaliyetlerine hem de kültürel çalışmalara ağırlık verildi. Nevmekan Bağlarbaşı bu çalışmalardan biri sadece. Yine Fikir Sanat Merkezi ve Tebessüm Kahvesi gibi özgün çalışmalar ortaya konuldu. Özellikle Üsküdar artık üniversiteler diyarı. Zaten tarihiyle önemli bir ilim yuvası. Buraya uygun ve ihtiyaca hitap edecek çalışmalar mühim. Nevmekan bunlarda birisiydi; hem kitap okunabilecek hem de çay ve kahve içilebilecek bir mekan. Gençlerimiz de çok memnun, yoğun bir şekilde kullanılıyor Nevmekan. Bu bağlamda örnek olacak bir çalışma.
Bildiğim kadarıyla Nevmekan, Türkiye’nin her yerine yayılacak Millet Kıraathaneleri için örnek gösterilmişti.
Nevmekan şu an Türkiye’nin gündeminde olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önemli projelerden biri olarak gösterdiği millet kıraathanelerinin ilki sayılabilir. Zaten cumhurbaşkanımız bir televizyon yayınını Nevmekan’da gerçekleştirdi. Buradan övgü ile bahsetti. İçerik ve tarz olarak Osmanlı ve Selçuklu mimarisi kullanılarak oluşturuldu. Nevmekan, hem muhabbet ortamının olduğu hem de kitap okunan, ders çalışılan nadide bir mekan.
Şimdi Nevmekan Sahil açılıyor Üsküdar merkezde. Bu yeni mekanda bizi ne tür yenilikler, faaliyetler bekliyor?
Nevmekan, Bağlarbaşı’nda üç yıldır hizmet veriyor ve burada güzel neticeler aldık. Şimdi de yenisini Üsküdar sahilde “Nevmekan Sahil” adıyla açıyoruz. Eylül veya Ekim ayında açılışını gerçekleştireceğiz. İnşallah Cumhurbaşkanımız bu açılışı gerçekleştirmiş olacak. Nevmekan Sahil, Selçuklu mimarisiyle yapılmış olan cam kubbeli ve tarihimizi de yansıtan bir fikriyatla ortaya konmuş olan belediyemizin eski nikah sarayı olarak kullandığı yapının dönüştürülmesi ile kuruldu.
50 bin kitap şu an orada hazır. Hem basılı hem de dijital ortamda kitaplara ulaşma imkanı olacak gençlerimizin. Bir sanat merkezi olarak da değerlendirilebilir. Özel sohbetler, etkinlikler gerçekleştirilebilecek. Öğrenciler özellikle sınav döneminde 24 saat kullanabilecekler. Çaylarını, çorbalarını inşallah biz ikram edeceğiz. Mekan iki katlı bir yapıda, bir katında yiyecek içecek imkanına ulaşılabilecekken alt kat ise tamamen kütüphane ortamı olarak düşünüldü. Özel bir mekan olduğunu, Üsküdar’a güzellikler katacağını düşünüyorum.
Gençlik meselelerinde önemli bir konumdasınız, sizce ülke olarak gençlik faaliyetlerinin ne kadar kıymetli olduğunun farkında mıyız? Hâlâ geç kaldığımız konular var mı?
Üsküdar Belediyesi olarak biz gençliğe çok önem veriyoruz. Belediye Başkanımız özellikle 2014 seçiminden önce, gençlerle ilgili çalışmalara önem vereceğini, onlar için mücadele edeceğini ifade etmişti. Seçimlerin hemen ardından liseli gençlerimizi üniversiteye hazırlamak için bir merkez açtık. Şimdiye kadar bu merkezden 8 bin öğrenci faydalandı. Bu öğrencilerden 1500’ü dört yıllık fakültelere yerleşti.
Ülkemizin gençleri ve geleceğimiz hakkında ümitvar mısınız?
Biz gençlik konusunda ülke olarak gerçekten iyi durumda mıyız bunu tartışmalıyız. Bilimsel anlamda bir analiz ortaya koymalıyız. Genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerimize önem vermek konusunda çok iyi olduğumuzu düşünmüyorum. Lakin çok kötü durumda da değiliz. Gençlerimiz çalışkan ama önlerini açmak ve imkan sağlamak gerekiyor. İmkan sağladığınız vakitlerde başardıklarını görünce şaşırıyorsunuz. Ben bu anlamda ümitvarım. Gençlerimiz bu ülkeyi ileri taşıyacaklar. Hem geleneklerine sahip çıkacaklar hem de çağımızın gerektirdiği her konuda diğer ülkelerle yarışabilecek bir konumda olacaklar.
Gençlerimiz pratikte uygulanabilecek ve sürdürülebilecek işlerle ülkemizin önünü açacaklar. Ülkemizi ilk 10 ülke arasına sokacaklar inşallah. Göreceksiniz yakın gelecekte bugünün gençleri her ne sıkıntımız, buhranımız varsa bunları aşacak insanlar olacaklar. Gençlerimizden ümitliyiz. Onların her türlü ihtiyaçlarında, eğitimle, kültür ve sanatla, teknoloji ile ilgili ne gerekiyorsa üstlenmeye hazırız. Onları merkezlerimize davet ediyoruz.
Üsküdar İstanbul’dan önce fethedilmiş. İstanbul’un fethi çok önemli bizim için. Hem tarihimiz hem inancımız açısından... Fethi gören bir şehir Üsküdar. “Ulu rüyayı gören şehir” diyor Yahya Kemal… Bu anlamda Üsküdar’ın Aziz Mahmut Hüdayi ile anılması, yine büyüklerimizin burada yaşamış olması manevi anlamda güzel. Tarihiyle, şehir kimliğiyle, eserleri ve üzerinde yaşayan insanlarıyla İstanbul’un incisi adeta. Bizler bunu devam ettirmeye gayret ediyoruz. Yeteneklerini beceriye, becerilerini üretime dönüştüren gençler olmalarını diliyoruz. İyi ki Üsküdar var!