
YouTube’a karşı birçok yaklaşım mevcut. Peki medyadaki yeri nasıl? Bunun yanında hangi içerikler çağın mecrasında daha çok seviliyor? YouTube’da yer almak isteyen biri neler yapmalı? Ve çocuklar... Onların YouTuber olmak istemeleri, bununla büyümeleri... Bütün bunları Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) başkanı Said Ercan’a sorduk.
YouTube’un medya içerisindeki yerini nasıl görüyorsunuz?
YouTube sosyal medya ağları içerisinde şu anda en çok takipçisi ve izleyicisi olan platform. Video içeriklerinin çoğalmasıyla, YouTuberların artması ile beraber; hem üretilen hem de tüketilen bir mecraya dönüştü. Son verilere göre dünyada 1.8 milyar YouTube kullanıcısı var. Bu dünya nüfusunun 4’te 1’i demek.
80 milyonluk Türkiye’de ise nüfusumuzun yüzde 55’i YouTube kullanıcısı. Bunu yüzde 53 ile Facebook takip ediyor.
YouTube’da ne gibi içerikler üretilmeli? Ne tarz işler daha başarılı oluyor?
Günümüzde YouTube içerikleri çok önemli hale geldi. Özellikle daha önce hiç üretilmemiş, girilmemiş konularla ilgili merak uyandıran, ilginç, faydalı, çocukların dikkatini çeken online oyun, yeni çıkan ürünler, yeni teknolojik ürünlerin incelenmesi, bilinmeyen konular çok ilgi çekmektedir. Deneyim paylaşımı, pratik bilgiler, günlük hayatta işimize yarayacak bilgiler, komik videolar tabii yeni çıkan müzikler ilgiyle takip edilmektedir.
Bu anlamda YouTube’da özgün olan içerikler her zaman kendisine yer buluyor. Özellikle günlük hayatı kolaylaştıracak bilgiler içeren çalışmalar her zaman belli bir kitleye ulaşır. Bir de mevzunun magazinsel tarafı var tabii; doğru başlıklar, güzel, sade açıklamalar videonuz zenginleştirecektir.
Neredeyse her çocuğun bir YouTube fenomeni bildiğini ve onları tanıdığını, izlediğini görüyoruz. Bu durum normal midir? Yoksa çocuklarımız bu şekilde kontrolden çıkabilirler mi?
YouTube’un aldığı reklam politikası gereği viral yayılmacılık ilkesine bağlı olarak fenomenler üzerinden onlar gibi olmak isteyen, fenomen (YouTuber) adayları YouTube’a olan ilgiyi daha çok artırdı. Bazı gazeteler de ücretli YouTube haberleri yaparak bu alanda ilgili doruğa çıkarttılar. Özellikle “YouTuberlar çok kazanıyor” “Çok lüks bir hayat yaşıyor” algısı üzerine oluşturulan bu trend gençlerin ve çocukların ilgisini çekmeye yetti.
Böylesine reklam bombardımanı içerisinde kalan insanlar içerik üretmeye başladılar. YouTuberlar Türkçeye, değerlerimize dikkat etmeden, sadece abone arttırmak ve izlenmek üzerinden kuralsız bir platform oluşturdular. Yeni aklı başında YouTuberlar bu alana girmeye başladı, videoların denetimsiz olması, dijital okur-yazarlığın olmaması, ailelerin bilinçli olmaması, burada gerçek bir keşmekeş oluşturdu ve bilgi kirliliği, denetimsizlik, algı yönetimi gerçek manada YouTube’a büyük zarar verdi.
Bu manada YouTube’un denetime tâbi tutulması ve zararlı içeriklerin ayıklanması gerekiyor. Özellikle çocuklarımız için, onların ahlaki ve psikolojik yönlerine zarar verecek çalışmaların onlardan uzak tutulması gerekiyor.
YouTube’da yer almak isteyen biri, ne yapmalı? Orada olmak için geç kalındı mı?
YouTube’da iş yapmaya hâlâ geç kalınmış değil tabii ki. Orjinal, kaliteli ve faydalı içerikler hâlâ rağbet görüyor. Bir kanal formatı belirleyerek, kanalın içeriğini diğer sosyal ağlarda yayarak birazda reklam vererek; abone sayısını artırıp bu mecrada hâlâ alan açmak mümkün. Özellikle yetişkin YouTuber sayısı çok az. Daha çok gençlerin ve çocukların ilgili olduğunu görüyor. Bu alanda yarışmalar yapmak yeni isimlere büyük fayda sağlayacaktır.
Aslında YouTube yeni değil ama son yıllarda etkisini artıran bir mecra oldu. Şimdi de kullanıcılar oraya kayıyor gibi. Her şeyi orada arıyoruz. Siz nasıl yorumluyorsunuz?
Malumunuz YouTube Google’un satın aldığı bir sosyal ağ. Yeni de değil, uzun süredir olan bir mecra. Ancak son dönemde YouTube’un ücret vermesi, fenomenlerin; YouTuberların, para kazanmaya başlaması ve bunların haber yapılması YouTube’a olan ilgiyi arttırdı. Televizyon neslinin YouTube’u kolayca kullanması; içerik üretmenin ve tüketmenin kolay olması, son iki yıldır YouTube’a olan ilgiyi en üst seviyeye çıkardı. YouTube da tabii bu konuda aktif reklam çalışmaları yaptı. Google bu alana yatırım yaptı, belgeseller ve kanallar çıktı, filmler yayınlanmaya başlandı YouTube’a özel televizyonlar üretildi ve bunların sonucunda diğer tüm sosyal ağların önüne geçti.