
Ayın Sitesi: “internethealthreport.org/2018”
Hayatımızın vazgeçilmez parçası olan internet uzunca bir zamandır sessiz sedasız canlı bir organizma olarak yaşamaya devam ediyor. Organizma kelimesi sözlük anlamı olarak canlı bir varlığı oluşturan tüm parçaların bir araya gelmesiyle oluşan yapıya verilen isim. Tıpkı canlılar gibi internet de yaşıyor, birçok farklı organdan meydana geliyor, bu organların birisi zarar gördüğünde birçok kullanıcısını etkileyebilecek hasarlar meydana gelebiliyor. Peki bütün dünyayı sarmış olan internet adındaki canlı organizma ne kadar sağlıklı?
İnternetin ortaya çıkardığı devlerden biri olan Mozilla Vakfı bu soruyu gündemine alarak ilginç bir projeye imza attı. İnternetin ne kadar sağlıklı olduğunu, nasıl sağlıklı kalabileceğini ve sorun yaşanan durumlarda neler yapılması gerektiğine dair “2018 İnternet Sağlığı Raporu”nu hazırlayan Mozilla Vakfı, 5 ana başlıkta internete olumlu ve olumsuz tesir eden etkenleri ortaya koyuyor:
- Gizlilik ve Güvenlik
- Açıklık
- Dijital Kapsam
- İnternet Okur-Yazarlığı
- Merkezden Yönetilmeme
53 sayfalık İnternet Sağlığı Raporu’na PDF formatında ulaşabileceğini gibi internethealthreport.org/2018 adresinden dijital olarak da raporu inceleyebilirsiniz. Raporda ilgi çekici konulardan biri örneğin emojilerin kullanımı. Emojiler ilk çıktığında sadece tek tip olmakla birlikte bugün farklı kültürler ve ten renkleri için de emojiler hazırlanıyor, daha fazlası için de tartışmalar sürekli gündemde.
Bu arada raporda belirtildiği üzere, bugün dijital veri merkezlerinin tükettiği enerjiden ötürü atmosfere karbondioksit salınımının tüm dünyadaki havayolu ulaşımından kaynaklanan karbondioksit salınımını çoktan geçtiğini biliyor muydunuz?