Ülkemizde “saadet zinciri” mantığında çalışan ve kısa zamanda kolay yoldan para kazanmayı vaat eden şirketlerden onlarca yıldır sayısız vatandaşımız mağduriyet yaşadılar. Şimdi ise bu yöntemler dijital dünyaya taşınmış durumda.
2016 yılında kurulan Çiftlik Bank isminde bir oyun kullanıcıların sanal dünyada çiftlik hayvanları satın almasına ve bunları yetiştirerek gerçek para kazanmalarını vaat ediyordu.
Sanal dünyada yetiştirilen hayvanların ise gerçek dünyada gerçek çiftliklerde büyütülüp tesisler kurulacağı ve kullanıcıların kâr elde edeceği söyleniyordu. Bu söylemlerle 77 binden fazla kişiden 500 milyon lirayı aşkın para toplayan şirketin CEO’su bir süre sonra Sermaye Piyasası Kurulu’nun suç duyurusunun ardından yaşanan gelişmeler sonucu elinde kalan 100 milyon lirayı aşkın parayla ortadan kayboldu. Sanal dünyada son zamanlarda bu tarz sistemlerin sayısı ciddi anlamda arttı ve Çiftlik Bank’a devletin müdahalesinden sonra diğer benzer sistemlere de incelme başlatıldı. Örneğin 44 bin üyesi bulunan Anadolu Farm isimli sistem 1 yılda 200 milyon lira toplamış. Gümrük ve Ticaret Bakanı’nın açıklamasına göre bakanlığın tespit ettiği 11 tane daha girişim bulunuyor.
Bu ve benzeri sanal dünyada “para kazanmayı vaat eden” sistemlere asla kapılmamak gerekiyor. Zira bilgisayar başında tavuk yetiştirerek elinize yumurta geçmesini beklemek pek de mantıklı olmasa gerek. Çiftlik Bank ve benzerlerine yatırım yapmak yerine, bunca yatırımla gerçek çiftlikler kurulsaydı hem bir kazanç umulabilir hem de ülkemiz hayvancılığının gelişimine bir katkı sunulabilirdi. Fakat sanal dünya bu işte, insana gerçeklikle sanal arasındaki ayrımı kaybettirebiliyor. Aman siz siz olun, dijital dünyanın titanlarına dikkat edin, gerçek algınızı kaybetmeyin.