
Ayın Sitesi: “islamdusunceatlasi.org”
Bugün tüm dünyanın hayran olduğu, yüz yıldır da bizlerin “terakki” etmek için muhakkak örnek almamız gerektiğini düşündüğümüz “Batı” dünyası, zaman geçtikçe ve öğrendikçe görüyoruz ki bir zamanlar ihtişamıyla ve himmetiyle bütün küreyi aydınlatan İslam Medeniyeti’nin birikimleri üzerine kendini geliştirmiş. Elbette Batılıların İslam Medeniyeti’nden elde ettikleri birikimin üzerine koydukları takdir edilmelidir, fakat İslam Medeniyeti’nin varisi bizler bu takdirin çok azını kendi medeniyetimize göstermekle büyük bir gaflet içerisinde uyumaya devam ediyoruz.
Bu uykudan uyanmaya çalıştığımız son çeyrek asırda, birçok projeler gerçekleştirildi, İslam düşüncesinin ve medeniyetinin bilinmesi adına eserler ortaya koyuldu. Bu çalışmaların sonuncusu ve herkesin merakla beklediği İslam Düşünce Atlası projesi ise nihayet yayınlandı. Büyük bir emeğin sonucu olan İslam Düşünce Atlası kitap olarak basılmasının yanı sıra harikulade bir web sitesi olarak da ümmetin hizmetine sunuldu.
İslam Düşünce Atlası, İslam düşünce geleneğini 2./7. ila 14./20. asırlar arasında yaşamış ekol kurucu filozoflar, kelâmcılar ve sûfiler üzerinden web tabanlı programlar üzerinden tanıtma amacıyla ortaya çıkan bir projedir. İslam Düşünce Atlası okuyucularını İslam düşünce tarihini, onu taşıyan tarih, aktaran metinler, oluşturan kişisel ve kavramsal ağlar, somutlaştıran kurumlar ve yapılar ve nihayet ona sahiplik eden coğrafî ve kültürel havzalar içerisinde ele alarak İslam düşünce tarihine farklı açılardan bakma imkânı sağlamaktadır.
Sitede bulunan zaman çizelgesi üzerinden İslam düşünce geleneğindeki önemli isimler ekoller, kurumlar, mimari yapılar ve tarihi hadiselerle birlikte görüntülenebiliyor. Üstelik harita üzerinde tıkladığınız verilerin tüm detaylarını da görüntüleyebiliyorsunuz. Kitaplar haritası üzerinde ise okuyucuların söz konusu alanları oluşturan metin-şerh-haşiye geleneklerini tarihsel bir biçimde takip etmesi mümkün. Kişiler haritasında ise etkilenme-etkileme değişkenlerine bağlı olarak hoca-talebe ilişkisi şeklinde İslam düşüncesinin temsilcileri gösterilmiş. Hangi düşünür kimden etkilenmiş ve sonrasında kimleri etkilemiş, net bir şekilde görüntülenebiliyor.
İslam Düşünce Atlası projesinin web sitesinde içeriklerin tasnifi de oldukça başarılı. Sitede yayınlanan makalelerin kaynakçaları meraklıları için zengin bir literatür taramasına imkan sağlıyor. Ayrıca her düşünürün künyesinin bulunması, coğrafi ve kültürel havzalara dair fotoğraf ve videolarla konuların desteklenmesi, seyahat yollarının interaktif olarak görüntülenebilmesi, video çalışmalarla alanında uzman akademisyenlerin anlattıkları çok zengin bir muhteva oluşturuyor.
Büyük bir emeğin sonucu olan İslam Düşünce Atlası projesinin gözlerimizi açıp varisi olduğu medeniyete layık olmamıza vesile olmasını ümit ediyoruz. Muhakkak projenin web sitesini ziyaret edin ve İslam medeniyetinin bir zamanlar hangi noktada olduğunu keşfedin: islamdusunceatlasi.org