
İnsanlık tarihinde para, yüzlerce yıldan bu yana kullandığımız, hepimizin bir şekilde kazanmak için uğraştığı bir metadır. Paranın olmadığı devirlerde takas usulü ticaretler gerçekleştiriliyorken, Lidyalıların ilk madeni parayı basmasıyla birlikte hayatımız para oldu. Her topluluk çeşitli değerli madenlerden paralar bastırdılar ve kullandılar. Tarihimizde ise sultanların yeni fetihlerin ardından kalıcılığı sağlamak adına önce kendi isimlerine hutbe okuttuklarını ve sonra kendi isimleriyle para bastırdıklarını görüyoruz.
Para önemli evet, fakat bugün ülkelerin kontrolünde olan ve belirli kriterlere göre merkez bankalarının yenilerini basabildiği klasik para anlayışı, sanal paralar ile birlikte değişmeye başlıyor. Sanal paralar oldukça güvenilir olmalarının yanı sıra yeterli teknolojik imkana sahip herkes tarafından üretilebiliyor. Geleceğin ekonomisinde önemli bir bağımsızlık mücadelesi veriliyor diyebiliriz.
Sanal Para Nedir?
Aslında sanal para kavramı kağıt paradan dijital paraya geçiş evresini yaşadığımız bu devirde çok kolay anlaşılabilir bir kavramdır. Düşünün, bir ay boyunca çalıştınız ve maaşınız banka hesabınıza yattı. Kiranızı ev sahibinize banka üzerinden gönderdiniz, elektrik, su, doğalgaz ve telekomünikasyon gibi temel fatura giderlerinizi bankanız üzerinden kolayca ödediniz, alışverişinizi ise kredi kartı kullanarak marketten yaptınız ve kart borcunuzu da bankanızdaki hesabınızdan tek tıkla ödediniz ve paranız bitti. Peki, elinize gerçek para geçti mi? Hiç paraya el sürmeden her şey sanalda olup bitti. İşte sanal para, gerçek paralarımızın bu şekilde dönüşmesiyle hayatımızda yer etmeye başladı.
Bitcoin En Popüler Dijital Para
Son yıllarda ise sanal paranın bir parçası olan dijital paralar oldukça gündemde. Özellikle Bitcoin adındaki dijital para, dolar karşısında kazandığı değerlerle sürekli gündem oluyor. Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen, eşler arasında doğrudan para transferini mümkün kılan bir elektronik para sistemidir. Transfer ağ üzerinden onaylanır ve böylece harcamalar şeffaf ve garanti bir şekilde gerçekleşir.
Bitcoin dijital cüzdanlarda saklanıyor. Herhangi bir kurum veya kişiye bağlı olmadan, matematiksel problemler çözülmesi sonucu elektronik olarak üretiliyor. İnternet ortamında alışverişlerde her geçen gün kullanımı artan Bitcoin bağımsız, anonim, ücretsiz, hızlı ve tamamen şeffaf olmasında ötürü sürekli değer kazanıyor. Eylül 2013 tarihinde 1 Bitcoin 140 dolar civarında iken Eylül 2017’de 1 Bitcoin 4.000 dolar civarında seyrediyor.
Şimdi Ne Olacak?
Bitcoin dijital paraların ilki olmasa da başarılı olan ilk dijital para birimi. Ethereum, Litecoin, Stellar, Ripples ve daha birçok kripto para birimi piyasada mevcut, hatta borsalarda işlem görüyorlar. Gelecekte dijital paralar hayatımızda çok daha fazla yer edecek, hatta günün birinde bankalar kendi dijital paralarını üretebilir ve müşterilerine sunabilirler. Fakat devletler ve finans devleri dijital paralara savaş açmayı düşünürlerse, işte o zaman işler karışacak. Hep birlikte yaşayarak göreceğiz!