• Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • ABONE OL!
  • GENÇ'e Yazı Gönder
  • Atölye Çalışmaları
    • Yazı Atölyesi
    • Fotoğraf Atölyesi
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Kısa yoldan ABONE olmak

logo

  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
Anasayfa
  • DOSYA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SÖYLEŞİ
  • KÜLTÜR & SANAT
    • Sinema
    • Kitap
    • Gezi
    • Sözlük
  • BİLİM
    • Mikro Alem
    • Makro Alem
    • GENÇ Bilim
  • TEKNOLOJİ
  • KAFALARDAKİ SORULAR
  • ARŞİV
  • ABONE OL!
  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!
  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!
  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!
  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız
  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!
  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart
  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!
  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!
  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!
  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık
  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!
  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!
  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!
  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var
  • ANASAYFA
  • Söylenmeler
  • Kadraja Giren Delikanlı, Adını Unutan Kız!

Kadraja Giren Delikanlı, Adını Unutan Kız!

02.10.2016 01:29
Söylenmeler
3898
Ayşegül Genç

Dünya dram üzerine dramdan kurulmuştur. Fotoğraf üzerine fotoğraftan. Ne tam iyiyiz, ne tam kötü. Yağmur yağıyor ve çocukların koşup da sığınacağı ne çatı kaldı ne de duvar. Suriyeli küçük bir kız çocuğuna “adın ne” diye soruyor haberci. Çocuk ağlamaklı kadraja bakıp, bilmiyorum diyor. Bilmiyorum.

Ailemle bayramda bir kır gezintisi yapmıştık. Civarda bulunan bir köy camisinde namazlarımızı kılmak için köyün sarp yokuşunu adımlamaya başladık. Aniden bastıran yağmur bizi bir evin saçakları altına itiverdi. Annem, babam, eşim, kızım, oğlum ve ben bir saçağın altına dizilip yağmuru seyrederken oğlum bu anı fotoğraflamak istedi. Tam deklanşöre basacakken, yağmurdan kaçan başka bir piknikçi gelip aynı saçağın altına sığınıverdi ve fotoğrafta yerini aldı. Tüm bu anların “bir an”da birleşmesi, aile fotoğrafımıza tanımadığımız bir gencin sızması, yağmurun bu dahli hızlandırması gerçekten şaşırtıcıydı. Üstelik genç, fotoğraf makinesine bir anlığına baktığı için yabancı gibi de çıkmamıştı fotoğrafta.

Eve dönüp koltuklarımıza yığıldığımızda defalarca dönüp dönüp baktım bu fotoğrafa. Silmedim. Sadece düşündüm.

Ölümü, hayatı, ideolojisi, ardından konuşulanlarla ayrıldığımız ama aynı fotoğrafın içinde olduğumuz, gözleri bir anlığına da olsa bizimle aynı yöne bakan, aileden biri gibi duran pek çok insan ile ölüm denilen yağmurun altında nasıl eşitlendiğimizi düşündüm.

Tarık Akan, pek çok filmde oynadı. Bu filmlerin pek çoğu melodramdı. Müzikli, neşeli anlamında kullanmıyorum bu ifadeyi. Karakterlerin fazla idealize edildiği, kötünün sonuna kadar kötü, iyinin pamuk gibi iyi, aşkın ve mücadelenin sürekli yükselerek izleyiciyi içine almasını ve gerçek dünyadan kaçışını sağlayan bir türü ifade için kullanıyorum. Dram çekmeye çalışan yönetmenler başarısız olursa film melodrama dönüşür der yönetmenler. Bizim gençliğimiz başarısız dram filmleri izleyerek geçti diyebiliriz bu açıdan. Araba çarpınca kör olan, gözlerini bu genç kız görsün diye feda eden, dramdan melodrama, yer yer komediye geçen bu tarz filmlerin büyüttüğü çocuklarız.

Tarık Akan’ın ölümünü bir tezi, fikri savunmak için gündemde tutanlar, onu anma törenlerinde dramın sınırlarını zorlayıp abartanlar, aşırı duygular, mimikler ve hareketler ile heyecanı aşırılaştıranlar, ölen kişiyi nesneleştirerek ideolojilerinin bir figürü seviyesine indirenler, Tarık Akan sevgisini gerçekçi olmaktan çıkarıp, melodramatik hale getiriyorlar. Derin bir kalpten anış yerine tezlerden, kendi fikirlerinde “iyi ki” var oluşundan, sevdikleri bu insanın hatasız ve kusursuz devrimciliğinden bahsederken onu bir aile fotoğrafından zorla sökme arzularını hissedebiliyoruz. Daha halktan kimse onu kendi içinde anımsayıp, onu kalbindeki tereğin hangi rafına koyacağına karar verememişken, değerini kendi dünyasındaki izdüşümüne göre belirlememişken, hasbelkader de olsa kadraja girmiş bir insana uzun uzun bakıp bir şeyler söylemeye niyet etmemişken, elinden alırlar. Bizim derler. Keserler ve kendi albümlerine monte ederler. Özgün ve kendince sevgilerin yerine ikinci sınıf sıradanlaştıran bir sevgiye hapsederler sanatçıyı. Belki de gösterilen gösterenlerden daha değerli ve farklı olacakken bir gürültünün ve aşırılığın içinde sıradanlaşıp kaybolur. Gösterilen ile gördüğümüz fotoğraf arasında gidip gelme işine bulaşamayacak kadar başka işleri vardır oysa diğer insanların. Bakarlar, alelacele kategorize edip yürürler. Tarık Akan ya da başka biri için bu durum değişmez. Melodram melodramlığı ile kalır böylece.

Oysa dünya dram üzerine dramdan kurulmuştur. Fotoğraf üzerine fotoğraftan. Ne tam iyiyiz, ne tam kötü. Yağmur yağıyor ve çocukların koşup da sığınacağı ne çatı kaldı ne de duvar. Suriyeli küçük bir kız çocuğuna “adın ne” diye soruyor haberci. Çocuk ağlamaklı kadraja bakıp, bilmiyorum diyor. Bilmiyorum. Bu bilmeme bir kara delik gibi tüm bilinenleri içine alıp yutuyor. Bilmemesi imkansız diyoruz saf saf bakarken. Tüm imkanları imkansız kılan savaş düzeni çocuklara adlarını unutturuyor oysa. Dünya dram üzerine dramdan oluşuyor. Fotoğraf üzerine fotoğraftan. Aile fotoğraflarımızdaki boşlukları tırnağımızla kazısak altından bir kız çocuğu yüzü çıkacakmış gibi hissediyorum bazen. Bu açıdan bakınca bırakın Tarık Akan’ın yüzünü, kendi yüzümü kazımaya cesaret dahi edemiyorum. 

BU YAZIYI BEĞENİN:

Yazar Hakkında

Ayşegül Genç

Konya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Öykü ve yazıları HeceÖykü, İtibar, Dergah, Aşkar, Cins, Okur gibi dergilerde yayımlandı. Kuğu Boynu romanı ile Eskader yılın romanı ödülüne layık görüldü. 2007 yılından beri Genç Dergi’de yazan Ayşegül Genç, evli ve iki çocuk annesidir. ...

Fikrinizi / Yorumunuzu Bizimle Paylaşın...

Son Manşetler

  • GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

  • Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

  • GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

  • Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

  • GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

  • Kötülüre Karşı Farkındalık Şart

  • GENÇ Dergi Ekim 2024 Sayısı Çıktı!

  • Bazen Etkili Bir Kulüp, Bir Ömrü Işıldatır!

  • GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

  • Çiçeği Erkeklere Kaptırdık

  • GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

  • Güzel Olacağım Derken Ucube Hâle Gelmemek Lazım!

  • GENÇ Dergi Temmuz 2024 Sayısı Çıktı!

  • Renkli Propagandanın Ardında Çok Büyük Dramlar Var

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Tümü

Benzer Yazılar

Bir Kalp Katmışlar İçimize
Bir Kalp Katmışlar İçimize
Ortada bir savaş var. Çek...
Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte
Ölümü Sırayla, Mutluluğu Birlikte
Bir önem sırası olmayanın...
Boşluğu Selamlamak
Boşluğu Selamlamak
Geçenlerde Orhan Pamuk`un...
Hayat Ne Yana Düşer Usta, İbrahim Ne Yana?
Hayat Ne Yana Düşer Usta, İbrahim Ne Yana?
Ey kimin milletindensin s...

Genç Dergisi 194. Sayı

POPÜLER YAZILAR

  • Son Eklenen
  • Çok Okunan
  • Haber Merkezi

Bizlere Mescid-i Aksa`nın da Özgürlüğünü Göster Rabbim!

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

Mü`min Firasetine Her Zamankinden Daha Çok Muhtacız

Kötülere Karşı Farkındalık Şart

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

Genç Dergi Mayıs Sayısı Çıktı! 8431319

Bagamoyo Afrika... 4919180

Kasım Sayımız Çıktı! 3490754

Hangi Filmi Neden İzleyelim? (Özel Çalışma) 1187330

Bkz: Doğu Türkistan 426221

En Güzel Cuma Hediyeleri! 287488

10 Soruda Sen Kimsin? 275896

31.12.2024

GENÇ Dergi Ocak 2025 Sayısı Çıktı!

01.12.2024

GENÇ Dergi Aralık 2024 Sayısı Çıktı!

01.11.2024

GENÇ Dergi Kasım 2024 Sayısı Çıktı!

02.10.2024

GENÇ Dergi EKİM 2024 Sayısı Çıktı!

01.09.2024

GENÇ Dergi Eylül 2024 Sayısı Çıktı!

31.07.2024

GENÇ Dergi Ağustos 2024 Sayısı Çıktı!

20.06.2024

Dertle Yüzleşince Dertler Yüzleşince

Tüm Videolar

Video GENÇ

En Önemli Yetenek: Sunum!
Takip Edin

GENÇ Twitter Akışı

@gencdergi kullanıcısından Tweetler
TÜM FOTOĞRAFLAR

FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
  • Uganda - Afrika 2015
TÜM YAZILAR

GENÇ BİLİM

  • Yazmak Üzerine Bir Swot Analiz
    İnsanlığın tekâmül süreci...
  • Adâb-ı Muâşeret Hastalıkları ve Edebî İyilik Hâli
    Âdâb-ı muâşeret hastalıkl...

GENÇ FACEBOOK AKIŞI

Genç Dergi

İLETİŞİM

Reklam
ABONE OL!
Künye
Yazarlar
İletişim

GENÇ'ten

GENÇ'e Yazı Gönder
Yazı Atölyesi
Fotoğraf Atölyesi
Psikolojik Danışman
Ödüllü Test










GENÇ Bilişim © 2006 - 2025 . Tüm Hakları Mahfuzdur.
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS